Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2011

«Πόθεν έσχες» στις καταθέσεις των Ελλήνων


ΝΤΑΝΙΕΛ ΚΟΝ ΜΠΕΝΤΙΤ

Την ιδέα της εφαρμογής του "πόθεν έσχες" για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό, πρότεινε για συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, θέτοντας και σχετικό ερώτημα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο

Δεν γίνεται από τη μία να απαιρούμε από την Ελλάδα να νοικοκυρευτεί και από την άλλη να κρύβουμε τους τυχόν φοροφυγάδες, είπε ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ
Δεν γίνεται από τη μία να απαιρούμε από την Ελλάδα να νοικοκυρευτεί και από την άλλη να κρύβουμε τους τυχόν φοροφυγάδες, είπε ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ
Την ιδέα της εφαρμογής του "πόθεν έσχες" για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν οι Έλληνες στο εξωτερικό, πρότεινε για συζήτηση στο ευρωκοινοβούλιο ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ, θέτοντας και σχετικό ερώτημα στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μπαρόζο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Πρασίνων ευρωβουλευτών, ορισμένα κράτη-μέλη της Ένωσης δεν είναι άμοιρα ευθυνών στο θέμα της φοροδιαφυγής.
"Τα κεφάλαια της ελληνικής φοροδιαφυγής βρίσκονται μεταξύ άλλων στην Ελβετία, στην Αυστρία και στο Λουξεμβούργο", τόνισε ο Κον Μπεντίτ και πρόσθεσε: "Θα μπορούσαμε να θέσουμε το ερώτημα κατά πόσο σαν πρώτο μέτρο μπορούμε να ζητήσουμε το πάγωμα των ελληνικών κεφαλαίων στις χώρες αυτές, και κατά πόσο οι τράπεζες τους μπορούν να ανακοινώσουν στην ελληνική κυβέρνηση τα ποσά των Ελλήνων καταθετών. Έτσι θα μπορέσουμε να εξακριβώσουμε εάν οι φόροι που αναλογούν στα ποσά αυτά έχουν πληρωθεί".

"Εφόσον μπορούμε να παγώσουμε τους λογαριασμούς του Καντάφι και άλλων, γιατί να μη μπορούμε να παγώσουμε και των Ελλήνων, ώστε με διαφάνεια η ελληνική κυβέρνηση να βρει ένα μέρος από τα ποσά που της οφείλουν" είπε ο Γάλλος ευρωβουλευτής και έκανε λόγο για έναν φαύλο κύκλο που πρέπει να σπάσει.
Στην παρατήρηση Ελβετού δημοσιογράφου ότι δεν θα πρέπει να θεωρούνται φοροφυγάδες όλοι οι Έλληνες που έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού, ο κ. Μπεντίτ απάντησε: "Θα πρέπει να δώσουμε στην ελληνική κυβέρνηση τη δυνατότητα να νοικοκυρευθεί και μια από τις δυνατότητες για τη διαπίστωση φοροδιαφυγής είναι να γίνουν γνωστά τα ποσά που έχουν Έλληνες πολίτες στις τρεις χώρες που προανέφερα. Αυτό σημαίνει την άρση του τραπεζικού απόρρητου. Έτσι θα είναι δυνατόν να επαληθευθεί εάν τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε εισοδήματα που έχουν φορολογηθεί. Εάν εγώ έχω ένα λογαριασμό στη χώρα σου 10 δισ. και πληρώνω 50 ευρώ φόρο το χρόνο, είναι σαφές ότι υπάρχει πρόβλημα, από που έβγαλα τα 10 δισ.;"

Ο επικεφαλής των Πρασίνων έθεσε το ίδιο ερώτημα για την άρση του απόρρητου στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο οποίος άφησε τελικά να εννοηθεί ότι είναι δυνατόν να έχει η Ελλάδα τις πληροφορίες που θέλει, εφόσον τις ζητήσει από άλλη χώρα - μέλος.

Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι "εργαζόμαστε αυτόν τον καιρό για την άρση του τραπεζικού απόρρητου. Όλα τα κράτη μέλη καθώς και η Ελβετία έχουν δεσμευθεί από τον Μάρτιο του 2009 να εφαρμόσουν τη βασική αρχή του ΟΟΣΑ σύμφωνα με την οποία κανένα κράτος δεν μπορεί να αρνηθεί μια πληροφορία που ζητάει ένα άλλο κράτος με τη δικαιολογία ότι κατακρατείται από μια τράπεζα ή άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου