ΤΟΥ ΙΩΝΑ ΤΣΩΧΟΥ
itsoxos@ekdotiki.gr
Τελικά, τι ήταν αυτό που συγκέντρωσε πάνω από 6.000 κόσμο το απόγευμα της Πέμπτης στην πλατεία Αριστοτέλους; Ο θαυμασμός για τον Μίκη; Η ανάγκη χιλιάδων Θεσσαλονικέων να εκφραστούν μέσα από μια συγκέντρωση με σαφώς πιο πολιτικά χαρακτηριστικά συγκριτικά με τις συγκεντρώσεις των «Αγανακτισμένων»; Η αλληλεγγύη προς το σύμβολο του αντιδικτατορικού και άλλων κοινωνικών αγώνων, που βρέθηκε (τουλάχιστον στα μάτια ορισμένων) να παρεμποδίζεται στα 86 του να μιλήσει στην κεντρκή πλατεία της Θεσσαλονίκης; Η «διαφήμιση» που έγινε στην εκδήλωση από εφημερίδες, κανάλια, μπλογκ, μετά την κόντρα με το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και το έξυπνο «σήκωμα» που έκανε ο ίδιος ο Μίκης, «καταλαμβάνοντας» την προηγούμενη μέρα την πλατεία; Ολα αυτά μαζί και το καθένα ξεχωριστά έπαιξαν το ρόλο τους.
Είδαμε στη συγκέντρωση πολλές «φυλές» της Θεσσαλονίκης. Νέα παιδιά, εναλλακτικούς, ακροδεξιούς, απολιτίκ, ορισμένους «γραφικούς» και λιγοστούς παλιούς συναγωνιστές του Μίκη... Κυρίως, όμως, ένα πλήθος που πήγε να ακούσει, αλλά και (σύμφωνα με όσα μας έλεγαν οι ίδιοι πριν από την έναρξη της εκδήλωσης) να πάρει κουράγιο για τα πολύ δύσκολα που έρχονται. Και, όπως σχολίαζαν μετά το τέλος της συγκέντρωσης, βλέποντας τον Μίκη καταβεβλημένο, αλλά επίμονο, να απειλεί ότι θα πάρει τη μαγκούρα και θα ανέβει στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο να «καταχεριάσει» τα «νέα αφεντικά μας», όπως είπε, μάλλον θα βρήκαν αυτό που έψαχναν.
Παρακολουθώντας δε τη συναυλία του Μανώλη Μητσιά που ακολούθησε, με τον κόσμο να τραγουδά μαζί με τον ερμηνευτή, που πέταξε από την Αθήνα ειδικά για την εκδήλωση, το μυαλό μας πήγε συνειρμικά στις μεγάλες ανοιχτές συναυλίες του Μίκη τους πρώτους μήνες της Μεταπολίτευσης. Τι καλύτερο σκηνικό για όσους ενστερνίζονται την άποψη ότι και σήμερα η χώρα τελεί υπό ειδικό καθεστώς περιορισμένης ανεξαρτησίας!
Κι άλλα παράπονα
Η αλήθεια είναι ότι, κάνοντας έναν ψύχραιμο απολογισμό της «κόντρας» Θεοδωράκη - Μπουτάρη, θα διαπιστώσουμε ότι ο δήμαρχος, παρά τις αγαθές προθέσεις του, μάλλον έχασε τις εντυπώσεις. Για ένα γεγονός, που ίσως συγκέντρωνε υποπολλαπλάσια προσοχή υπό κανονικές συνθήκες, βρέθηκε να κατηγορείται για αντιδημοκρατική συμπεριφορά σχεδόν από άπαντες, με πρωτοστάτες βεβαίως τους πολιτικούς αντιπάλους του στο δημοτικό συμβούλιο. Και, φυσικά, δε νομίζουμε ότι περίμενε ο κ. Μπουτάρης μια «παλιά καραβάνα» σαν τον Μίκη να μην αρπάξει απ' τα μαλλιά την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε να κάνει σαματά... Αλλωστε, το δήλωσε και ο ίδιος, την Τετάρτη, μιλώντας από την καρέκλα που έστησε στην πλατεία Αριστοτέλους, στους τριακόσιους περίπου πολίτες που έσπευσαν να του συμπαρασταθούν: «Εγώ, όταν παίζω σκάκι, κάνω ρουά ματ!».
Οι πληροφορίες που συλλέξαμε το βράδυ της Πέμπτης και το πρωί της Παρασκευής από το περιβάλλον του ήθελαν τον Μίκη Θεοδωράκη σαφώς ικανοποιημένο από την απήχηση της ομιλίας. Πάντως, οι άνθρωποι της «Σπίθας», παρά το γεγονός ότι προοδευτικά ο κ. Μπουτάρης σαφώς κατέβασε τους τόνους και, φυσικά, δεν έστειλε τη Δημοτική Αστυνομία να «κόψει κλήση» στους διοργανωτές της εκδήλωσης, εξακολουθούσαν να εκφράζουν παράπονα κατά της διοίκησης του δήμου. Σ΄αυτήν επέρριπταν ευθύνες για την κακή ηχητική, καθώς, όπως έλεγαν, ο δήμος δεν έδωσε την απαραίτητη υποδομή και τεχνογνωσία για το στήσιμο της συγκέντρωσης. «Αναγκαστήκαμε να πάρουμε ρεύμα μέσα από τις κολόνες της ΔΕΗ», υπογράμμισε στον «ΑτΚ» στέλεχος της οργανωτικής επιτροπής της συγκέντρωσης, προσθέτοντας ότι αυτός ήταν ο λόγος που όταν άναψαν οι προβολείς έπεσε ο κεντρικός ενισχυτής και βουβάθηκαν τα μεγάφωνα, που έτσι κι αλλιώς κάλυπταν ένα μόνο μέρος της πλατείας (πολλοί πολίτες που βρίσκονταν πάνω από το «Ηλέκτρα Πάλας» δεν άκουγαν ουσιαστικά τίποτε).
«Οργώνει» την Ελλάδα
Μετά τη συγκέντρωση των Προπυλαίων και αυτήν της Θεσσαλονίκης, καθώς και την απήχηση που είχαν αμφότερες στον κόσμο, ο Μίκης Θεοδωράκης οριστικοποίησε τη σκέψη που δούλευε στο μυαλό του εδώ και καιρό, να «οργώσει» και την υπόλοιπη Ελλάδα με ομιλίες. Το πρόγραμμα δεν έχει ετοιμαστεί ακόμη και, όπως μας είπαν τα ίδια στελέχη του πυρήνα της «Σπίθας», οι συγκεντρώσεις δεν πρόκειται να ανακοινώνονται παρά ελάχιστα πριν από την τέλεσή τους, για να υπάρχει έντονο το στοιχείο του αιφνιδιασμού. «Αλλωστε, ο Μίκης έμαθε μια ζωή να λειτουργεί ''αντάρτικα''», πρόσθεταν τα ίδια άτομα. Πάντως, έγινε γνωστό ότι η ερχόμενη ομιλία του κ. Θεοδωράκη στην κεντρική Μακεδονία θα είναι στη Νάουσα, στις 26 Ιουνίου. Η επιλογή, βεβαίως, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η πόλη διατηρεί εδώ και χρόνια το διόλου επίζηλο τίτλο της «πρωτεύουσας της ανεργίας». Δεν ξέρουμε μόνο αν πρόκειται και για «υποδόρια» πρόθεση του συνθέτη να «χωθεί» λίγο ακόμη στον Γιάννη Μπουτάρη, που έχει τα αμπέλια του εκεί!