Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016

Γιατί αρρωσταίνουμε το χειμώνα και πως μπορούμε να το αποφύγουμεΌλοι μας λίγο πολύ, με το που αρχίσουν τα πρώτα κρύα, έχουμε μια καλή πιθανότητα να
αρρωστήσουμε. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Και γιατί αρρωσταίνουμε κυρίως τον χειμώνα και όχι το καλοκαίρι; Θα αναφέρουμε παρακάτω μερικούς λόγους καθώς και τρόπους αντιμετώπισης τους.


 • Φυσικά ο πρώτος και σημαντικότερος λόγος που αρρωσταίνουμε είναι το κρύο και η υγρασία, αφού οι ιοί βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στον οργανισμό μας και είναι πιο εύκολο να εγκατασταθούν εκεί. 
 • Επίσης, όταν μαζεύονται πολλά άτομα σε κλειστούς χώρους, οι πιθανότητες να κολλήσει ο ένας τον άλλον είναι πολύ μεγάλες διότι δεν επαρκεί ο εξαερισμός που κάνουμε στους χώρους τον χειμώνα.
 • Ένα ακόμη λόγος που είμαστε πιο ευάλωτοι τον χειμώνα, είναι η σωματική και ψυχολογική κούραση, που σε συνδιασμό με το κρύο μειώνει τις αντιστάσεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος. 
 • Τέλος, ένα λάθος που κάνουμε όλοι μας, είναι που μετακινούμαστε συχνά από ένα ζεστό περιβάλλον σε ένα κρύο αλλά και το αντίστροφο.

Πως λοιπόν μπορούμε να αποφύγουμε τα κρυώματα και τις αρρώστιες;

 • Πρώτα από όλα πρέπει να κάνουμε το σώμα μας να εξοικειωθεί με το κρύο. Μέσα στο σπίτι, η θερμοκρασία του χώρου δε πρέπει να ξεπερνάει τους 20 βαθμούς Κελσίου. Επίσης όταν βγαίνουμε έξω, δεν πρέπει να ντυνόμαστε πολύ βαριά. Έτσι με τον καιρό το σώμα συνηθίζει τις χαμηλές θερμοκρασίες και ενισχύεται η άμυνα του οργανισμού μας.
 • Όσο αφορά τους κλειστούς χώρους, εκεί θέλει μεγάλη προσοχή. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε, είναι να προσπαθείτε να κρατάτε μια σχετικά μικρή απόσταση από τον διπλανό σας, ώστε να να αποφεύγετε τα σταγονίδια που υπάρχουν στον αέρα. Επίσης να πλένετε συχνά τα χέρια σας, γιατί ο ιός μπορεί να επιβιώσει αρκετές ώρες πάνω σε διάφορες επιφάνειες. Ο καλός εξαερισμός και το συχνό άνοιγμα των παραθύρων θα βοηθούσε πολύ.
 • Τέλος, απαγορεύεται να βγαίνουμε έξω αμέσως μετά το μπάνιο μας. Θέλει καλό στέγνωμα για να μπορέσουμε να βγούμε έξω χωρίς να αντιμετωπίσουμε κάποιο πρόβλημα, γιατί όλοι οι πόροι στο σώμα μας είναι ανοιχτοί και ευάλωτοι στις ιώσεις.
Κλείνοντας, θέλω να πω ότι δεν είμαστε γιατροί, αλλά είναι μερικές πρακτικές συμβουλές που όλοι έχουμε μάθει με τα χρόνια από τους παλαιότερους ή ακόμη και με προσωπικές εμπειρίες. Όποιος έχει να προσθέσει κάτι ακόμα, είναι ευπρόσδεκτος και με το παραπάνω να αφήσει κάποιο σχόλιο από κάτω και να μας βοηθήσει και αυτός με τη σειρά τους για να μην αρρωστήσουμε.

1 σχόλιο:

 1. H υγρασία σε συνδιασμό με την (υπερβολική πολλές φορές μέσα) ζέστη ευνοούν την ανάπτυξη βακτηρίων και μυκήτων.
  Η έξαρση των εποχιακών ιώσεων οφείλεται κατα κύριο λόγο στην μεγάλη τους μεταδοτικότητα καθώς εξελίσονται ταχύτατα σε σχέση με τα υπόλοιπα μικρόβια.
  Να υπενθυμίζουμε επίσης και να τονίσουμε πως ΣΕ ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν παίρνουμε μόνοι μας αντιβίωση!!!! Στις ιώσεις δεν βοηθούν καθόλου, πέρα από την αντιφλεγμονώδη δράση την οποία όμως έχουν και τα απλά αντιπυρετικά, ενώ αν η ασθένεια μας οφείλεται σε κάποιο βακτήριο δεν ξέρουμε αν το καλύπτει η συγκεκριμένη αντιβίωση και σε τί δόση. Το μόνο που καταφέρνουμε έτσι είναι να αυξάνουμε την αντοχή των μικροβίων.
  Να υπενθυνίσουμε επίσης την επιλογή του εμβολίου κατα του ιού της γρίπης το οποίο ενδείκνυται για ευπαθή άτομα και άτομα που έρχονται σε επαφή με πολλά ευπαθή άτομα(σε παιδικούς σταθμούς, γηροκομεία, επαγγέλματα υγείας).
  Σε περίπτωση ίωσης τις περισσότερες φορές αρκεί ξεκούραση, πολλά υγρά(καλό θα ήταν χυμοί και σούπες), αερισμός του σπιτιού και αντιπυρετικά, όσο το δυνατόν λιγότερα.
  Φυσικά τον πρώτο λόγο πρέπει να έχει η συμβουλή του ιατρού μας.

  ΑπάντησηΔιαγραφή