Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2011

Πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης και για τις Μισθώσεις


Πιστοποιητικό και για μισθώσεις

Από τις 9 Ιουλίου επεκτείνεται και στις μισθώσεις ακινήτων η υποχρεωτική έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, με κόστος από 1 έως και 2,5 ευρώ ανά τ.μ.

Υποχρεωτικό από τις 9 Ιουλίου το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίων ακόμη και για μισθώσεις.
Υποχρεωτικό από τις 9 Ιουλίου το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης κτιρίων ακόμη και για μισθώσεις.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, η υποχρεωτική έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης, που εφαρμόζεται ήδη για τις αγοραπωλησίες από την αρχή του χρόνου, θα ισχύει και για τις μισθώσεις σπιτιών και λοιπών κτιρίων.
Το πιστοποιητικό, που εκδίδεται από ενεργειακούς επιθεωρητές, κοστίζει 1 με 2 ευρώ ανά τετραγωνικό για τα σπίτια και 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για τα λοιπά κτίρια, στοχεύει στο να γνωρίζει ο αγοραστής ή ενοικιαστής πόση ενέργεια θα χρειάζεται να καταναλώνει για θέρμανση, ψύξη, φωτισμό, αερισμό κλπ.
Σημειώνεται ότι η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων ζήτησε ήδη από τη νέα ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, διετή αναβολή της έκδοσης ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις, καθώς και κατάργηση (στο πλαίσιο της πολιτικής απελευθέρωσης των επαγγελμάτων) των ελάχιστων αμοιβών που προβλέπονται για τους ενεργειακούς επιθεωρητές.
Ωστόσο, με τα τωρινά δεδομένα, όσοι νοικιάσουν ακίνητα μετά τις 9 Ιουλίου θα πρέπει να εξασφαλίσουν πρώτα το ενεργειακό πιστοποιητικό, ο αριθμός πρωτοκόλλου του οποίου θα πρέπει να αναφέρεται στο συμφωνητικό και η εφορία δεν θα θεωρεί τα συμβόλαια αν ο ιδιοκτήτης δεν προσκομίζει αντίγραφο του πιστοποιητικού.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι η έκδοση πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης είναι υποχρεωτική μόνο για τις νέες συμβάσεις μίσθωσης (όχι για ανανεώσεις υφιστάμενων συμβάσεων) και εφαρμόζεται σε ακίνητα άνω των 50 τετραγωνικών. Εξαιρούνται επίσης τα κτίρια με χρήσεις βιομηχανίας, βιοτεχνίας, εργαστηρίου, αποθήκης, στάθμευσης αυτοκινήτων, καθώς και τα πρατήρια καυσίμων.
Αναλυτικά, το κόστος έκδοσης πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσηςείναι:
-Για επιθεώρηση ολόκληρης πολυκατοικίας 1 ευρώ ανά τετραγωνικό, με ελάχιστο κόστος 200 ευρώ.
-Για διαμέρισμα 2 ευρώ ανά τ.μ., ελάχιστο κόστος 150 ευρώ.
-Για μονοκατοικία 1,5 ευρώ ανά τ.μ., ελάχιστο κόστος 200 ευρώ.
-Για άλλες χρήσεις κτιρίων (π.χ. γραφεία) οι αμοιβές είναι 2,5 ευρώ ανά τ.μ. για επιφάνεια έως 1000 τ.μ. (ελάχιστο κόστος 300 ευρώ) και 1,5 ευρώ για τα επιπλέον (άνω των 1000 τ.μ.).
Οι αμοιβές αυτές είναι οι ελάχιστες και δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ. Η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών ζήτησε να καθιερωθούν οι προβλεπόμενες αμοιβές ως ανώτατες, για να προστατευθούν οι πολίτες και όχι ως κατώτατες. Ζητά επίσης να αναβληθεί η εφαρμογή του ενεργειακού πιστοποιητικού στις μισθώσεις μέχρι το τέλος του έτους και από την επόμενη χρονιά να εφαρμοστεί τμηματικά, πρώτα για χώρους μεγάλων εμβαδών (π.χ. άνω των 500 τ.μ.) και στη συνέχεια για τις μισθώσεις μικρότερων ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου