Σάββατο, 16 Ιουλίου 2011

Η Unigestion, ο Αντρίκος και η γυναίκα του Καίσαραthumb
Στις εποχές που ζούμε και με τα (οικονομικά - πολιτικά) χάλια που έχουμε, δεν φανταζόμαστε ότι διαφωνεί κανείς, ειδικά αυτοί που βρίσκονται σε στενότατη επαφή με την εξουσία, ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι «τίμια», αλλά πρέπει και να φαίνεται. Αν, λοιπόν, συμφωνούμε περί της συζύγου του Καίσαρα, φανταζόμαστε ότι δεν θα διαφωνήσουμε και για τον αδελφό του πρωθυπουργού. Στην προκειμένη περίπτωση, τον Αντρίκο Παπανδρέου...
Όπως γράφτηκε στην «Ελευθεροτυπία» την περασμένη Δευτέρα, ο Αντρίκος Παπανδρέου είναι μέλος της Επιτροπής Στρατηγικού Σχεδιασμού της UNIGESTION, μιας επενδυτικής που διαχειρίζεται πάνω από 8 δισ. ευρώ. Μεταξύ των κερδοφόρων δραστηριοτήτων τής εν λόγω εταιρείας, βρίσκονται, και μάλιστα σε περίοπτη θέση, τα παιχνίδια με τα ασφάλιστρα κινδύνου για το ελληνικό χρέος (CDS)

H απάντηση
Το δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» αντιμετωπίστηκε από τον Αντρίκο Παπανδρέου άμεσα και απειλητικά αφού η απάντηση που απέστειλε στην εφημερίδα καταλήγει «επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου». Στη απάντησή του ο αδελφός του πρωθυπουργού σημειώνει: «Η σημερινή “αποκάλυψη” της “Ελευθεροτυπίας” αναφέρεται στη συμμετοχή μου σε μια Επιτροπή Στρατηγικής ενός κεφαλαίου Αειφορίας της Unigestion το οποίο ονομάζεται Unigestion-Ethos Environm ental Sustainability L.P. Όπως είναι δημόσια γνωστό και από τη συμμετοχή μου σε παρουσιάσεις καθώς και από το βιογραφικό μου, είμαι μέλος αυτής της επιτροπής από το Γενάρη του 2009. Συνεπώς δεν αποτελεί κάποια είδηση την οποία εσκεμμένα είχα αποκρύψει. Τα υπόλοιπα μέλη της επιτροπής είναι διακεκριμένοι ειδικοί στο χώρο τους.
Ο ρόλος της επιτροπής που συνεδριάζει μόνο μια φορά το χρόνο είναι να παρέχει στρατηγική ενημέρωση για τις περιβαλλοντικές κατευθύνσεις στο χώρο των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και της αειφόρου ανάπτυξης. Η συμμετοχή μου συνδέεται άμεσα με την ιδιότητά μου ως ακαδημαϊκού στα ζητήματα της περιβαλλοντικής οικονομικής. Ο ρόλος αυτός είναι αυστηρά προσδιορισμένος και δεν έχει οποιαδήποτε σχέση, όπως παραπλανητικά υποδηλώνει ο τίτλος της εφημερίδας, με ελληνικά ή άλλα CDS.
Γενικότερα, όπως και στο παρελθόν έχω δηλώσει, δεν έχω ουδεμία σχέση με CDS. Για όλα τα ανωτέρω επιφυλάσσομαι για κάθε νόμιμο δικαίωμά μου».

Αειφόρες μπίζνες
Δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε το δικαίωμα του αδελφού του πρωθυπουργού να εργάζεται όπου επιθυμεί. Ωστόσο, φανταζόμαστε ότι και αυτός θα αναγνωρίζει πως η επιλογή του να συμμετέχει σε μια επενδυτική εταιρεία η οποία παίζει και κερδίζει με το ελληνικό χρέος, αφήνει περιθώρια για να σχολιαστεί, τουλάχιστον, αυτή του η επιλογή.
Πέραν τούτων, οι αναγνώστες του «Π» γνωρίζουν (εκτενές δημοσίευμα τον Οκτώβρη του 2010) ότι ο Αντρίκος Παπανδρέου έχει καταφέρει να συνδυάσει τις μεγάλες μπίζνες με την περιβαλλοντική του ευαισθησία, μέσα από τη Μη Κυβερνητική (προσέξτε, όχι μη κερδοσκοπική) Οργάνωση i4cense. Η εν λόγω οργάνωση στόχο έχει να εξασφαλίσει τη διαμεσολάβηση (με άλλα λόγια, να ανοίξει πόρτες) μεταξύ κρατών / κυβερνήσεων και ιδιωτικών επιχειρήσεων που ευαγγελίζονται την πράσινη ανάπτυξη. Το συνέδριο που οργάνωσε η i4cense στην Αθήνα για την πράσινη ανάπτυξη στο Αιγαίο, ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να επιδείξει η εταιρεία τις... διαμεσολαβητικές της δυνατότητες με την ελληνική κυβέρνηση. Κατόπιν όλων των παραπάνω, θεωρούμε ότι η οικογένεια Παπανδρέου - στην προκειμένη περίπτωση ο Αντρίκος - έχει μάλλον ξεχάσει τη σοφή κουβέντα περί του Καίσαρα και της συζύγου του. Ειδικότερα, έχει λησμονήσει ότι ο αδελφός του είναι πρωθυπουργός...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου