Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2011

Λ. Καζάλ και Πικάσο στη σκιά του Ολύμπου


Αρωμα Ισπανίας φέτος για την επετειακή 40ή φετινή διοργάνωση του Φεστιβάλ Ολύμπου, που «προικισμένο» από το ΕΣΠΑ για τρία χρόνια, θα φιλοξενήσει από διεθνή ονόματα, όπως η μούσα του Αλμοδόβαρ Λουθ Καζάλ, και εκθέσεις για τον Πικάσο και τον Νταλί μέχρι τους Μαρινέλλα, Μόνικα, Γιώργο Κιμούλη και Θόδωρο Τερζόπουλο από τις 9 Ιουλίου μέχρι και τις 28 Αυγούστου.
Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και μέλος του δ.σ. του φεστιβάλ, Νίκος Πασχαλούδης, ανέφερε για την ιστορία και την ταυτότητα της διοργάνωσης: «Το Φεστιβάλ Ολύμπου ξεκίνησε το 1972 ως ''Γιορτές των Μουσών''. Στην πορεία μετεξελίχθηκε σ' ένα σύγχρονο πολιτιστικό θεσμό και τα τρία τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά βήματα στην ανανέωση της φυσιογνωμίας του με την καθιέρωση του θεσμού της τιμώμενης χώρας -πέρσι της Γαλλίας και φέτος της Ισπανίας- και στη σύνδεσή του με την τουριστική οικονομία». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι στο πλαίσιο της ένταξης στο ΕΣΠΑ είχαν τη δυνατότητα να «αγοράσουν» κάποιες παραστάσεις και να εφαρμόσουν μια πιο χαμηλή τιμολογιακή πολιτική -με εισιτήρια για ανέργους και πολύτεκνους και πιο ακριβό τα εισιτήριο για τη Λουθ Καζάλ στα 20 ευρώ. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του δ.σ., Ιάκωβος Τασκουνίδης, συμπλήρωσε ότι «το φεστιβάλ -στη σκιά του ιστορικού και μυθικού Ολύμπου- λειτουργεί ως ένα βήμα ανάδειξης της δημιουργικής ελληνικής έκφρασης και σκέψης. Φέτος, μάλιστα, πέρα από διεθνείς προσωπικότητες φιλοξενούμε και καλλιτέχνες της περιοχής».
H επίσημη έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει το Σάββατο 9 Ιουλίου με τη συναυλία της Λουθ Καζάλ, στο Αρχαίο Θέατρο Δίου. Νωρίτερα την ίδια μέρα έχουν προγραμματιστεί τα εγκαίνια των εκθέσεων «Νταλί και τα βιβλία» και «Γκερνίκα- Η ιστορία ενός πίνακα». Την επομένη θα δοθεί η παράσταση της Κάρμεν Ρουγγέρη για τους μικρούς φίλους «Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη σαν παραμύθι» -τα έσοδα θα δοθούν στην Εταιρία Προστασίας Ανηλίκων Κατερίνης.

Ακολουθούν, μεταξύ άλλων, οι συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και «Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ελύτη» από την Ορχήστρα Νέων του Δίου και τους Γεράσιμο Ανδρεάτο και Μελίνα Ασλανίδου, η παράσταση «Εκείνος κι Εκείνος» του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης και ο «Οθέλος» με τους Γιώργο Κιμούλη, Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη και Σμαράγδα Καρύδη. Εχουν προγραμματιστεί επίσης οι «Βάκχες» του Ευριπίδη από το Θέατρο «Πήγασος», η παράσταση «Μαρινέλλα το Μιούζικαλ», βραδιά ισπανικού τραγουδιού και έκθεση γλυπτών του Ευθύμη Καλευρά. Το «παρών» θα δώσει το Εθνικό Θέατρο με τα «Σκηνοβάτες» και «Παραμύθι χωρίς όνομα», και οι Θάνος Μικρούτσικος και Χρήστος Θηβαίος, η Μόνικα, τα μουσικά σχήματα «Υβριδικόν» και «Golfo» και ο Χαράλαμπος Ναυροζίδης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ακόμη την παρουσίαση βιβλίου της Πηνελόπης Χατζηδημητρίου για τον Θόδωρο Τερζόπουλο «Από το προσωπικό στο Παγκόσμιο», την παράσταση του Θεάτρου Αττις «Προμηθέας Δεσμιώτης», τα «Μικρά Διονύσια» από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Οι εκδηλώσεις θα διεξαχθούν στα αρχαίο θέατρο του Δίου, Κάστρο του Πλαταμώνα, Παναγία Κονταριώτισσα και Κέντρο Μεσογειακών Ψηφιδωτών Δίου και για πρώτη φορά στο πάρκο Καταφυγιωτών και στο ανοιχτό θέατρο του πάρκου της Κατερίνης.
ΓΙΩΤΑ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου