Σάββατο, 25 Ιουνίου 2011

Νίκησαν τον διαβήτη με... δίαιτα


Ακολουθώντας καθημερινή διατροφή μόλις 600 θερμίδων για δύο μήνες, ασθενείς που υποφέρουν μερικά χρόνια από διαβήτη τύπου 2 μπορούν να απαλλαγούν οριστικά από την ασθένεια

Υστερα από μία μόλις εβδομάδα εξαντλητικής δίαιτας τα πρωινά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2 είχαν επιστρέψει στο φυσιολογικό και το πάγκρεας ήταν πλέον ικανό να παράγει ιν
Υστερα από μία μόλις εβδομάδα εξαντλητικής δίαιτας τα πρωινά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα των πασχόντων από διαβήτη τύπου 2 είχαν επιστρέψει στο φυσιολογικό και το πάγκρεας ήταν πλέον ικανό να παράγει ινσουλίνη
Τη θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 2, ασθένεια που θεωρούνταν "χρόνια", υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες και μάλιστα όχι με φάρμακα, αλλά με μια εξαντλητική δίαιτα. Ακολουθώντας δίαιτα μόλις 600 θερμίδων για δύο μήνες, ασθενείς που υποφέρουν μερικά χρόνια από τον συγκεκριμένο τύπο διαβήτη, που πλήττει εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο, μπορούν να απαλλαγούν οριστικά από την ασθένεια.
Στην έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ έλαβαν μέρος 11 ασθενείς, οι οποίοι έπρεπε για οκτώ συνεχόμενες εβδομάδες να περιορίσουν την ημερήσια θερμιδική πρόσληψη σε 600 πίνοντας διαιτητικά ποτά και τρώγοντας μόνο λαχανικά χωρίς άμυλο.
Υστερα από μία μόλις εβδομάδα εξαντλητικής δίαιτας τα πρωινά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα τους είχαν επιστρέψει στο φυσιολογικό και το πάγκρεας, στο οποίο τα επίπεδα λίπους είχαν μειωθεί από το 8% στο 6%, ήταν πλέον ικανό να παράγει ινσουλίνη.
Τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της δίμηνης δίαιτας και όταν πια οι ασθενείς ακολουθούσαν κανονική διατροφή, με τις συμβουλές βέβαια των ιατρών, οι επτά εξ αυτών είχαν θεραπευθεί πλήρως από τον διαβήτη, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση "Diabetologia".
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι μια διατροφή με εξαιρετικά χαμηλές θερμίδες οδηγεί τον οργανισμό στο να απομακρύνει το λίπος που συσσωρεύεται στο πάγκρεας και που εμποδίζει την παραγωγή ινσουλίνης. "Παρόλο που η έρευνα έγινε σε άτομα στα οποία είχε διαγνωσθεί διαβήτης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υπάρχει δυνατότητα να αναστραφεί η κατάσταση και για ασθενείς που υποφέρουν περισσότερα χρόνια", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής του Πανεπιστημίου του Νιουκάστλ, Ρόι Τέιλορ.
Η ιδέα για τη συγκεκριμένη έρευνα γεννήθηκε στον καθηγητή Τέιλορ όταν είδε ότι ο διαβήτης αναστρεφόταν σε άτομα που είχαν υποβληθεί σε συρραφή στομάχου ή άλλες επεμβάσεις για την παχυσαρκία. "Πρόκειται για μια ριζοσπαστική αλλαγή στην κατανόηση του διαβήτη τύπου 2.
Θα αλλάξει το πώς την αντιμετωπίζουμε σε ανθρώπους στους οποίους έχει πρόσφατα διαγνωστεί", δήλωσε και προσέθεσε: "Παρόλο που για πολύ καιρό πιστεύαμε ότι κάποιος με διαβήτη τύπου 2 θα έχει πάντα την ασθένεια και ότι αυτή σταθερά θα επιδεινώνεται, δείξαμε ότι μπορούμε να αναστρέψουμε τη νόσο".
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
eri@pegasus.gr

ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ
Θεραπεία με "γαστρικό μπάι πας"
Με "γαστρικό μπάι πας" μπορεί να θεραπευτεί ο διαβήτης τύπου 2, σύμφωνα με Ολλανδούς επιστήμονες, οι οποίοι επαναξιολόγησαν παλιότερες έρευνες για διαβητικούς ύστερα από χειρουργικές επεμβάσεις. Οι ερευνητές με επικεφαλής τον δρα Ρικ Μέιτζερ του Πανεπιστημίου Vrije του Αμστερνταμ συμπέραναν ότι το 83% των ασθενών μπορεί να απαλλαγεί από τον διαβήτη και να σταματήσει τα φάρμακα μετά μία επέμβαση, με την οποία η τροφή αντί για το στομάχι διοχετεύεται σε έναν ειδικό σάκο, έτσι ώστε να μειώνεται δραστικά η τροφή που απορροφάται από τον οργανισμό.
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63169451

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου