Παρασκευή, 8 Ιουλίου 2011

Τυχεροί οι Βραζιλιάνοι!

Βραζιλία: Σαράντα εκατομμύρια φτωχοί εντάχθηκαν στη μεσαία τάξη την περίοδο 2003-2011

Το 38% της μεσαίας τάξης της χώρας προϊόν της τελευταίας οκταετίας

 Περίπου 39,5 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ξέφυγαν από την φτώχεια και εντάχθηκαν στη μεσαία τάξη, που αποτελεί την κινητήρια οικονομική δύναμη της χώρας, την περίοδο 2003-2011, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου Γκετούλιο Βάργκας (FGV).

 "Οι χρονιές 2010 και 2011 ήταν εξαιρετικά χρόνια" στη διάρκεια των οποίων δέκα εκατομμύρια άνθρωποι εντάχθηκαν στη μεσαία κοινωνική τάξη", δήλωσε ο Μαρτσέλο Νέρι, καθηγητής του ιδρύματος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 Όπως εξήγησε ο Νέρι, "η οικονομική ανάπτυξη και ο περιορισμός των ανισοτήτων" από τη κυβέρνηση του πρώην προέδρου Λούλα ντα Σίλβα είναι οι κύριοι λόγοι που επέτρεψαν στους Βραζιλιάνους με τα χαμηλότερα εισοδήματα να ξεφύγουν από τη φτώχεια.

 Επίσης, στη μείωση της φτώχειας συνέβαλε πολύ η βελτίωση στους τομείς της παιδείας και της εργασίας. Ο Νέρι επισήμανε πως η ένταξη στη μεσαία τάξη κάνει τους ανθρώπους να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες, τον τρόπο που ντύνονται και αποκτούν καινούργια αγαθά, όπως υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

 Σύμφωνα με τη μελέτη του FGV, σήμερα το 55% του πληθυσμού της χώρας (105 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι--σε έναν πληθυσμό 190 εκατομμυρίων) απαρτίζει την μεσαία τάξη, διαθέτοντας οικογενειακό εισόδημα από 1.200 ως 5.174 ρεάλ (750 ως 3.230 δολάρια).

 Στις κατώτερες τάξεις ανήκει το 33% του πληθυσμού (63 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι), ενώ στις ανώτερες το 12% του πληθυσμού (22,5 εκατομμύρια). Τον Ιούνιο, η πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ εγκαινίασε το πρόγραμμα "Βραζιλία χωρίς μιζέρια", συνεχίζοντας την πολιτική του Λούλα, ελπίζοντας πως θα εξαλειφθεί η απόλυτη φτώχεια που πλήττει ακόμη 16 εκατομμύρια κατοίκους της Βραζιλίας.

 Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=288532

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου