Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016

Συνθήκη Λωζάνης: λίγες σκέψεις.


(Κομοτηνή. Η πληθυσμιακή της σύνθεση είναι δημιούργημα της Συνθήκης της Λωζάνης)
     

Αυτές τις ημέρες απασχολεί τη δημοσιότητα η Συνθήκη της Λωζάνης, εξαιτίας των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε τα εξής:


«Η 15η Ιουλίου (ημέρα διεξαγωγής του πρόσφατου πραξικοπήματος) είναι η επέτειος του δεύτερου πολέμου για την Ανεξαρτησία του Τουρκικού Έθνους. Και έτσι θα πρέπει να την θυμόμαστε. Μας (απείλησαν) με τη Συνθήκη του 1920 και μας έπεισαν να (αποδεχθούμε) τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923. Κάποιοι προσπάθησαν να μας εξαπατήσουν, παρουσιάζοντας τη Λωζάνη ως νίκη. (Αλλά) στη Λωζάνη παραχωρήσαμε τα (τώρα ελληνικά) νησιά, που αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι»

Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών σχολίασε το συγκεκριμένο περιστατικό με γραπτή ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι η Συνθήκη της Λωζάνης «είναι μια πραγματικότητα την οποία ουδείς μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται».

1η σκέψη: Η χώρα μας και στους δυο παγκόσμιους πολέμους ήταν με την πλευρά των νικητών.'Ομως αμέσως μετά, στη μοιρασιά, βρέθηκε χρεωμένη και ηττημένη.

2η σκέψη: Ο Ισμέτ πασάς, εκπρόσωπος του Κεμάλ στη Λωζάνη, χόρευε μόνος του όλους τους εκπροσώπους των Συμμάχων και όχι μόνο τους Έλληνες, σαν να ήταν αυτός ο απόλυτος νικητής.

Αποτέλεσμα; Η υπογραφή της συνθήκης, που αποτελεί τεράστια επιτυχία για την Τουρκία, και μεγάλη ήττα για την Ελλάδα, (μετά μάλιστα από τη Συνθήκη των Σεβρών....).

Άρα δεν τους έπεισε κανείς να τη δεχθούν, όπως λέει ο Τούρκος. Η Ελλάδα, η οποία καταχρεώθηκε για να πάρει μέρος στον πόλεμο, αναγκάσθηκε να πληρώσει δυσβάστακτες οικονομικά πολεμικές αποζημιώσεις στην Τουρκία. Χρήματα που δεν είχε να διαθέσει και προτίμησε να παραχωρήσει επιπλέον εδάφη στην Τουρκία!!! Κατακαημένο Κάραγατς!!!!

Το μνημείο της Συνθήκης της Λωζάνης στο Κάραγατς.

3η σκέψη: Η Τουρκία έκτοτε έχει παραβιάσει όλα(!) τα άρθρα της εν λόγω συνθήκης. Η Χώρα μας τόσα χρόνια βλέπει τη συρρίκνωση του Ελληνισμού χωρίς καμιά σοβαρή εναντίωση, παρά μόνο φαιδρά, βαρετά λόγια

4η σκέψη: Ο Ερντογάν κάνοντας τις δηλώσεις έχει στο νου του την οριζόμενη από τη Συνθήκη, ελεύθερη ζώνη στα -από τη συνθήκη επίσης οριοθετημένα- σύνορά του με τη Συρία. Προς τα εκεί αποσκοπούσε. Και βγήκε ο πολύς Παυλόπουλος και μοίρασε αυστηρούς (;) τόνους υπερασπίζοντας τη Συνθήκη της Λωζάνης- τη ντροπή του Ελληνισμού!!!!

Άλλη μια ελληνική ήττα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου