Κυριακή, 20 Νοεμβρίου 2016

Βάλια Κάλντα


Η Βάλια Κάλντα (ζεστή κοιλάδα) βρίσκεται στη δυτική Μακεδονία στο νομό Γρεβενών, στα όρια με την Ήπειρο. Ένας από τους πολλούς λόγους που σε κάνει να πας εκεί είναι καταρχήν η φύση. Φύση σημαίνει δάση, μαυρόπευκα, οξιές, έλατα και άλλα αιωνόβια, ποτάμια με πεντακάθαρα νερά, δρακολίμνες και πετρόχτιστα γεφύρια. Σημαίνει χωριά που κρατούν το χαρακτήρα τους και δεν έχουν μεταλλαχθεί σε τουριστικές ατραξιόν.
Άλλος λόγος είναι το φαγητό. Να φας  κατσίκι στη σούβλα, κοκορέτσι κ.λ.π. και αν πετύχεις την εποχή τους, να φας άγρια μανιτάρια. 
Αν είσαι  έτοιμος, φτιάχνεις το σακίδιό σου, φορτίζεις τη μηχανή, παίρνεις το αδιάβροχο και φοράς τα άρβυλα. Παίρνεις και την αγάπη σου μαζί και δρόμο.
1) Μένεις στην Αλατόπετρα
Είναι σε κομβικό σημείο και μπορείς να προγραμματίσεις τις διαδρομές σου. Εκεί κοντά είναι τα Σμιξιώτικα Στενά με το ποτάμι που σχηματίζει τον ψηλότερο καταρράκτη της περιοχής.Από εκεί συνεχίζεις και πας στο χωριό ΣΑΜΑΡΙΝΑ  που είναι το ψηλότερο υψομετρικά χωριό της Ελλάδας ,(Άλλοι λένε 1,700, εγώ λέω 1.450 μέτρα). Στη Σαμαρίνα  μόλις φτάσεις στην πλατεία σε τρελαίνουν οι μυρωδιές των ψητών στη σούβλα, που βγαίνουν από τις γύρω ταβέρνες και δυσκολεύεσαι να  επιλέξεις. Εσύ όμως επισκέπτεσαι τη μοναδική εκκλησία στον κόσμο, που ένα μεγάλο πεύκο βγαίνει από τη σκεπή του ιερού της. Τη Μεγάλη Παναγία!  Έχει και άλογο δικό της!Εκεί τελειώνει η πρώτη μέρα.
Την άλλη μέρα ξεκινάς για το χωριό Ζιάκας ή Ζάκας. Ανήκει όπως και τα άλλα χωριά στο Δήμο Ζιάκα. Ο Θεόδωρος Ζιάκας ήταν ένας  μεγάλος οπλαρχηγός κατά την επανάσταση και έδρασε στην περιοχή. Πριν το χωριό συναντάς το καταπληκτικό πανέμορφο γεφύρι του Ζιάκα, πάνω στον ποταμό Βενέτικο.
Αφού το θαυμάσεις με τις ώρες,  συνεχίζεις για το ομορφότερο χωριό της περιοχής, το Σπήλαιο Γρεβενών.


Εδώ υπάρχει η αρχαιότερη μονή της περιοχής η Κοίμηση της Θεοτόκου κτισμένη το 1633. Την επισκέπτεσαι πρώτη.
(.... μέσα απαγορεύεται το φλάς και ανοίγει μόνο στα γρούπ....)
Κατηφορίζεις το φροντισμένο μονοπάτι από την πλατεία του χωριού μέχρι κάτω τη ρεματιά και μετά από δυο χιλιόμετρα περίπου βρίσκεσαι μπροστά στο ωραιότερο γεφύρι που έχεις δει ποτέ σου. Το γεφύρι της Πορτίτσας!!!!!!!!!Δεσπόζει μπροστά από τις πύλες του πελώριου στενού φαραγγιού που σχηματίζει ο Βενέτικος ποταμός.


Την τρίτη μέρα περπατάς στη φύση και συναντάς ωραία παρέα!!!!Μεθυσμένος από τα χρώματα ξεκινάς για το Περιβόλι Γρεβενών, αφού πρώτα περνάς από το χωριό  Λάβδα αλλά το Μουσείο Μανιταριών το βρίσκεις κλειστό. Στο δρόμο σταματάς στην όμορφη εκκλησία του Αγίου Νικολάου.


Το Περιβόλι  ξεπροβάλλει πανέμορφο στην ομίχλη με την έρημη πλατεία, όπως και η Βωβούσα.
Είσαι κουρασμένος για πορεία 4,5 ωρών στον πυρήνα της Βάλια Κάλντα και γυρνάς πίσω. 
 Την άλλη μέρα, της επιστροφής, προγραμματίζεις να επισκεφτείς το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι της Μακεδονίας, το γεφύρι του Ασίζ Αγά.  Οδηγείς στο δρόμο για το Τρίκωμμο και λίγο πριν φτάσεις εκεί, μια πινακίδα σε προτρέπει να στρίψεις και μετά από μερικά χιλιόμετρα ασφαλτοστρωμένου δρόμου ξεπροβάλλει τεράστιο μπροστά στα μάτια σου! Λένε ότι ο Ασιζ αγάς έδωσε εντολή στον πρωτομάστορα να γεφυρώσει τον Βενέτικο σ' αυτό το πλατύ σημείο και τότε βέβαια είχε πολύ νερό. Η πρώτη απόπειρα απέτυχε και στη δοκιμή το γεφύρι έπεσε. Το ίδιο και η δεύτερη, στην τρίτη τον απείλησε ο Ασιζ αγάς ότι θα του έπαιρνε το κεφάλι αν έπεφτε κι αυτή τη φορά. Ο φίλος μας το έχτισε και αμέσως μετά το΄σκασε καλού- κακού για να μη χάσει το κεφάλι του. Όμως το γεφύρι άντεξε και στέκει τρεις αιώνες τώρα μπροστά μας αγέρωχο. 
Με αυτό κλείνεις την εκδρομή σου.
Δυσκολεύτηκες στα καύσιμα, γιατί δεν υπάρχει πουθενά βενζινάδικο, παρά μόνο στην Εγνατία Οδό. Αλλά βρήκες τα πάντα μόνα τους, όπως τα θέλεις, χωρίς τους σαχλαμαράκες του καλοκαιριού, που βλέπεις στη Βάλια Κάλντα, κάτι γύναια με ψηλοτάκουνα, χα, χα, χα!!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου