Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

Θεσσαλονίκη - Μασσαλία - Λισσαβόνα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφτείς ένα προορισμό.
Εγώ προκρίνω δύο κύριους λόγους. Αν υπάρχουν αυτοί, τότε το ταξίδι έχει πάντα επιτυχία.
Ο ένας είναι η κατάλληλη συντροφιά. Δεν λέω παρέα. Η παρέα δεν έχει έρωτα.
Ο άλλος είναι το φαγητό. Αν αγαπάς  να γνωρίζεις  κουζίνες άλλων τόπων  και έχεις την κατάλληλη συντροφιά, τότε είσαι 90% έτοιμος για το ταξίδι.
Πρώτος Προορισμός η πόλη μου, η Θεσσαλονίκη. Γνωρίζετε όλοι ότι η ατμόσφαιρα της Θεσσαλονίκης αποπνέει έρωτα. Γνωρίζετε όμως ότι έχει την καλύτερη κουζίνα στον Κόσμο; Έχει διαπλαστεί μέσα στους αιώνες και  είναι διάδοχος της Πολίτικης κουζίνας, των χαμένων Πατρίδων, του Πόντου, της Σμύρνης, της Μικρασίας γενικά.Μπολιάζει και στοιχεία της ευρύτερης Βαλκανικής και φτιάχνει τα καλύτερα μεζεδάκια στα χιλιάδες μικρά και μεγάλα μαγαζιά της. 
Εδώ είσαι πάντα ερωτευμένος, ζαλισμένος και χορτάτος!!!


Δεύτερος Προορισμός η Μασσαλία. Το λαμπρό λιμάνι της Μεσογείου, που το ίδρυσαν οι Έλληνες πριν 26 αιώνες. Στη Μασσαλία θα φτάσουμε κι εμείς με το καράβι, γιατί, όπως και τη Θεσσαλονίκη, αν δεν την προσεγγίσεις με το καράβι, δεν την έχεις γνωρίσει. Θα οδηγηθούμε στο La Canebiere,εκεί στο παλιό λιμάνι και θα δοκιμάσουμε την τοπική κουζίνα που συνδυάζει τα καλύτερα της γαλλικής γαστρονομίας. Και τα μεζεδάκια μας θα είναι όλα θαλασσινά. Εκεί φάγαμε την περίφημη Μασσαλιώτικη Μπουγιαμπέσα, με 17 είδη ψαριών μέσα και τη συνοδεύσαμε με ένα τοπικό λευκό κρασί, που απογείωσε τον ουρανίσκο και τη διάθεσή μας.  
Ο Τρίτος προορισμός είναι η πανέμορφη Λισσαβόνα. Απλωμένη δεξιά και αριστερά του Τάγου εκτείνεται στον Ατλαντικό ηλιόλουστη και ράθυμη. Αν δεν ζούσα στη Θεσσαλονίκη, θα επέλεγα ευχαρίστως τη Λισσαβόνα για Πόλη μου. Ενώ στη Μασσαλία επιβάλλεται να φας δείπνο από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά τη νύχτα, στη Λισσαβόνα θα επιλέξεις τι άλλο; Μπακαλιάρο και θα καθίσεις έξω στη σκιά του λόφου του Σάο Ζόρζε από το πρωί και βέβαια θα φαντάζεσαι τους θαλασσοπόρους που ξεκινούσαν από εδώ για την εξερεύνηση της Γης και θα παρακολουθείς τον ήσυχο ρυθμό της καθημερινότητας των ανθρώπων. Λένε ότι τον Μπακαλιάρο τον μαγειρεύουν οι Πορτογάλοι με 365 διαφορετικούς τρόπους. Δεν χρειάζεται να δοκιμάσεις πολλούς. Κάτι φρέσκα φιλετάκια μπακαλιάρου με μυρωδικά και συνοδεία ένα φανταστικό ροζέ, είναι ακόμα στη θύμησή μου. 

Τρία αγαπημένα λιμάνια. Αν έχεις τις προϋποθέσεις, καλό θα είναι να τα επισκεφτείς.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου