Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Οδηγός καρτών μνήμης

Όλοι έχουμε στα σπίτια μας από μια κάρτα μνήμης. Είτε για το κινητό μας, το tablet μας, για την φωτογραφική μηχανή μας...Γενικότερα για οποιαδήποτε συσκευή η οποία χρειάζεται μνήμη για να αποθηκεύσει δεδομένα. Εκεί έρχονται οι κάρτες μνήμης, οι οποίες υπάρχουν σε διάφορα είδη και με διάφορα χαρακτηριστικά! Οι πιο πολλοί από μας δυστυχώς δεν ξέρουν τι πρέπει να πάρουν και συχνά αγοράζουν λάθος κάρτες. Ας κάνουμε λοιπόν τα πράγματα πιο ξεκάθαρα αναλύοντας τα είδη των καρτών:

SD (Secure Digital) Memory Cards: Μια τυπική SD κάρτα.


SDHC (Secure Digital High Capacity) Memory Cards: Αυτές είναι SD κάρτες απλά με μεγαλύτερη χωρητικότητα η οποία φτάνει μέχρι 32GB.


SDXC (Secure Digital Xtra Capacity) Memory Cards: Ακόμα μεγαλύτερη χωρητικότητα για αυτές τις SD κάρτες. Η μέγιστη χωρητικότητα τους φτάνει τα 2TB.

Και τα 3 είδη καρτών SD/SDHC/SDXC έχουν ακριβώς το ίδιο μέγεθος εξωτερικά. Η κύρια χρήση τους είναι σε φωτογραφικές μηχανές και βιντεοκάμερες.


Micro SD Memory Cards: Τα μικρότερα "αδερφάκια" των SD καρτών. Ισχύουν ακριβώς τα ίδια με τις SD κάρτες απλά το μέγεθος τους είναι αρκετά μικρότερο. Θα τις χρειαστούμε για τα κινητά μας, τα tablet, τα MP3 μας.Αν έχετε μια Micro SD κάρτα ενώ χρειάζεστε μια SD κάρτα μην ανησυχείτε! Υπάρχουν ειδικοί αντάπτορες οι  οποίοι μετατρέπουν μια Micro SD σε SD κάρτα. Το αντίθετο δεν γίνεται.


CompactFlash (CF) Memory Cards: Παλαιότερο είδος καρτών μνήμης. Δεν θα τις συναντήσουμε σχεδόν πουθενά, παρά μόνο σε ορισμένες επαγγελματικές φωτογραφικές μηχανές (Dslr).


xD Picture Memory Cards: Ακόμη ένα παλιό είδος καρτών το οποίο χρησιμοποιούσαν οι εταιρίες Fujifilm και Olympus στα προϊόντα τους. Τώρα και αυτές οι εταιρίες χρησιμοποιούν τις γνωστές SD κάρτες.


Memory Stick Duo Memory Cards: Κάρτες μνήμης που κατασκευάστηκαν κυρίως για προϊόντα της Sony. Θα δούμε ακόμα τέτοιες κάρτες σε μερικές συσκευές, αλλά και αυτές έχουν αντικατασταθεί από τις SD κάρτες.

-----

Ας μιλήσουμε τώρα για αυτά τα νούμερα που βλέπουμε πάνω στις κάρτες. Τι ακριβώς συμβολίζουν;


1. Χωρητικότητα: Είναι ο μέγιστος χώρος αποθήκευσης δεδομένων.

2. Προστασία εγγραφής: Για να μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε την κάρτα μνήμης αυτή η λειτουργία πρέπει να είναι εκτός, αλλιώς δεν μας επιτρέπεται η εγγραφή.

3.Ταχύτητα ανάγνωσης: Είναι η μέγιστη ταχύτητα με την οποία μπορεί η κάρτα να διαβάσει τα δεδομένα.

4. Το είδος της κάρτας: (αναφέρονται παραπάνω.)

5. Κλάση ταχύτητας: Είναι η ελάχιστη ταχύτητα εγγραφής δεδομένων στην κάρτα. Προς το παρών υπάρχουν 4 κλάσεις ταχύτητας (2,4,6,10). Όσο μεγαλύτερη είναι η κλάση, τόσο πιο γρήγορα γράφονται τα δεδομένα στην κάρτα. Ειδικά όταν κάνετε εγγραφή υψηλής ποιότητας βίντεο, καλό θα είναι να είναι κλάσης 10 η κάρτα, αλλιώς υπάρχει πιθανότητα να είναι αδύνατη η εγγραφή.

6.Κλάση UHS(Ultra High Speed): Η κλάση UHS, που πάλι αναφέρεται στην ελάχιστη εγγραφή δεδομένων, είναι για τα πιο απαιτητικά προϊοντα. Επίσης σημαντικό για λήψη υψηλής ποιότητας βίντεο.

-----

Να συμβουλεύεστε πάντα το εγχειρίδιο του προϊόντος που αγοράζετε και να ελέγχετε την συμβατότητα των καρτών!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου