Τρίτη, 24 Ιανουαρίου 2012

Φουντώνει η βία στα σχολεία

Η κρίση και η βία που φέρνει μαζί της μπήκαν... στις σχολικές αυλές. Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying) παίρνει εφιαλτικές διαστάσεις, αφού πληθαίνουν όχι μόνο τα θύματα αλλά και οι ανήλικοι δράστες!

Οπως καταδεικνύει πανελλήνια έρευνα του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ), το 8,5% των εφήβων αναφέρουν ότι υφίστανται σχολικό εκφοβισμό τουλάχιστον δυο με τρεις φορές το μήνα, ενώ ένας στους έξι, δηλαδή το 15,8%, ομολογεί ότι ο ίδιος εκφοβίζει άλλους μαθητές...
Σε διάστημα οκτώ χρόνων έχει σχεδόν διπλασιαστεί ο αριθμός των ανήλικων θυτών. Σε αντίστοιχη έρευνα, που είχε πραγματοποιηθεί το 2002, θύτης εκφοβισμού δήλωνε το 9,1% των μαθητών, ενώ το 2010 το ποσοστό αυτό είχε φτάσει στο 15,8%. Οπως ήταν αναμενόμενο, οι θύτες είναι στη συντριπτική τους πλειονότητα αγόρια, ενώ τα θύματα προέρχονται και από τα δύο φύλα.
Ο πιο δημοφιλής τρόπος εκφοβισμού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, είναι τα λεκτικά πειράγματα και ακολουθούν οι χειρονομίες σεξουαλικού περιεχομένου, η διάδοση φημών και συκοφαντιών και οι ενοχλήσεις μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή και κινητού τηλεφώνου.
Ενα στα τέσσερα αγόρια, δηλαδή το 23,9%, αναφέρει ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου ήρθε στα χέρια με κάποιον ή κάποιους άλλους τουλάχιστον τρεις φορές. Το «σπορ», πάντως, φαίνεται να έχει κατακτήσει και τα κορίτσια, αν και σε πολύ χαμηλότερο ποσοστό (8,3%)...
Από την έρευνα του ΕΠΙΨΥ προκύπτει επίσης ότι ο εκφοβισμός έχει ταξικά χαρακτηριστικά. Οι έφηβοι που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα πέφτουν θύματα εκφοβισμού σε υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με εκείνους που προέρχονται από τα μεσαία ή ανώτερα οικονομικά στρώματα.
Τα θύματα αναφέρουν, σε υψηλότερα ποσοστά από τους υπόλοιπους μαθητές, ότι έχουν κακή υγεία ή ότι είναι δυσαρεστημένοι από την εξωτερική τους εμφάνιση. Ψυχολογικές διαταραχές δεν εμφανίζουν πάντως μόνο τα θύματα αλλά και οι θύτες. Οι πρώτοι αναφέρουν σε υψηλότερο ποσοστό ότι έχουν δύσκολη επικοινωνία με τους γονείς τους ή ότι δεν έχουν καλή σχέση με τους συμμαθητές τους και οι δεύτεροι ότι δεν τους αρέσει το σχολείο, ότι απουσιάζουν συχνά από αυτό και ότι έχουν αυστηρούς ή αυταρχικούς γονείς.
Στην έρευνα του ΕΠΙΨΥ συμμετείχαν 4.944 μαθητές εφηβικής ηλικίας (στ' δημοτικού, β' γυμνασίου και α' λυκείου) από 306 σχολικές μονάδες όλων των περιοχών της χώρας.
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=98&artid=126145

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου