Κυριακή, 2 Απριλίου 2017

Ένα σαββατοκύριακο στο Παρίσι“We’ll always have Paris…”

Αυτή είναι ίσως μία από τις πιο αξέχαστες ατάκες που έχουν ειπωθεί στην ιστορία του κινηματογράφου. Φυσικά προέρχεται από την ταινία Casablanca, η οποία συνδέεται με αυτόν ακριβώς τον τρόπο με τον ταξιδιωτικό προορισμό που μόλις τώρα θα σας παρουσιάσω. Βρέθηκα λοιπόν πριν λίγο καιρό στο Παρίσι μαζί με πολύ καλή παρέα και περάσαμε ένα σαββατοκύριακο μακριά από το χαοτικό Λονδίνο όπου και μένουμε.

Οι είσοδοι/έξοδοι του μετρό
διατηρούν ακόμη την παλιά τους όψη.

Σε λιγότερο από δυόμιση ώρες με το τρένο, βρίσκεσαι κιόλας στην καρδιά του Παρισιού. Για αρκετούς μάλιστα αυτή είναι μια συνηθισμένη μετακίνηση, καθώς μένουν στη μια πόλη και δουλεύουν στην άλλη. Ειδικά μετά το 2007 που άνοιξε η γραμμή του Eurostar μεταξύ των δύο αυτών πόλεων, η μετακίνηση έγινε ακόμη ευκολότερη.

Να πω σ’ αυτό το σημείο πως πριν οκτώ χρόνια, έμενα για ένα διάστημα στη Γαλλία και είχα επισκεφτεί αρκετές φορές το Παρίσι, όμως τώρα ένιωσα πως το έβλεπα ξανά από την αρχή. Από τη στιγμή που βγήκα κιόλας από το σταθμό ένιωσα ένα διαφορετικό αέρα, ασυνήθιστο από το Λονδρέζικο, αλλά γνώριμο ταυτόχρονα.

Αψίδα έξω από το Μουσείο του Λούβρου.

Η πόλη του φωτός -όπως είναι γνωστή-, είναι πράγματι γεμάτη φώτα και ζωή. Γύρω μας κόσμος που βολτάρει, βγάζει φωτογραφίες, τρώει και πίνει στα μπιστρό και τα καφέ μέχρι αργά, παίζει μουσική στο δρόμο και απολαμβάνει στιγμές με ανθρώπους που αγαπά.   

Εικαστική παρέμβαση έξω από το Centre Georges Pompidou,
όπου στεγάζεται το μεγαλύτερο μουσείο σύγχρονης τέχνης της Ευρώπης.

Ο Σηκουάνας "χωρίζει" το Παρίσι στα δύο.

Ένα από τα καλύτερα κομμάτια της εκδρομής ήταν οι δύο ξεναγήσεις που κάναμε στο κέντρο της πόλης με οργανωμένο γκρουπ. Με αυτόν τον οικονομικό τρόπο (η πρώτη ήταν δωρεάν και η δεύτερη κόστισε μερικά ευρώ) είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε γύρω από το ιστορικό κέντρο και να μάθουμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για την ιστορία και τον τρόπο ζωής μέχρι και σήμερα. Οι διοργανωτές είναι οι Sandemans New Europe Tours, έχουν παραρτήματα σε αρκετές πρωτεύουσες της Ευρώπης και σας συστήνω χωρίς δεύτερη σκέψη να δοκιμάσετε κι εσείς μια τέτοια εμπειρία.

Η πυραμίδα αποτελεί μέρος της εντυπωσιακής εισόδου του Μουσείου του Λούβρου.

Ζευγάρια "κλειδώνουν" την αγάπη τους πάνω σε μια γέφυρα.

Ο επιβλητικός πύργος του Άιφελ, φωταγωγημένος.

Λούβρο, Πύργος του Άιφελ, η Παναγία των Παρισίων, ιστορικές γέφυρες που ενώνουν τις δυο μεριές της πόλης, η (αγαπημένη μου) περιοχή Μονμάρτρη με το Moulin Rouge και το ναό Sacré-Cœur (Ιερή Καρδιά) είναι μόλις μερικά από τα μέρη τα οποία επισκεφτήκαμε. Στις γειτονιές όπου έζησε ο Βαν Γκογκ, έφτιαχνε τα έργα του ο Πικάσο και δούλευε ως σερβιτόρα η κινηματογραφική Αμελί, δεν μπορείς να μην αισθανθείς αυτό τον ιδιαίτερο καλλιτεχνικό αέρα και να εμπνευστείς από την ιστορία τόσων ετών.

Ο ναός της Ιερής Καρδιάς, στην κορυφή του λόφου της Μονμάρτρης,
που είναι και το υψηλότερο σημείο του Παρισιού.

Ο Κόκκινος Μύλος, το πιο διάσημο καμπαρέ της πόλης.

Η αλήθεια είναι ότι μου αρέσει το Λονδίνο διότι συνδυάζει με πολύ φυσικό τρόπο το κλασικό και το σύγχρονο, με γειτονιές που βρίσκονται πολύ κοντά μεταξύ τους αλλά την ίδια στιγμή μοιάζουν τόσο διαφορετικές. Στο Παρίσι λοιπόν παρατήρησα μια πιο ομοιόμορφη αρχιτεκτονική, έναν αέρα –θ’ ακουστεί κλισέ, αλλά ισχύει- ρομαντικό που σε ταξιδεύει σε μιαν άλλη εποχή.

Αξίζει ν’ αναφερθώ σε ένα συγκεκριμένο καφέ που βρέθηκα λίγες ώρες πριν την αναχώρηση για πίσω, το The Caféothèque. Δίπλα στο ποτάμι, σχεδόν κρυμμένο, αλλά με ιδιαίτερο στιλ, νόστιμα κέικ και εξαίσιο καφέ, το συστήνω ανεπιφύλακτα.

Flat White, Chai Latte και Cheesecake για συνοδευτικό.

Αυτό το ταξίδι δε θα ήταν το ίδιο για μένα χωρίς την εξαιρετική παρέα που είχα, η οποία μάλιστα μεγάλωσε, όταν –τυχαία, σχεδόν καρμικά θα έλεγα- εμφανίστηκε αγαπημένο μου πρόσωπο, επίσης εκ Λονδίνου ερχόμενο.  Θα ήθελα να μπορούσα να βρω κι άλλους φίλους μου που μένουν Παρίσι, αλλά προς το παρόν το αφήνω για την επόμενη απόδραση στην πόλη του φωτός, του έρωτα, της μπαγκέτας, των καλών κρασιών και τυριών.


Μέχρι τότε, à bientôt Paris!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου