Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016

Παλαιός Παντελεήμονας - Κάστρο Πλαταμώνα

Ένας από τους ωραιότερους φθινοπωρινούς αλλά και χειμερινούς προορισμούς στην Βόρεια Ελλάδα είναι ο Παλαιός Παντελεήμονας, που βρίσκεται σε απόσταση 43 χιλιομέτρων από την Κατερίνη και 100 από την Θεσσαλονίκη. Το χωριό αυτό, το οποίο έχει πάρει την ονομασία του από την μοναδική εκκλησία που βρίσκεται στην πλατεία, είναι χτισμένο στους πρόποδες του Ολύμπου σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων. Ο οικισμός κηρύχθηκε διατηρητέος, γεγονός που συμβάλει στην γραφικότητα του.Με το που φτάνεις στο πάρκινγκ πριν το χωριό καταλαβαίνεις ότι έχεις φτάσει σε κάτι τελείως διαφορετικό από τα συνηθισμένα . Αφήνεις το αυτοκίνητο εκεί και ξεκινάς με τα πόδια για να μπεις μέσα στον οικισμό. Την θέα που αντικρίζεις μπορείς να την πεις τουλάχιστον μαγική, όπως και τα μονοπάτια στα οποία περπατάς.
Παραδοσιακά σπίτια,αρχοντικά,μαγαζιά.Ακόμα και τα λίγα ερείπια που υπάρχουν προσθέτουν μια ιδιαίτερη ομορφιά στην ήδη υπάρχουσα.
Ακόμα και τηλεφωνικός θάλαμος υπήρχε, απλά λίγο πιο ιδιαίτερος!


Στη πλατεία του χωριού δεσπόζει επιβλητικά η εκκλησία.Γύρω από την εκκλησία και γενικότερα στην πλατεία βρίσκονται καφετέρειες και ταβέρνες που θα ικανοποιήσουν όλες τις ανάγκες των ταξιδιωτών. Λίγο πιο πάνω όμως βρισκόταν ένα καφενείο το οποίο μας τράβηξε την προσοχή. Απολαύσαμε έναν ωραίο και παραδοσιακό ελληνικό καφέ χωριού καθώς και μια θεσπέσια σπανακοτυρόπιτα. Όλα τα γλυκά και οι πίτες είναι χειροποίητες και φτιάχνονται από την ίδια την ιδιοκτήτρια του "Παλιού Καφενείου" η οποία ήταν ιδιαίτερα πρόσχαρη και φιλόξενη. Μια στάση επιβάλλεται σε όποιον βρεθεί εκεί!

Αναπόσπαστο κομμάτι του χωριού ήταν τα ζώα και ιδιαίτερα οι γάτες. Αλήθεια δεν είχαμε ξαναδεί τόσες γάτες σε ένα μέρος.

Η μασκότ του χωριού ήταν ένα χαριτωμένο "αρκουδόσκυλο" το οποίο ήταν πολύ ήσυχο και δεν ενοχλούσε κανέναν.


Αλίμονο να μην αναφερθούμε και στα μαγαζάκια του χωριού, τα οποία είχαν διάφορα προϊόντα, τοπικά και μη.Μια πολύ σημαντική πληροφορία που μας είπε ιδιοκτήτης ενός καταστήματος του χωριού, είναι ότι υπάρχει πολύς κόσμος που ασχολείται με τη συλλογή βοτάνων. Ανεβαίνουν στα βουνά και στις πλαγιές και συλλέγουν διάφορα είδη μιας που ο τόπος εκεί είναι γεμάτος από αυτά.

Αν αποφασίσετε να πάτε στον Παλιό Παντελεήμονα, προσπαθήστε να πάτε στη γιορτή του Κάστανου που είναι συνήθως τέλη Οκτωβρίου. Είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές του οικισμού και μαζεύεται κόσμος από τα γύρω χωρία αλλά και από τις πόλεις. Πραγματικά τα κάστανα έρεαν άφθονα!


Και φυσικά σε μια γιορτή δεν μπορεί να λείψει και ο χορός!


Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι ο προορισμός αυτός ενδείκνυται και για τους λάτρεις των extreme sports. Υπάρχουν οργανωμένες ομάδες ορειβασίας, παρά πέντε και κατάβασης βουνού με ποδήλατα.
Επίσης υπάρχει πληθώρα καταλυμάτων να διαλέξει κανείς για διανυκτέρευση, από πιο οικονομικά μέχρι και πιο "χλιδάτα".

-------

Στην επιστροφή μας για Θεσσαλονίκη σταματήσαμε στο κάστρο του Πλαταμώνα. Είχαμε περάσει τόσες φορές από μπροστά αλλά ποτέ δεν σταματήσαμε. Ε αυτή τη φορά δε μας γλύτωσε!


Λίγα ιστορικά στοιχεία: Το κάστρο υπάρχει από την εποχή της Φραγκοκρατίας. Είναι χτισμένο νοτιοανατολικά του Ολύμπου σε στρατηγική θέση που ελέγχει το δρόμο Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Νότιας Ελλάδας. Θεωρείται το καλύτερα διατηρημένο κάστρο της Βόρειας Ελλάδας.Η αλήθεια είναι ότι δεν μας εντυπωσίασε αρκετά και περιμέναμε παραπάνω πράγματα να δούμε μέσα. Δεν είχε ούτε ένα αξιοθέατο παρά μόνο έναν πύργο...ο οποίος ήταν κλειστός. Είναι πολύ κρίμα που δεν υπάρχει κάποιος αρμόδιος που να έχει ασχοληθεί σοβαρά με έναν τέτοιο ιστορικό χώρο για την αξιοποίηση του.
 Στα θετικά του μπορούμε να πούμε ότι ο χώρος ήταν πολύ καθαρός και η θέα από ψηλά πανέμορφη.
Πριν αποφασίσετε να κάνετε μια στάση στον πύργο φροντίστε να ενημερωθείτε για ωράριο λειτουργίας καθώς και....την τιμή εισόδου.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι μια εξόρμηση που πραγματικά αξίζει και θα το ευχαριστηθείτε πολύ.

-

Χαμογελάστε, Ταξιδέψτε, Φωτογραφίστε! 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου