Δευτέρα, 18 Ιουλίου 2011

Ποια είναι η πρώτη κυρία του Αρείου Πάγου


  Ένα από τα πλέον ανδροκρατούμενα "κάστρα", αυτό της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, έπεσε την περασμένη εβδομάδα με την τοποθέτηση της πρώτης γυναίκας στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου. Για τα επόμενα δύο χρόνια, η Ρένα Ασημακοπούλου θα βρίσκεται στο τιμόνι του ανώτατου δικαστηρίου, έχοντας αφήσει πίσω της το προσωπικό της στίγμα ως δικαστή σε υποθέσεις που απασχόλησαν έντονα την κοινή γνώμη.
  Παρά το γεγονός ότι η Θέμις είναι θηλυκού γένους, η δικαστική κοινότητα δεν άνοιγε εύκολα τις πόρτες της για τις γυναίκες, κάτι που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γαλλία, άδεια ασκήσεως επαγγέλματος για τη δικηγορία απέκτησε για πρώτη φορά γυναίκα το 1900, ενώ απαιτήθηκαν άλλα 46 χρόνια για να αναρριχηθεί γυναίκα στα ανώτατα κλιμάκια της γαλλικής δικαιοσύνης.
  Κυριολεκτικά άβατο υπήρξε ο χώρος της Δικαιοσύνης για τις γυναίκες στις ΗΠΑ. Μετά από αιώνες αποκλεισμού από τις υψηλές βαθμίδες της, μόλις το 1987 επέλεγη η Sandra Day O’ Connor για μια θέση στο Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών. Αντίστοιχα, στη Μεγάλη Βρετανία μόλις το 2004 το ανώτατο δικαστικό αξίωμα (Lord of Law) αποδίδεται σε μία γυναίκα.
  Όσον αφορά την Ρ. Ασημακοπούλου, οι παλαιότεροι δικαστικοί συντάκτες τη θυμούνται ως πρωτοδίκη Αθηνών στην πρώτη μεγάλη δίκη του Γιώργου Κοσκωτά στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στην οποία ο πρώην μεγαλοτραπεζίτης καταδικάστηκε σε κάθειρξη 25 ετών.
  Με την ιδιότητά της ως αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, συμμετείχε στην ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου το οποίο με απόφασή του είχε απαλλάξει οριστικά τον πρώην ανακριτή της υπόθεσης Siemens Νίκο Ζαγοριανό από κάθε ποινική και πειθαρχική κατηγορία σχετικά με τους χειρισμούς του στην πολύκροτη υπόθεση. Σε εκείνη τη συνεδρίαση η σημερινή πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε μειοψηφήσει, υποστηρίζοντας ότι ο Ν. Ζαγοριανός θα πρέπει να διωχθεί.
  Επίσης συμμετείχε και στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου η οποία με την απόφασή της (20/2007), επί προεδρίας Ρ. Κεδίκογλου, είχε ανατρέψει παλαιότερη απόφαση υπέρ των συμβασιούχων με τις γνωστές "τηλεφωνικές ψήφους" που είχαν ξεσηκώσει σάλο αντιδράσεων. Και σε αυτή τη συνεδρίαση η Ρ. Ασημακοπούλου μειοψήφησε υποστηρίζοντας ότι οι συμβασιούχοι θα πρέπει να παραμείνουν στις εργασίες τους εφόσον εξυπηρετούν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
  Σε άλλες δύο υποθέσεις, της ΔΕΚΑ και του Κτηματολογίου, η νυν πρόεδρος του Αρείου Πάγου είχε υποστηρίξει ότι δεν θα πρέπει να παραπεμφθούν εκ νέου σε δίκη, κρίνοντας ότι οι εφετειακές αποφάσεις που τους αφορούσαν είχαν ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Την παραπομπή τους είχε ζητήσει ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς.
  Τέλος, ήταν η μόνη που μειοψήφησε στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υποστηρίζοντας ότι είναι αντισυνταγματική η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο, ενώ την άποψή της υιοθέτησε στη συνέχεια και το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, όπου και επιλύθηκε το θέμα.

  http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=628845

  Δεν υπάρχουν σχόλια:

  Δημοσίευση σχολίου