Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2017

Bullying Μαμάδων


Τα τελευταία χρόνια έγινε γνωστός ο όρος Bullying, δηλαδή εκφοβισμός, και στη χώρα μας. Το φαινόμενο βέβαια υπήρχε από πάντα, απλά δεν είχε πάρει τις διαστάσεις και την αναγνώριση που έχει σήμερα. Τη σημερινή χρονική περίοδο σχεδόν σε καθημερινή βάση μαθαίνουμε για περιστατικά παιδικού κυρίως εκφοβισμού είτε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης είτε από προσωπικά ακούσματα. Δεν χρειάζεται βέβαια  να γίνει αναφορά στις περιπτώσεις Bullying που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο και μας συγκλόνισαν.
 Αν αναλογιστούμε την παιδική και εφηβική ηλικία μας σίγουρα θα ξεθάψουμε μικρά ή πιο σημαντικά περιστατικά Bullying που υπομείναμε ή προκαλέσαμε. Ποιος είπε ότι τα παιδιά δεν είναι κακά; Και όσο αγριεύουν οι καιροί που ζούμε τόσο αγριεύουν και αλητεύουν και τα παιδιά και το φαινόμενο διαιωνίζεται.
Όμως, πριν καταδικάσουμε το οποιοδήποτε παιδί-bully, πρώτα πρέπει να καταδικάσουμε τους γονείς του. Γιατί ναι μεν η φύση του κάθε ανθρώπου είναι ισχυρή και υπερνικά την ανατροφή του, ναι μεν τα γονίδια των αλητόπαιδων υπάρχουν και δεν πρόκειται να αλλάξουν, αλλά οι σωστοί γονείς πρέπει να δουν τον αληθινό χαρακτήρα του παιδιού τους και να τον δαμάσουν. Πρέπει να φροντίζουν για τη σωστή ανατροφή των παιδιών τους, να τα ελέγχουν και πρώτοι από όλους να τα τιμωρούν. Οι bullyδες υπάρχουν γιατί έχουν ανίκανους γονείς στην καλύτερη και εγκληματίες στην χειρότερη. 
Και φτάνουμε στη σημερινή ελληνική κοινωνία που οι γονείς όχι μόνο δεν αποτρέπουν τη δράση των bullyδων, αλλά την υποκινούν. Πάμπολλα κρούσματα της ελληνικής καθημερινότητας δείχνουν νέες μητέρες, αδούλευτες- άνεργες κατά κύριο λόγο, να κατεργάζονται "τέχνας" και να γεμίζουν τα παιδιά τους με μοχθηρία για τους άλλους. Αυτές οι μάνες έχουν έλλειψη επιπέδου, βαριούνται τη ζωή τους και ασχολούνται με μικρότητες, τις οποίες και μεταλαμπαδεύουν στα παιδιά τους, μετατρέποντάς τα σε κακιασμένα μικρομέγαλα επικίνδυνα για τα άλλα παιδιά, αλλά και για τους εαυτούς τους. 
Είχα διαβάσει κάτι πολύ σοφό. Οι γυναίκες έχουν, αν έχουν, μητρικό ένστικτο μόνο για το παιδί τους. Είναι άσπλαχνες από τη φύση τους και για αυτό δεν αγαπούν γενικά τα παιδιά. Αγαπούν μόνο τα δικά τους παιδιά. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις.
Από τη μεριά τους, οι δάσκαλοι πάντα ήταν αδιάφοροι και δεν θα έπρεπε να λογίζονται ως φορέας κοινωνικοποίησης του ατόμου, κατά την προσωπική μου άποψη, για να μην έχουμε και ευθιξίες. Αλλά όσο περνάει ο καιρός γίνονται όλο και πιο αδιάφοροι και κλείνουν τα μάτια σε περιστατικά Bullying, εξαιτίας του φόβου για τυχόν αναφορές από τους γονείς των bullyδων. Ήθελα να ήξερα, την οργή και  την ενδεχόμενη αυτοδικία των γονέων των θυμάτων Bullying κανείς δεν την φοβάται; 
Δώστε λοιπόν καλή ανατροφή στα παιδιά σας. Το να τα γεννάτε είναι το εύκολο κομμάτι, το να τα αναθρέψετε είναι το ζόρικο. Αλλά προτιμώ να συμβουλέψω τους άλλους γονείς. Αυτούς με τα ήσυχα, καλά παιδιά, τα διαφορετικά παιδιά, αυτά που ξεχωρίζουν και για αυτό ίσως αποτελέσουν και υποψήφια θύματα Bullying. Να είστε φύλακες τους πάντα για να μπορείτε να επέμβετε ανά πάσα στιγμή και να τα προστατεύσετε, αν όχι να τα σώσετε!

1 σχόλιο:

  1. Υπάρχει μεγάλη καπηλεία στους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, που εκτρέφει τέτοιου είδους συμπεριφορές, εκτός των άλλων μυρίων κακών, πράγμα που καθιστά την ύπαρξη τους αμφισβητήσιμη έως περιττή και πάντως πολύ μακριά από το σκοπό τους, όπως αυτός καθιερώθηκε μετά τη μεταπολίτευση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή