Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

Κάθε μέρα, η μέρα της Γυναίκας

Τις βλέπεις παντού. Ξημερώματα να περιμένουν στη στάση του λεωφορείου. Στο δρόμο να περπατούν αγχωμένες. Στη δουλειά να εργάζονται σκληρά. Στα σχολεία των παιδιών τους. Στα μπαλκόνια να καθαρίζουν.
Να τρέχουν για τους γονείς τους, τους συντρόφους τους, τα παιδιά τους και ύστερα τα εγγόνια τους.
Τις βλέπεις στην ανώτατη ιεραρχία των επιστημών και των επιχειρήσεων. Τις βλέπεις να αποτελούν την πλειοψηφία των εισαχθέντων στην ανώτατη εκπαίδευση. Τις βλέπεις πρώτες στη διαρκή μάθηση, στις κοινωνικές εκδηλώσεις, αλλά και στις επαναστάσεις.
Μπορούν τα πάντα και, καλώς ή κακώς, έχουν φορτωθεί τα πάντα.
Οι γυναίκες έχουν καταφέρει τα πάντα, αλλά στην πραγματικότητα η αντιμετώπιση τους είναι άνιση. Δυστυχώς, ακόμα και στον πολιτισμένο δυτικό κόσμο οι γυναίκες στην πράξη υποτιμούνται, καταπιέζονται ή πέφτουν θύματα βίας.

Πάμε για μερικά στατιστικά (σύμφωνα με στοιχεία από το Καταφύγιο Γυναίκας, το Ινστιτούτο ψυχικής και σεξουαλικής υγείας, τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, το Κέντρο ερευνών για θέματα Ισότητας, τον Π.Ο.Υ. και τον Οργανισμό θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ε.Ε.):
1) Μία στις τέσσερις γυναίκες στην Ελλάδα και μία στις τρεις στην Ευρώπη έχει ή πρόκειται να υποστεί ενδοοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια της ζωής της. Να θυμίσουμε ότι με το Νόμο 3500/2006 η ενδοοικογενειακή βία τιμωρείται πια στην Ελλάδα.
2) Πάνω από το 60% των γυναικών- θυμάτων είναι παντρεμένες και διαμένουν με τον σύζυγο που τις κακοποιεί, συνήθως λόγω της οικονομικής εξάρτησης από αυτούς.
3) Μία στις δύο γυναίκες στην Ελλάδα που δολοφονούνται ετησίως είναι θύματα του νυν ή πρώην συζύγου τους.

Και τώρα ας καταρρίψουμε κάποια στερεότυπα:
1) Το 85% των γυναικών- θυμάτων στην Ελλάδα είναι Ελληνίδες.
2) Το 73% των γυναικών- θυμάτων έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Μάλιστα, οι επτά στις δέκα έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια ή ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση.
3) Περισσότερες από τις μισές γυναίκες- θύματα έχουν μέτρια ή καλή οικονομική κατάσταση.
4) Οι μισοί άνδρες- θύτες έχουν ολοκληρώσει τη δευτεροβάθμια ή ανώτερη ή ανώτατη εκπαίδευση.
5) Τέλος, μόλις ένας στους δέκα άνδρες- θύτες είναι άνεργος.

Η 25η Νοεμβρίου είναι η παγκόσμια ημέρα κατά της βίας κατά των γυναικών, ενώ η 8η Μαρτίου η παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται πλέον με διαγωνισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για δωράκια, λουλουδάκια και σοκολατάκια, που υποτιμούν την πραγματική σημασία της ημέρας, αλλά και της ίδιας της Γυναίκας.

Να αγαπάμε και να σεβόμαστε τη γυναίκα κάθε μέρα, γιατί κάθε μέρα είναι η μέρα της Γυναίκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου