Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2011

Αυξάνονται ο κατώτερος μισθός και οι συντάξεις χηρείας από την 1η Σεπτεμβρίου

Κείμενο: Μίλκα Ντιμιτρόβα
Σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Τριμερούς Συνεργασίας, γνωμοδοτικό όργανο με εκπροσώπους των εργοδοτών, των συνδικάτων και της κυβέρνησης, λήφθηκε η απόφαση από την 1η Σεπτεμβρίου να αυξηθούν ο κατώτερος μισθός και οι συντάξεις χηρείας.Ο κατώτερος μισθός θα αυξηθεί από 240 λέβα στα 270 λέβα και οι συντάξεις χηρείας – κατά ένα τρίτο. Πρόκειται για επιπρόσθετο εισόδημα για τους συνταξιούχους που ισοδυναμεί στο 20% της σύνταξης του πεθαμένου συζύγου. Η απόφαση ισχύει για τα εισοδήματα 670 χιλιάδων συνταξιούχων και ως το τέλος του έτος θα κοστίσει 66 εκατομμύρια λέβα.

Είναι γεγονός ότι η απόφαση αυτή αποτελεί μια προσπάθεια να ελαφρυνθούν οι πιέσεις της οικονομικής κρίσης στους ανθρώπους με χαμηλά εισοδήματα. Είναι γεγονός επίσης ότι η απόφαση αυτή δεν επιδοκιμάζεται απ’ όλους. Ακολουθώντας την πολιτική τους, τα συνδικάτα εμμένουν στην αύξηση όλων των συντάξεων στη Βουλγαρία.

Πότε μπορεί να γίνει αυτό; Απάντηση μας δίνει ο υπουργός Οικονομικών, Συμεών Ντιάνκοφ: «Για αύξηση των υπόλοιπων συντάξεων θα μιλήσουμε το επόμενο έτος. Τώρα δεν έχουμε περιθώριο να αυξήσουμε τα εισοδήματα των υπόλοιπων συνταξιούχων.»

Από τον Σύνδεσμο Βιομηχανικού Κεφαλαίου, έναν από τους οργανισμούς των εργοδοτών και μέλος του Τριμερούς Συμβουλίου, θεωρούν αδικαιολόγητη η αύξηση του κατώτερου μισθού στα μέσα του έτους.

Ιδού η στάση του Βασίλ Βέλεφ, πρόεδρος του Συνδέσμου: «Δεν υπάρχουν λόγοι για την αύξηση του κατώτερου μισθού τώρα», λέει ο ίδιος. «Ο κατώτερος μισθός έχει καθοριστεί με τον κρατικό προϋπολογισμό, λαμβάνοντας υπόψη ορισμένες προβλέψεις για οικονομική ανάπτυξη. Οι προβλέψεις αυτές σήμερα έχουν επιδεινωθεί και δεν έχουν βελτιωθεί για να ζητούμε αύξηση των εισοδημάτων. Η αύξηση αυτή θα οδηγήσει σε άνοδο του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού και του εξωτερικού χρέους.»

Οι εκπρόσωποι του Βουλγαρικού Οικονομικού Επιμελητηρίου δέχονται την αύξηση του κατώτερου μισθού, αλλά θεωρούν ότι η αύξησή αυτή, καθώς και η αύξηση των συντάξεων πρέπει να γίνει με τον προϋπολογισμό για το επόμενο έτος. Μόνο οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων στη Βουλγαρία είναι της γνώμης ότι η αύξηση του κατώτερου μισθού δεν επιδέχεται συζήτηση.

Πριν από τρεισήμισι μήνες τα δύο συνδικάτα – η Συνομοσπονδία Ανεξάρτητων Συνδικάτων Βουλγαρίας και η Συνομοσπονδία Εργασίας «Ποντκρέπα» - υπέβαλαν 7 προτάσεις για αύξηση των εισοδημάτων. Ως τις 5 Ιουλίου το Εθνικό Συμβούλιο Τριμερούς Συνεργασίας θα εξετάσει τις προτάσεις που δεν έχουν συζητηθεί μέχρι τώρα. Πρόκειται για τα κοινωνικά επιδόματα, για το αντιστάθμισμα των εισοδημάτων των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα και για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

«Θα υπενθυμίσω ότι επιμέναμε η αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος να γίνει φέτος ή του χρόνου. Επίσης θέλουμε αύξηση όλων των συντάξεων από τις αρχές του 2012 και αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα. Περιμένουμε έτσι να καλυφθεί ο πληθωρισμός για τα τελευταία δύο χρόνια και το τρέχον έτος», λέει ο Πλάμεν Ντιμιτρόφ, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων Βουλγαρίας. 

Μετάφραση: Ντενίτσα Σοκόλοβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου