Κυριακή, 8 Ιανουαρίου 2017

Birdwatching στη λίμνη Κερκίνη


Πριν λίγες μέρες είχα τη χαρά να ακολουθήσω δυο επαγγελματίες φωτογράφους σε μια εξόρμηση στη λίμνη Κερκίνη για φωτογράφιση πουλιών. Η Κερκίνη είναι ένας ιδιαίτερος προορισμός και παρουσιάζει μεγάλο φωτογραφικό ενδιαφέρον. Φωτογράφοι από όλο τον κόσμο έρχονται στη λίμνη για να φωτογραφίσουν τη φύση και τα ζώα που κατοικούν σε αυτόν τον υγροβιότοπο. Να μη ξεχάσω να αναφέρω, ότι η λίμνη Κερκίνη είναι ένας από τους δέκα σημαντικότερους υγροβιότοπους της χώρας και ανήκει στο δίκτυο προστατευμένων περιοχών Natura 2000, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Η μέρα μας ξεκίνησε με πρωινό ξύπνημα και αναχώρηση στις 6 από Θεσσαλονίκη. Μετά από μια ώρα και λίγα λεπτά αλλά και 100 χιλιόμετρα, φτάσαμε στον προορισμό μας. Θέλαμε να πετύχουμε το ξημέρωμα γιατί τα χρώματα εκείνη την ώρα είναι φανταστικά.Τα πρώτα και ίσως καλύτερα μοντέλα που είχαμε στην βόλτα μας ήταν οι πελεκάνοι.
Πετύχαμε τους ψαράδες που έβγαζαν την ψαριά τους και οι πελεκάνοι περίμεναν υπομονετικά μήπως και τσιμπήσουν κάτι!


Το καλό είναι ότι επειδή περιμένουν το φαγητό τους δεν έδιναν και πολλή σημασία σε μας που είχαμε την άνεση να τους φωτογραφίζουμε ανενόχλητοι.Μεταξύ μας, πιστεύω ότι έχουν συνηθίσει να ποζάρουν κιόλας.
Αφού κάτσαμε αρκετές ώρες εκεί, είπαμε να πάμε για ένα καφέ. Έπρεπε να ανοίξει λίγο το μάτι μας αλλά και να ζεσταθούμε. Πήγαμε στον Οικοπεριηγητή μιας που ο ιδιοκτήτης ήταν γνωστός του ενός φωτογράφου που είχαμε στη παρέα. Ήπιαμε το καφέ μας μπροστά στο τζάκι και συζητούσαμε περί πτηνών και δραστηριοτήτων στη περιοχή. Ο ξενοδόχος μας μιλούσε για τη ζωή εκεί αλλά και για τους φωτογράφους που έρχονται από διάφορες χώρες για να επισκεφθούν την Κερκίνη.

Μετά το διάλειμμα συνεχίσαμε την αναζήτηση για πτηνά. Πηγαίναμε γύρω από τη λίμνη, σε διάφορα ανοίγματα και περιμέναμε υπομονετικά. Πετύχαμε αρκετά είδη πουλιών, πελαργούς, πελεκάνους, χήνες, αλκυόνες, κορμοράνους, τσικνιάδες, έναν αετό και διάφορα άλλα που η αλήθεια είναι ότι δεν είμαι γνώστης αυτών. Ήταν η πρώτη μου εμπειρία με αυτά τα πουλιά άλλωστε.Αφού πέρασε η ώρα και κάναμε πολλές στάσεις για την αναζήτηση των πτηνών, επιστρέψαμε στον Οικοπεριηγητή αλλά για φαγητό αυτή τη φορά. Δοκιμάσαμε πολλά είδη βουβαλιού και άλλα ωραία που είχε. Το φαγητό ήταν αρκετά καλό και οι τιμές σε λογικά πλαίσια. Ήπιαμε ένα καφεδάκι ακόμα και μετά πήραμε το δρόμο της επιστροφής.

Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία τόσο τουριστικά αλλά και φωτογραφικά. Η μόνη συμβουλή μου είναι να είστε προετοιμασμένοι με τον κατάλληλο εξοπλισμό στα ρούχα αλλά και στα φωτογραφικά σας, γιατί οι πτώσεις και τα λερώματα είναι αναπόφευκτα. Προτείνω σε όλους να κάνετε μια επίσκεψη στη Κερκίνη, είτε είστε φωτογράφοι είτε όχι. Αν δεν είστε φωτογράφοι και θέλετε να πάτε απλά μια βόλτα, θα απολαύσετε φύση και ωραία φαγητά, αν πάλι είστε φωτογράφοι και δεν έχετε πάει ακόμα, σπεύσατε!

                                             Χαμογελάστε, Ταξιδέψτε, Φωτογραφίστε!

Μερικές φωτογραφίες ακόμα:Μερικά τοπία από τα μέρη που κάναμε στάσεις:
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου