Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

CETA - TTIP- TISA - TPP

Κρατείστε τις λέξεις (αρκτικόλεξα) του τίτλου. Είναι οι ταφόπλακες σας.

Με δυο λόγια, κρούω απλώς τον κώδωνα του κινδύνου. Μπορείτε να τις βρείτε και να τις μελετήσετε αναλυτικά. Είναι οι συμφωνίες που χρόνια τώρα προσπαθούν να επιβληθούν στα κράτη και ήδη το έχουν πετύχει με τον Καναδά, την Ιαπωνία την Αυστραλία, το Μεξικό όλα τα κράτη του Ειρηνικού και φυσικά. τις ΗΠΑ, που βρίσκονται από πίσω.


Οι συνομιλίες είναι αυστηρά μυστικές και δεν υπάρχουν διαρροές . Από τη μια μεριά είναι οι πολυεθνικές Εταιρίες και από την άλλη τα κράτη. Η εταιρία εισέρχεται και εγκαθίσταται στο κράτος με τους όρους που θέλει. π.χ. Στα εργασιακά ή στο περιβάλλον ή στα μεταλλαγμένα ή στα υβρίδια. Το κράτος με την υπογραφή του και μόνο, επιτρέπει στην Εταιρία να εγκατασταθεί και να αλωνίζει, χωρίς αυτό (το κράτος) να μπορεί να επέμβει σε κανένα τομέα. Με την σύμβαση, το κράτος χάνει το δικαίωμά του να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, την εντόπια ή Ευρωπαϊκή και υπάγεται αποκλειστικά σε μια τριμελή Επιτροπή Νομικών της Εταιρίας. Οι νομικοί της Εταιρίας θα δικαιώσουν φυσικά την Εταιρία και όχι το προσφεύγον κράτος. Και συνήθως επιβάλλουν υπέρογκα πρόστιμα. Παράδειγμα: Η CATERPILLAR άνοιξε εργοστάσιο στον Καναδά. Κάνοντας χρήση της ΤΡΡ μείωσε τους μισθούς 50% και όταν άρχισαν οι διαδηλώσεις τα μάζεψε και πήγε στο Μεξικό μηνύοντας το κράτος του Καναδά. Η Νομική Επιτροπή επέβαλε πρόστιμο στον Καναδά 280 εκατομμύρια δολάρια, αν δεν απατώμαι, τα οποία πλήρωσαν οι φορολογούμενοι Καναδοί στην CATERPILLAR . Και έπονται και άλλες μηνύσεις. Φανταστείτε η εταιρία Ελληνικός Χρυσός τι έχει να μας κάνει μόλις προσχωρήσουμε στη CETA! Φανταστείτε η αγροτική παραγωγή μας τι θα απογίνει. Φανταστείτε επίσης τι μεταλλαγμένα (που απαγορεύονται ως τώρα στην Ε.Ε) που θα μας κατακλύσουν.

Οι Συμφωνίες αυτές απειλούν τη δημοκρατία συνολικά, και κατά συνέπεια κάθε πτυχή της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα κοινωνικά, εργασιακά και περιβαλλοντικά κεκτημένα και πρότυπα, τα διατροφικά και φαρμακευτικά πρότυπα, την προστασία των προσωπικών δεδομένων, τη μικρής κλίμακας ποιοτική γεωργία, την απαραίτητη ενεργειακή μετάβαση, το αυτοδιοίκητο κάθε βαθμίδας διοίκησης από το έθνος-κράτος μέχρι τους δήμους.

Μια ακόμη λεπτομέρεια: Η συμφωνία για να ισχύσει δεν είναι αναγκαίο να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια. Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Σούλτς, κάνει τα πάντα για να την περάσει. Μέχρι στιγμής μόνο οι Αυστριακοί και οι Βέλγοι είναι αρνητικοί. Αλλά κάμπτονται γρήγορα... Η Ελλάδα δεν έχει εκφραστεί ακόμη. Βέβαια οι ευρωβουλευτές Παπαδημούλης και Κούλογλου συμμετέχουν στις πανευρωπαϊκές πορείες κατά των συμφωνιών. Αλλά ο αρμόδιος υπουργός είναι ο Σταθάκης. Για να δούμε τι θα υπογράψει...

Οι Ευρωπαίοι διαμαρτύρονται και η GREENPEACE έχει μαζέψει εκατομμύρια υπογραφές. Να και σχετικές φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις στο εξωτερικό. Εμείς εδώ κοιμόμαστε. Μετά θα κλαίμε....  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου