Σάββατο, 19 Μαΐου 2012

ΜΙχαήλ Γελαντάλις: απλά και κατανοητά!

O έγκυρος όσο και αγαπητός δημοσιογράφος Μιχαήλ Γελαντάλις  στο τακτικό του σχόλιο στο Euro2day.gr αναφέρει και τα παρακάτω για την τωρινή οικονομική κατάσταση, τα οποία ενστερνιζόμαστε:


.........Την ίδια στιγμή η κατάσταση στις χώρες-αγορές της ευρωπεριφέρειας γίνεται όλο και δραματικότερη προς όφελος της γερμανικής οικονομίας (που ενισχύεται σχεδόν σε όλα τα μέτωπα) και του Βερολίνου, που μεθοδικά υλοποιεί τον σχεδιασμό του. 

Δεν είναι τυχαίο, πως την ώρα που η απόδοση των 10ετών ομολόγων της Ιταλίας και της Ισπανίας ακολουθούν και πάλι την ανιούσα, σε επίπεδα που θεωρούνται μη…δανείσιμα (6,39% και 6,05% αντίστοιχα) το γερμανικό bund υποχωρεί σε νέο ιστορικό χαμηλό (1,395%). Εμφανής και για τον πλέον δύσπιστο παίκτη η δραματική απόκλιση Νότου- Βορρά σε σημείο που αναλυτές και ξένα ΜΜΕ δεν αναφέρονται πλέον σε ομόλογα της ευρω-περιφέρειας αλλά σε… Μεσογειακά / Mediterranean ομόλογα. 

Βέβαια αυτό, που παρατηρείται στα ομόλογα εκτυλίσσεται σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας, από την ανεργία/απασχόληση- το τραπεζικό σύστημα/καταθέσεις μέχρι το επίπεδο διαβίωσης. Στα όρια κοινωνικής έκρηξης η ανεργία σε Ισπανία, Ελλάδα με εφιαλτικά ποσοστά στις νεαρές ηλικίες, εργάτες και εξειδικευμένο προσωπικό ζητάει η Γερμανία. Εκροές καταθέσεων και μικρο-πανικός στην ευρωπεριφέρεια με την περίπτωση της ισπανικής Bankia να είναι ενδεικτική του κλίματος αλλά και της σοβαρότητας της κατάστασης, εισροές κεφαλαίων στις 2-3 μεγαλύτερες γερμανικές τράπεζες. 

Είναι εμφανές πλέον προς όφελος ποίου αποβαίνει η υφεσιακή οικονομική πολιτική που επιβάλλεται από το Βερολίνο προς τους Νότιους, τους… τεμπέληδες και τους παρίες της Ευρωζώνης. 

Είναι επίσης ξεκάθαρο πλέον, πως η συγκεκριμένη πολιτική εφαρμόζεται για περισσότερο από τρία χρόνια ακριβώς για να επιφέρει αυτές τις επιπτώσεις (και όχι γιατί είναι…λάθος, όπως ρομαντικά υποστηρίζεται από διάφορους). Ακριβώς για να αφαιμάξει την ευρω-περιφέρεια προς ενίσχυση του κέντρου (Βερολίνου), ακριβώς για να πειθαναγκάσει τους αδύναμους να υποθηκευθούν στους ισχυρούς, με την έννοια «κατάργηση εθνικής κυριαρχίας» να προσλαμβάνει πλέον συγκεκριμένο χαρακτήρα. 

Σε αυτή την καμπή, και ενώ ακόμη δεν έχει εφαρμοσθεί επί της ουσίας ούτε ένα μέτρο αναπτυξιακού χαρακτήρα (παρά μόνο ευχολόγια και νουθεσίες) η Γερμανία φαίνεται να συζητά κάποια μέτρα χαλάρωσης. Ουσιαστικά αποσυμπιέζοντας την βαλβίδα κοινωνικού βρασμού (σε Ελλάδα, Ισπανία με την Ιταλία κατά πόδας) εγκλωβίζοντας τον Fr. Hollande σε μία ανάλογη λογική και με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα να κινδυνεύει να μεταλλαχθεί σε σοσιαλδημοκρατικό άλλοθι του ίδιου του Συστήματος. 

Την εβδομάδα που πέρασε ο ευτελισμός των αξιών ακόμη και υγιών επιχειρήσεων ενίσχυσε την εκτίμηση όσων θεωρούν, πως το «μεγαλύτερο ξεπούλημα» της χώρας (και όχι μόνον) θα γίνει έναντι…πινακίου φακής, με όρους υποδούλωσης και κοινωνικής εξαθλίωσης. 

Η αποτίμηση της Εθνικής «κινδύνευσε» να συρρικνωθεί λιγότερο από το ένα εκατομμύρια ευρώ, ηΔΕΗ έφτασε να αξίζει όσο μία…λιγνιτοφόρα έκταση στην Πτολεμαίδα, ο ΟΠΑΠ όσο μία…άδεια καζίνο. Και όχι μόνο, καθώς η αποτίμηση λ.χ. του Ελλάκτορα περιορίσθηκε σε λιγότερα από 150 εκατ. ευρώ όταν μόνο η συμμετοχή του στον φορέα της Αττικής Οδού υπολογιζόταν (το 2008) στο σχεδόν μισό δις. ευρώ. «Αστείες» καταστάσεις για να είναι τόσο «αθώες» όσο δείχνουν ή όσο επιδιώκουν να πιστέψουμε. 

Πολύ φοβούμεθα, πως η Μαδρίτη δεν θα αποφύγει τους όρους που επιβλήθηκαν στην Αθήνα και γρήγορα ή γρηγορότερα θα υποχρεωθεί να φορέσει το δικό της…μνημονιακό παλτό. Πως ο Fr.Hollande θα εκφυλιστεί όπως και οι προεκλογικές εξαγγελίες του σε ανώδυνες βελτιώσεις που ελάχιστα ενοχλούν τον σχεδιασμό των Γερμανών. 

Φοβούμεθα, πως η Μαδρίτη εάν επιχειρήσει να αντιδράσει στις βουλές των δανειστών θα συρθεί γρηγορότερα στον διορισμό μίας τεχνοκρατικής κυβέρνησης (στα πρότυπα των Λ. Παπαδήμου/Ελλάδα- Μ. Μόντι/Ιταλία). Από αυτή την άποψη τα χρηματιστήρια δεν κάνουν τίποτε περισσότερο- τίποτε λιγότερο από το να προεξοφλούν όλη αυτή την ιστορική «αλλαγή σελίδας» στην παλιά Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. ......


http://www.euro2day.gr/ase/market_comment/151/articles/700404/ArticleMarketComment.aspx

1 σχόλιο:

  1. ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΤΕ. Ο ΛΑΟΣ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή