Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Λίμνη Δοϊράνη


Η λίμνη Δοϊράνη, η οποία απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη και 28 από το Κιλκίς, αποτελεί μία διασυνοριακή φυσική λίμνη, με έκταση 42,3 χιλιόμετρα και μέγιστο βάθος 8 μέτρα και ανήκει κατά το 1/3 στην Ελλάδα και το υπόλοιπο στα Σκόπια. Μάλιστα οι γείτονες  έχουν διαμορφώσει την όχθη της ως πλαζ και το καλοκαίρι συρρέουν για κολύμπι, καθώς δεν έχουν πρόσβαση σε θάλασσα. Τα νερά της λίμνης πηγάζουν κατά κύριο λόγο από το όρος Μπέλλες που αποτελεί φυσικό σύνορο της Ελλάδας  με τα Σκόπια και τη Βουλγαρία. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της λίμνης Δοϊράνης αποτελεί η όχθη της, που δεν συνίσταται από άμμο, αλλά από εκατομμύρια σπασμένα κοχύλια!


Τα προηγούμενα χρόνια εξαιτίας της εντατικής άρδευσης στις καλλιέργειες της πεδιάδας γύρω από τη Δοϊράνη έχασε μεγάλο όγκο των νερών της. Μάλιστα, κατά τη διακυβέρνηση  του ΠΑΣΟΚ,  επί υπουργίας Παπαθεμελή, έγινε μία ατυχής προσπάθεια υδροδότησης της Θεσσαλονίκης από τη λίμνη Δοϊράνη. Το κάκιστο αυτό έργο περιλάμβανε  τη δημιουργία καναλιού και την ένωσή του με τον ποταμό Αξιό. Όμως αυτό  είχε ως συνέπεια το νερό να μη φτάσει ποτέ στον Αξιό και η Δοϊράνη να μειώσει κατά πολύ τον όγκο της και να τραβηχτεί προς τα Σκόπια επιβαρύνοντας βάναυσα τη χλωρίδα και την πανίδα της.  Ευτυχώς, τα τελευταία χρόνια είχαμε  πολλές βροχοπτώσεις και επανήλθε σε μεγάλο βαθμό η λίμνη κοντά στα παλιά της όρια.. 
Στη λίμνη Δοϊράνη διαχειμάζουν πολλά είδη πτηνών, (έχουν καταμετρηθεί 36 είδη) ενώ στα νερά της διαβιώνει μεγάλος αριθμός ψαριών (18 διαφορετικά είδη)  που  έδιναν  εισόδημα στους ντόπιους ψαράδες και στις παραλίμνιες ψαροταβέρνες. Βέβαια, λόγω της υπεραλιείας άρχισαν να μειώνονται τα αλιεύματα με συνέπεια τη μείωση των ψαράδων και το κλείσιμο των ταβερνών.  Στην περσινή εξόρμησή μας στη λίμνη Δοϊράνη παρατηρήσαμε αύξηση στον πληθυσμό των βατραχιών σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό κατά συνέπεια προκάλεσε αύξηση στον πληθυσμό των θηρευτών τους, των νερόφιδων.Επίσης παρατηρήσαμε και πάλι το πόσο ενδιαφερόμαστε εμείς οι άνθρωποι για την φύση, αλλά ας μην το αναλύσουμε ξανά αυτό...


Στη λίμνη Δοϊράνη γειτνιάζει το μεγάλο παραλίμνιο πάρκο "Χίλια Δέντρα", που είναι ενταγμένο στο Δίκτυο ΝΑΤURA 2000 και αποτελεί χώρο αναψυχής για τους κατοίκους όλης της γύρω περιοχής. Βέβαια όταν πήγαμε εμείς, η στάθμη του νερού είχε ανέβει τόσο πολύ που μείωσε κατά πολύ τον επισκέψιμο χώρο.Στο λόφο που υψώνεται πάνω από τη λίμνη Δοϊράνη βρίσκεται το Βρετανικό Μνημείο των Συμμάχων από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αφιερωμένο στη Μάχη της Δοϊράνης. Η μάχη της Δοϊράνης έλαβε χώρα το Σεπτέμβριο του 1918 με αντιπάλους από τη μια πλευρά τους συνασπισμένους Έλληνες και Βρετανούς και από την άλλη την 1η Βουλγαρική Στρατιά. Στο μνημείο είναι χαραγμένα τα ονόματα των πεσόντων και πάνω τοποθετήθηκε ο βρετανικός λέων σε δύο προτομές . Αυτός που κοιτά τα Σύνορα  είναι αγριεμένος, ενώ ο λέων που κοιτά την Ελλάδα είναι ήρεμος. Από το λόφο των λιονταριών, όπως τα ονομάζουν οι ντόπιοι, έχεις απέραντη, ανεμπόδιστη θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα και από την πεδιάδα, κάτω από το λόφο, διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή  Θεσσαλονίκης - Προμαχώνα.

Λίγο πιο πέρα βρίσκεται το Βρετανικό Νεκροταφείο, στο οποίο υπάρχουν μόνο πλάκες με χαραγμένα τα ονόματα των πεσόντων στρατιωτών, χωρίς τα σώματά τους (κενοτάφιο).

Και παραδίπλα βρίσκεται το αντίστοιχο μνημείο των Ελλήνων Πεσόντων,(όχι τόσο λαμπρό ούτε περιποιημένο, όσο των Βρετανών).*****

Μια πολύ όμορφη και κοντινή εξόρμηση για Βόρειους και μη, που αξίζει να πάτε.

Χαμογελάστε, Ταξιδέψτε, Φωτογραφίστε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου