Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2011

Θεσσαλονίκη: Το πρόγραμμα των «Δημητρίων»


Εκδηλώσεις με μόλις 15 ευρώ ακόμη και στο Μέγαρο Μουσικής μπορούν να παρακολουθήσουν φέτος οι θεατές των 46ων «Δημητρίων». Για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, τα εισιτήρια μειώνονται τόσο πολύ (κυμαίνονται από 5 έως 15 ευρώ) για τη συντριπτική πλειοψηφία των εκδηλώσεων. Αυτό επισήμανε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας, κατά την παρουσίαση του προγράμματος των φετινών «Δημητρίων» στο δημοτικό συμβούλιο. Οπως είπε ο κ. Πέγκας, ο προϋπολογισμός θα είναι στο 1/3 του περσινού, ο δήμος θα διαθέσει φέτος για τις εκδηλώσεις 295.000 ευρώ, ενώ η αντιδημαρχία εξασφάλισε σημαντικές χορηγίες που καλύπτουν σημαντικό μέρος αυτών των εκδηλώσεων. Ενδεικτικά, μόλις προχτές, το δημοτικό συμβούλιο έκανε αποδοχή χορηγίας ύψους 364.000 ευρώ από τον ΟΠΑΠ, εκ των οποίων τα 186.000 ευρώ αφορούν δράσεις των «Δημητρίων».
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, στο πλαίσιο της μείωσης των εξόδων, φέτος δε θα διανεμηθούν δωρεάν προσκλήσεις για εκδηλώσεις. Την ίδια ώρα, όπως είπε, ο δήμος εξακολουθεί να χρωστά περίπου ένα εκατ. ευρώ για τα περσινά «Δημήτρια», ενώ 234.000 ευρώ οφείλονται (από το... 1999) στην ΑΕΠΙ (την ελληνική εταιρία προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας).
«Επίσης, για πρώτη φορά φέτος, υπήρξε συμφωνία με το ΚΘΒΕ και τη διοίκηση του Μεγάρου Μουσικής -και ευχαριστούμε τον πρόεδρο του δ.σ. του ΟΜΜΘ, Αλέξανδρο Μπακατσέλο, γι' αυτό- ώστε να μην καταβάλουμε ενοίκιο για τις αίθουσες που θα χρησιμοποιήσουμε για τις εκδηλώσεις των ''Δημητρίων''. Για τα λειτουργικά τους έξοδα, Μέγαρο Μουσικής και ΚΘΒΕ θα εισπράττουν ένα ποσό έναντι από τα εισιτήρια που θα πωλούνται», τόνισε.

Οι εκδηλώσεις
«Θεωρούμε ότι τα ''Δημήτρια'' είναι γιορτή της πόλης και μέσα από τις εκδηλώσεις τους θέλουμε να αναδείξουμε τα ταλέντα της Θεσσαλονίκης, να αναδείξουμε καταστάσεις που φρεσκάρουν την άποψη της πόλης», είπε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης.
Τα «Δημήτρια» ξεκινούν στις 12 Σεπτεμβρίου και λήγουν στις 25 Οκτωβρίου και περιλαμβάνουν πλήθος εκδηλώσεων. Η εναρκτήρια εκδήλωση θα έχει... διαδημοτικό χαρακτήρα, αφού συμπίπτει με την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ Παρά Θίν' Αλός της Καλαμαριάς. «Η εκδήλωση αυτή θα γίνει σε συνεργασία με το δήμο Καλαμαριάς, στο προαύλιο και περιμετρικά του νέου Μεγάρου Μουσικής, όπου ενώνονται οι δύο δήμοι. Θα είναι μια μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση με δωρεάν είσοδο», τόνισε ο κ. Πέγκας.
Η εναρκτήρια εκδήλωση ονομάζεται «Μουσική Περιοδεία – Music Circus» και θα γίνει στο προαύλιο και περιμετρικά του νέου Μεγάρου Μουσικής και σε επιλεγμένους χώρους του κτιρίου Μ2. Είναι μια μεγάλη ανοιχτή εκδήλωση με δωρεάν είσοδο, εφαρμογή του μουσικο-εικαστικού μοντέλου της συνεύρεσης μεικτών μέσων σε ζωντανή απόδοση.
Στις 16/9 η ομάδα σύγχρονου χορού «Αερίτες» θα παρουσιάσει στην ΕΜΣ την παράσταση «D.OPA», ενώ στον ίδιο χώρο στις 22/9 η ισραηλινή ομάδα «Baraka Marshal» θα ανεβάσει την παράσταση «Monger». Ο χορός, άλλωστε, είναι στο επίκεντρο των «Δημητρίων», με πολλές κι ενδιαφέρουσες παραστάσεις από το εξωτερικό. Στα «Δημήτρια» εντάσσεται και το Φεστιβάλ Reworks στις 16-17/9.
Από 20/9 έως 16/10 θα υπάρξει ένα μικρό θεατρικό φεστιβάλ με επτά νεανικές ομάδες της πόλης που θα δώσουν παραστάσεις στο «Ανετον», αλλά και στο Γεντί Κουλέ. Στις 24-25/9 το ελβετικό κουκλοθέατρο «Mummenschanz» θα δώσει παραστάσεις στην ΕΜΣ, ενώ στις 25-29/9 στο «Block33» ο Φίλιππος Τσιτσόπουλος θα παρουσιάσει μια εικαστική θεατρική περφόρμανς.
Στις 26-27/9 μια πρωτότυπη ορχήστρα... λαχανικών από τη Βιέννη θα δώσει συναυλίες με λαχανικά αντί για μουσικά όργανα. Στις 1 και 2/10 το Εθνικό Θέατρο Stary της Κρακοβίας θα παρουσιάσει το γνωστό έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ «Ρίτερ, Ντένε, Φος» σκηνοθετημένο από τον Κριστιάν Λούπα στην ΕΜΣ.
Από 3 έως 16/10 θα έχουμε... «Music Guerillas»! Ολοι οι συμμετέχοντες στην εναρκτήρια συναυλία των «Δημητρίων», για δύο βδομάδες, θα «χτυπούν» σε σχολεία, πλατείες, γειτονιές και παιδιατρικές κλινικές της Θεσσαλονίκης. Το περίφημο Σαουμπίνε του Βερολίνου θα φέρει στην ΕΜΣ την παράσταση «Τρίτη γενιά», μία παράσταση με Γερμανούς, Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους ηθοποιούς, για τη σύγκρουση και τη συμβίωση των λαών, που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία σε ευρωπαϊκά θέατρα και φεστιβάλ.
Στο «The Table» από τους Karbido, που θα παρουσιαστεί 9 και 10/10 στο Υπερώο της ΕΜΣ, τέσσερις Πολωνοί μουσικοί ερμηνεύουν μια μεγάλη ποικιλία μουσικών έργων με μοναδικό όργανο ένα τραπέζι. Είναι μια εντυπωσιακή μουσικοθεατρική παράσταση που ξεχώρισε στο φεστιβάλ του Εδιμβούργου.
Θα υπάρξουν, ακόμη, συναυλίες στο δημαρχιακό μέγαρο, θεατρικό αναλόγιο για τον Οδυσσέα Ελύτη, σπονδυλωτή παράσταση («Απογραφή πληθυσμού») αποτελούμενη από μονόπρακτα που δημιούργησαν ομάδες της πόλης, χορός στον επιβατικό σταθμό του ΟΛΘ, δρώμενο για τη σχέση του Δημήτρη Δημητριάδη με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, ενώ η λήξη των «Δημητρίων» θα γίνει μ' ένα πάρτι στις 25/10 στην Αποθήκη Γ' του λιμανιού.
ΕΥΤΥΧΙΑ ΒΑΤΑΛΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου