Τετάρτη, 14 Ιουνίου 2017

Μπλε Φάλαινα: Συνελήφθη ο διαχειριστής της σελίδας του θανατηφόρου παιχνιδιού


Οι ρώσικες αρχές ανακοίνωσαν την σύλληψη ενός 26χρονου ταχυδρόμου, ο οποίος διαχειριζόταν την ιστοσελίδα του απάνθρωπου και αρρωστημένου αυτού παιχνιδιού.

Το Blue whale challenge ή αλλιώς Μπλε Φάλαινα είναι ένα διαδικτυακό παιχνίδι-πρόκληση, όπου ο "διαγωνιζόμενος" περνάει μια σειρά δοκιμασιών διάρκειας 50 ημερών. Οι απαιτήσεις στην αρχή είναι απλές αλλά όσο περνάει ο καιρός γίνονται πιο απαιτητικές, όπως για παράδειγμα η χάραξη μιας φάλαινας πάνω στο δέρμα και ολοκληρώνεται με την υπέρτατη δοκιμασία, της αυτοκτονίας. Σε όλο το διάστημα των δοκιμασιών, θύτης και θύμα έχουν καθημερινή επικοινωνία. Το μακάβριο αυτό παιχνίδι πήρε το όνομα του από την τάση αυτοκτονίας που έχουν ορισμένες μπλε φάλαινες, κολλώντας από μόνες του σε χαμηλή στάθμη νερού.

Σε όλο τον κόσμο τα θύματα είναι κυρίως έφηβοι ηλικίας 11-15 χρονών. Είχαμε κρούσματα ακόμα και στην Ελλάδα, με το σημαντικότερο ίσως αυτό της Κατερίνης, όπου μια νεαρή κοπέλα αυτοτραυματίστηκε στα πόδια και πήρε 2 υπνωτικά χάπια. Στην περίπτωση της Κατερίνης, η μητέρα της κοπέλας αντιλήφθηκε νωρίς ότι κάτι δεν πάει καλά και ενημέρωσε αμέσως τις αρχές.

Τι θα γινόταν όμως αν δεν είχε αντιληφθεί κάτι η μητέρα και η κοπέλα συνέχιζε τις "δοκιμασίες"; Εκεί είναι που πρέπει να επισπεύσουμε όλοι την προσοχή μας. Το ίντερνετ είναι πραγματικά ένα πολύ δυνατό "όπλο" με άπειρες δυνατότητες. Αν ξέρεις να το χρησιμοποιείς μπορείς να επωφεληθείς πραγματικά από αυτό. Αν όμως δεν ξέρεις, οι συνέπειες μπορεί να είναι ανεπανόρθωτες. Γι αυτό πρέπει όλοι μας να είμαστε ενημερωμένοι για τους κινδύνους του διαδικτύου και είναι χρέος μας να μάθουμε και τις νεαρότερες ηλικίες να το χρησιμοποιούν σωστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου