Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017

Γιατί αλλάζει η ώρα δυο φορές τον χρόνο;


Όπως όλοι ξέρουμε, κάθε τελευταία Κυριακή του Μαρτίου η ώρα αλλάζει και πάει μια ώρα μπροστά, ενώ κάθε τελευταία Κυριακή του Οκτωμβρίου μια ώρα πίσω. Πιο συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της Κυριακής στις 26 Μαρτίου η ώρα αντί για 3:00 θα είναι 4:00. Έχετε αναρωτηθεί γιατί γίνεται αυτό;

Η γέννηση της ιδέας ήρθε από τον Βενιαμίν Φραγκλίνο το 1784, αλλά η πρόταση της κατατέθηκε στη βρετανική κυβέρνηση το 1907 από τον Γουίλιαμ Γουίλετ. Η εφαρμογή της ιδέας έγινε για πρώτη φορά στον A' Παγκόσμιο Πόλεμο έτσι ώστε να έχουν περισσότερο φως ημέρας, αλλά και να εξοικονομήσουν ενεργειακούς πόρους.

Η αλλαγή της ώρας με αυτόν τον τρόπο, η αλλιώς η θερινή ώρα, είναι πολύ εξυπηρετική για τις χώρες που είναι μακριά από Ισημερινό μιας που οι ώρες της ημέρας το καλοκαίρι είναι περισσότερες από ότι τον χειμώνα.

Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι δεν ακολουθούν όλες οι χώρες την αλλαγή ώρας, αφού για τις χώρες που είναι κοντά στον Ισημερινό, η ανατολή και η δύση του ήλιου δεν έχουν μεγάλη διαφορά στο διάστημα του χρόνου.

Στην Ελλάδα το μέτρο της θερινής ώρας ξεκίνησε επίσημα το 1975.


ΠΗΓΗwonderopolis.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου