Σάββατο, 9 Ιουλίου 2011

Το Νότιο Σουδάν κήρυξε επισήμως την ανεξαρτησία του

Το Νότιο Σουδάν κήρυξε επισήμως την ανεξαρτησία του, στη διάρκεια επίσημης τελετής στην πρωτεύουσα Τζούμπα.
Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου του Νότιου Σουδάν Τζέιμς Ουάνι Ιγκα ανακοίνωσε την "κήρυξη της ανεξαρτησίας του Νοτίου Σουδάν", ενώπιον δεκάδων χιλιάδων πολιτών του νεότερου κράτους στον κόσμο.
Ο Νότος, του οποίου η πλειοψηφία των κατοίκων είναι χριστιανοί, χωρίζεται οριστικά από τον μουσουλμανικό Βορρά μετά δεκαετίες εμφυλίου πολέμου που στοίχισε τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.
Η σημαία του Νοτίου Σουδάν, της 54ης χώρας της Αφρικής, είναι μαύρη, άσπρη, κόκκινη, πράσινη, μπλε και κίτρινη και το σχέδιο της βασίζεται σε αυτό της σημαίας της Κένυας. Αρχικά ήταν το σύμβολο του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού του Σουδάν και το 2005 έγινε η σημαία της αυτόνομης περιοχής του Νότου.
Το μαύρο συμβολίζει τους ανθρώπους, το άσπρο την ειρήνη και το κόκκινο το αίμα που χύθηκε στη διάρκεια του πολέμου. Το πράσινο αντιπροσωπεύει την γεωργία, κινητήρια δύναμη του Νοτίου Σουδάν και το μπλε τον ποταμό Νείλο.
Τέλος, το κίτρινο αστέρι στη μια άκρη της σημαίας συμβολίζει την ένωση των δέκα περιοχών του Νοτίου Σουδάν που αποτελούν πλέον την καινούργια χώρα.
Προηγούμενο ρεπορτάζ
Η Αίγυπτος αναγνώρισε το κράτος του Νότιου Σουδάν, ανακοίνωσε ο αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ ελ-Οράμπι, μετέδωσε το πρακτορείο ΜΕΝΑ.
 Ο ελ-Οράμπι έκανε τη δήλωση αυτή από την Τζούμα, πρωτεύουσα του νέου κράτους.
Το Σουδάν ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε το Νότιο Σουδάν χθες Παρασκευή, λίγο πριν γίνει και επισήμως ανεξάρτητη χώρα.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε πως το Νότιο Σουδάν έχει το δικαίωμα να γίνει μέλος του συνδέσμου.
Στην πρωτεύουσα Τζούμα βρίσκεται και ο πρόεδρος του Σουδάν Ομάρ ελ-Μπεσίρ για να παραβρεθεί στην επίσημη τελετή της κήρυξης ανεξαρτησίας του νεότερου κράτους στον κόσμο.
Τον ελ-Μπεσίρ, εναντίον του οποίου έχει εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης για γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κιίρ.
Στην τελετή θα παραβρεθούν, ανάμεσα σε άλλους, ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Αλέν Ζιπέ και ο βρετανός ομόλογός του Ουίλιαμ Χέιγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου