Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2011

Τα 7 νέα φορο-μέτρα που ξεκινούν από 1η Ιουλίου


Τη σκληρή πραγματικότητα του νέου μνημονίου θα αντιμετωπίσουν οι Έλληνες φορολογούμενοι από την 1η Ιουλίου, οπότε και τίθενται σε εφαρμογή τα πρώτα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που υπογράφει από ώρα σε ώρα η κυβέρνηση με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Ό,τι δεν εφάρμοσε η κυβέρνηση τον τελευταίο χρόνο θα πρέπει να το υλοποιήσει αμέσως, μαζί με τα πρόσθετα μέτρα που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής της περιόδου 2011 - 2015, ενώ παράλληλα θα πρέπει να «τρέξει» το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της κρατικής περιουσίας, το οποίο αποτελεί κομβικό στοιχείο για την ομαλή χρηματοδότηση της χώρας.

Στις βασικές κατηγορίες πολιτών που θα πληγούν περιλαμβάνονται οι χαμηλόμισθοι και οι συνταξιούχοι, εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι συμβασιούχοι αλλά και όλοι οι καταναλωτές λόγω του κύματος ανατιμήσεων. Οι αυξήσεις στους άμεσους και έμμεσους φόρους, οι περικοπές στις φοροαπαλλαγές και στα επιδόματα καθώς και η συρρίκνωση των αποδοχών λόγω και του πληθωρισμού θα καταφέρουν νέο πλήγμα στο ήδη κουτσουρεμένο εισόδημα του μέσου νοικοκυριού.

Στο μέτωπο των δαπανών, η τρόικα πιέζει για περαιτέρω περικοπές και η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη ακόμα και να κλείσει σύντομα κάποια ΔΕΚΟ, να προχωρήσει στην επέκταση της μισθολογικής ωρίμανσης αλλά και στην διεύρυνση του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις σε μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις από τον δημόσιο τομέα.

Κάπως έτσι οι δύο πλευρές κατέληξαν τόσο στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων όσο και στο δημοσιονομικό «πακέτο» και τώρα γράφουν τα τελικά κείμενα.

Η υποτιθέμενη μείωση του ΦΠΑ αποδείχτηκε μάλλον επικοινωνιακή… φιοριτούρα. Θα γίνει κάποτε, όταν η χώρα... ξαναβγεί στις αγορές!

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών διέψευσε τα περί μείωσης του ΦΠΑ για ορισμένα προϊόντα και υπηρεσίες, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «φέτος χρειαζόμαστε έσοδα» (για το 2011 απαιτούνται πρόσθετα μέτρα 6,4 δισ. ευρώ για να μειωθεί το έλλειμμα στο 7,5% του ΑΕΠ από 10,5% όπου έκλεισε το 2010).

Το οικονομικό επιτελείο επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν με τα φορολογικά μέτρα τα οποία θα απαιτηθούν για την περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, βάζοντας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή από το 23% στο 20% ο υψηλός κι από το 13% στο 10% ο χαμηλός, με παράλληλη μετάταξη κάποιων προϊόντων και υπηρεσιών από τον χαμηλό στον υψηλό συντελεστή, έτσι ώστε να υπάρχει ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, στην παρούσα φάση δεν προχωρά αυτή η πρόταση, αφήνοντας έτσι ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της πρότασης από την τρόικα σε επόμενο στάδιο αξιολόγησης.

Τα μέτρα…

Στο φορολογικό πακέτο που αποφασίστηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- περιλαμβάνονται μέτρα όπως:

- Η μείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 6.000 ή 8.000 ευρώ. Από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου θα εξαιρεθούν οι συνταξιούχοι, για τους οποίους θα εξακολουθήσει να ισχύει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, ενώ υπάρχουν σκέψεις η μείωση του αφορολογήτου να εφαρμοστεί μόνο για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Η μείωση του αφορολογήτου θα ισχύσει για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν στην εφορία το 2012.

- Η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Το μέτρο θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Οκτώβριο του 2011 και θα συνοδευτεί με τη χορήγηση επιδόματος στις οικονομικά ασθενέστερες τάξεις αλλά και τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης ώστε να μετριαστεί η μεγάλη επιβάρυνση που θα υποστούν τα νοικοκυριά από το ακριβότερο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο κίνησης εξετάζεται να μειωθεί από τα 412 ευρώ/χιλιόλιτρο στα 340 ευρώ/χιλιόλιτρο. Σε μια τέτοια περίπτωση, η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης θα διαμορφωθεί στο 1,30 ευρώ/λίτρο.

- Η αύξηση κατά 10% των τελών κυκλοφορίας του 2012.

- Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

- Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένο νερό).

- Η επιβολή ετήσιας εισφοράς στα σκάφη αναψυχής, έκτακτη εισφορά στα ακίνητα, στα πολυτελή αυτοκίνητα και ρύθμιση «τακτοποίησης» για τις αδήλωτες πισίνες.

- Η κατάργηση φοροαπαλλαγών με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Οι δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, οι τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που έχουν συναφθεί μέχρι 31/12/2002, καθώς και τα μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων δεν θα μειώνουν το εισόδημα, αλλά θα εκπίπτουν ως ένα ποσοστό από τον φόρο.

Το Ταμείο…

Με αμοιβαίες υποχωρήσεις έληξε και η «διελκυστίνδα» για τον φορέα που θα διαχειρίζεται τις αποκρατικοποιήσεις και θα αξιοποιήσει ακίνητη περιουσία του Δημοσίου.

Ο ίδιος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών σημείωσε ότι δεν ισχύουν τα σενάρια που αναφέρουν ότι η διαχείριση περνάει στα χέρια ξένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, στον φορέα (Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας) θα υπάρχει επίβλεψη, αλλά όχι έλεγχος, από ξένους συμβούλους. Το διοικητικό συμβούλιο του νέου οργανισμού θα ορίζεται από την κυβέρνηση, αλλά σε αυτό δεν θα συμμετέχουν κυβερνητικά στελέχη. Με βάση πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα συμμετέχουν στο «συμβουλευτικό συμβούλιο» (advisor board) και δεν θα έχουν λόγο στις αποφάσεις.

Η δημιουργία του ανεξάρτητου φορέα δεν θα περιλαμβάνεται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, αλλά θα προβλέπεται σε ξεχωριστό νομοσχέδιο. Ο νέος οργανισμός θα έχει τη μορφή Α.Ε. Βάσει του προγραμματισμού που υπάρχει, νομικά ο φορέας θα είναι έτοιμος το καλοκαίρι και θα μπορεί να λειτουργεί από το φθινόπωρο.

Πέραν αυτού, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να φέρει μπροστά (δηλαδή εντός του έτους) κάποια από τα projects του 2012, χωρίς ωστόσο να είναι εξασφαλισμένη η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού.


Επιμέρους στα εργασιακά θέματα, οι δύο πλευρές έχουν καταλήξει στα μείζονα ζητήματα, τα οποία αφορούν στη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, στην ανανέωση συμβάσεων ορισμένου χρόνου και στην είσοδο των νέων -με πρώτη επαγγελματική εμπειρία- στη δουλειά με μισθό χαμηλότερο του 20%, καθώς και στα κοινωνικά επιδόματα.

Όσον αφορά στα κοινωνικά επιδόματα είναι ειλημμένη η απόφαση για την επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, εκεί όπου είναι δυνατόν (ιδιαιτερότητα κάθε περίπτωσης).

Στη Βιέννη…

Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει σήμερα στη Βιέννη η Οικονοµική και ∆ηµοσιονοµική Επιτροπή (EFC) της Ε.Ε., δηλαδή το υπηρεσιακό Eurogroup, στο οποίο συμμετέχουν συνεργάτες των υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης.

Εκπρόσωποι της τρόικας θα παρουσιάσουν τα πρώτα αποτελέσματα της αξιολόγησης της δημοσιονομικής προσαρμογής ενόψει της 5ης δόσης. Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Γιώργος Ζανιάς.

Η έκβαση των συζητήσεων συνδέεται με τη διενέργεια άτυπου Eurogroup σε επίπεδο υπουργών τις επόμενες ημέρες και την αξιολόγηση όλων των δεδομένων στο πλαίσιο πιθανής νέας δανειοδότησης της Ελλάδας με κεφάλαια περίπου 60 δισ. ευρώ, με σκοπό την κάλυψη των δανειακών αναγκών της χώρας το 2012 και το 2013.
http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/642355/Article.aspx


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου