Δευτέρα, 25 Ιανουαρίου 2016

Η ΡΟΤΟΝΤΑ ο ΑΝΘΙΜΟΣ και ο ……. ΧΟΝΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣΗ Ροτόντα ανήκει στα περίκεντρα οικοδομήματα, στο κυκλικό της σχήμα άλλωστε οφείλει και την ονομασία της.
Κτίστηκε στα χρόνια του καίσαρα Γαλερίου, γύρω στα 306 μ.Χ., ως ναός του Δία ή του Κάβειρου ή κατ΄ άλλους ως Μαυσωλείο του ιδίου. Στον άξονά της κατέληγε πομπική οδός που συνέδεε τη θριαμβική αψίδα του Γαλερίου με το ανακτορικό συγκρότημα, που έχει ανασκαφεί νοτίως της Εγνατίας οδού.

Είναι αντίστοιχη του ΠΑΝΘΕΟΝ της Ρώμης με το οποίο παρουσιάζει αρκετές ομοιότητες.
Στο διάβα του χρόνου χρησιμοποιήθηκε ως ναός και αργότερα ως τζαμί.
Οι Χριστιανοί πρώτοι, κατά την παλαιοχριστιανική περίοδο, αλλοίωσαν το οικοδόμημα γκρεμίζοντας τοίχους και προσθέτοντας λατρευτικούς χώρους, πλην όμως δημιούργησαν και τα περίφημα ψηφιδωτά, που κοσμούν το χώρο, και οι Οθωμανοί με τη σειρά τους πρόσθεσαν τον μιναρέ.
Ο σεισμός του 1978 επέφερε μεγάλες καταστροφές και η μισαλλοδοξία του τωρινού κλήρου επιφέρει ακόμα μεγαλύτερες. Στη σημερινή εποχή έχουν προγραμματιστεί να γίνουν διάφορες εκδηλώσεις οι περισσότερες έχουν θρησκευτικό χρώμα, αυτό όμως δεν αρέσει στους σκοταδιστές που τα θέλουν όλα δικά τους.
Γίνεται μεγάλη προσπάθεια να κρατηθεί η ταυτότητα του μνημείου και ακόμη μεγαλύτερες είναι οι επιθέσεις του κλήρου και των αποβρασμάτων που έχουν στην υπηρεσία τους, να το καταπατήσουν μετατρέποντας το σε ενοριακό ναό, παρόλο που υπάρχουν εφτά άλλες εκκλησίες σε ακτίνα εκατό μέτρων.
Το αποκορύφωμα της βίαιης επίθεσης στο μνημείο και στον προορισμό του συνέβη το 1995 όταν στην προσπάθεια να διατηρηθεί ο πολιτισμικός χαρακτήρας του μνημείου διοργανώθηκε μια εκδήλωση απαλής μουσικής με τον πιανίστα και συνθέτη Σάκη Παπαδημητρίου και εξαγριωμένοι... ζηλωτές, ανάμεσά τους και ρασοφόροι, εισέβαλαν και διέκοψαν τη συναυλία, έβγαλαν έξω το πιάνο και το κατέστρεψαν, αφού έδειραν τον Σάκη Παπαδημητρίου και τη σύζυγό του και βρέθηκε και ο φύλακας του μνημείου μαχαιρωμένος…… και κοτσάρισαν μια άγια τράπεζα στη μέση του πουθενά.
Τώρα επικρατεί μια συμβιβαστική λύση όπου το μνημείο λειτουργεί ως εκκλησία 12 φορές το χρόνο.
Εδώ προστίθεται και ο Χονδρογιάννης, ο προϊστάμενος Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, που προτείνει να τοποθετηθεί ένας σταυρός στην κορυφή του τρούλου για να αντιπαρατεθεί στον μιναρέ.
Πήρε βέβαια φωτιά και ο έσχατος της μεσσαιωνικής Τριανδρίας της Θεσσαλονίκης, ο Άνθιμος (οι άλλοι δύο ήταν ο Ψωμιάδης και ο Παπαγεωργόπουλος) και ξεσηκώνει τους δικούς του σε επαναστάσεις, υπέρ της τοποθέτησης του σταυρού.
Όπως πάει η δουλειά θα βρουν πάτημα οι Τούρκοι να λειτουργήσουν ως τζαμί την Αγιά Σοφιά μας και θα δούμε ένα πρωί τους ιμάμηδες.
Με την ευκαιρία δεν μπαίνει και ένας ακόμη σταυρός στον Παρθενώνα, αφού κι αυτός λειτούργησε κατά το παρελθόν ως ναός του Αγίου Γεωργίου (νομίζω); Το καταθέτω ως πρόταση στην αντίστοιχο Χονδρογιάννη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου