Δευτέρα, 30 Μαΐου 2011

Μερικές αλήθειες από το σχόλιο του Θανάση Σταυρόπουλου στο Euro2day.gr


...................Ο Πρωθυπουργός της Χώρας διακήρυξε το Σαββατοκύριακο που πέρασε, σε όλους τους τόνους, ότι θα προχωρήσει μόνος, ότι θα αναλάβει όλο το πολιτικό κόστος και ότι εκλογές θα γίνουν το 2013.

Αλήθεια αφού ο κ. Παπανδρέου νιώθει τόσο “δυνατός”, ως προς τι οι επανειλλημένες εκκλήσεις για εθνική συναίνεση, ακόμα και μετά την αποτυχημένη συνάντηση των πολιτικών Αρχηγών την περασμένη Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο;

Δυστυχώς για την Χώρα, τόσο ο Πρωθυπουργός και ακόμα χειρότερα οι Αγορές, γνωρίζουν ότι η παρούσα Κυβέρνηση δεν μπορεί να τραβήξει “το κάρο” των μεταρρυθμίσεων – αποκρατικοποιήσεων.

Όταν ο σημερινός Υπουργός Οικονομίας ήταν εκπρόσωπος τύπου και το Κυβερνών κόμμα Αντιπολίτευση, είχε χαρακτηρίσει την πώληση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom ως ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα από την μεταπολίτευση και μετά και διαβεβαίωνε ότι μόλις το ΠΑΣΟΚ έλθει στην εξουσία θα επανακρατικοποιήσει τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών.

Τώρα περίπου εκλιπαρεί, οι Γερμανοί, με συνοπτικές διαδικασίες να πάρουν το υπόλοιπο 10%+6% του ΟΤΕ, προκειμένου να έχει να παρουσιάσει μία πρώτη αποκρατικοποίηση πριν την σύνοδο της Ε.Ε. τον Ιούνιο.

Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κυβέρνηση σκέπτεται να ικανοποιήσει το αίτημα της Deutsche Telekom για πιο χαλαρές εργασιακές σχέσεις, το οποίο μεταφράζεται ακόμη και σε απολύσεις στον ΟΤΕ.

Με αποκλεισμούς δρόμων –την Λ. Κηφισίας την Παρασκευή και την 3η Σεπτεμβρίου σήμερα- και με… εισβολή στον 13ο όροφο της διοίκησης στο Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ. 

Οι κινητοποιήσεις των συνδικαλιστών προβλέπουν καταλήψεις υπηρεσιών σε ανά την Χώρα κτίρια και υπηρεσίες του Οργανισμού, ενώ έχουν προκηρύξει 24ωρη Πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 2/6/2011 και πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Αλήθεια ποια από τα Κυβερνητικά στελέχη που πρωτοστατούσαν στις απεργίες του ΟΤΕ, όταν Κυβέρνηση ήταν το σημερινό κόμμα της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, θα κατέβουν τώρα στους δρόμους προκειμένου να πείσουν κομματικούς φίλους – συνδικαλιστές, ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει δραματικά και ό,τι δεν κλείνει πουλιέται και ό,τι δεν πουλιέται κλείνει;

Στάση εργασίας αύριο Τρίτη, από τις 11.00 έως τις 15.00, συγκέντρωση στην πλατεία Καραΐσκάκη και πορεία στο Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, έχουν εξαγγείλει οι λιμενεργάτες, στο εμπορικό τμήμα του Λιμανιού του Πειραιά, πιθανότατα για να συναντήσουν τον αρμόδιο Υπουργό κ. Διαμαντίδη που διαβεβαίωνε και ακόμα διαβεβαιώνει ότι τα Λιμάνια θα παραμείνουν Ελληνικά.

Πιθανότατα μάλιστα οι λιμενεργάτες να γνωρίζονται στενά με αρκετά στελέχη του Υπουργείου, καθώς αυτοί οδηγούσαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις και πορείες, όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε “ανοίξει” τους διαγωνισμούς για τους ΣΕΜΠΟ ΟΛΠ και ΟΛΘ και μάλιστα υπήρξαν και ρητές διαβεβαιώσεις από εν ενεργεία Κυβερνητικά στελέχη, ότι σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής, οι Κινέζοι της Cosco θα πεταχθούν στην θάλασσα (!) 

Και μέσα σε όλο αυτόν τον πολιτικό κυκεώνα, η Αγορά (που ήδη δείχνει να υποφέρει από ρευστότητα) έχει να αντιμετωπίσει σωρεία αυξήσεων κεφαλαίου, καθώς, μεταξύ άλλων, έχουν ήδη ανακοινώσει πως θα προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου και οι MIG, Alapis, Proton Bank, Βωβός, Ιασώ, Αγροτική Τρ. και υστάτως και η Alpha Bank.

Απόλυτα επιφυλακτικοί πολιτικοί και οικονομικοί αναλυτές, περιορίζονται στο να επισημάνουν ότι ο Πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος να προχωρήσει έχοντας χάσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα συγκριτικά πολιτικά του πλεονεκτήματα, ενώ δείχνει ότι στερείται κομματικών και κοινωνικών εφεδρειών.

Έτσι αν συνεχιστούν οι κοινωνικές πιέσεις, δεν αποκλείεται να οδηγηθεί προς την “έξοδο κινδύνου”, κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της πολιτικής ρευστότητας και βέβαια αυτό δεν αρέσει στις Αγορές.

Από την άλλη και σύμφωνα με τις δηλώσεις στελεχών από τα δύο κόμματα εξουσίας, οι πρωταγωνιστές της πολιτικής ζωής δείχνουν απόλυτα έτοιμοι να συνεχίζουν να “θυσιάζουν” τον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να συνεχίσουν την χρηματοδότηση (μαζί με τα δανεικά) του σπάταλου κομματικού και συντεχνιακού Κράτους και των “παραφυάδων” του. 

Δυστυχώς, όπως τόνισε παλαιός παράγων της Αγοράς “το πολιτικό σύστημα δείχνει πρόθυμο να συζητήσει προγράμματα εθελουσίας εξόδου, πρόωρης συνταξιοδότησης με αναγνώριση πλασματικών χρόνων ασφάλισης, μετατάξεις, μισθωτές εφεδρείες, αλλά με τίποτα δεν μπορεί να εγκαταλείψει τον “σκληρό πυρήνα” των οπαδών του και να μιλήσει ανοιχτά για άρση μονιμότητας στο Δημόσιο”.

Ακόμα και αν οι στρατιές ανέργων θα συνεχίσουν να συρρικνώνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς τον ιδιωτικό τομέα, γεγονός που καθιστά πρακτικά αδύνατη την χρηματοδότηση των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Από την άλλη όταν ο ίδιος Υπουργός Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει ότι λεφτά υπάρχουν μέχρι τις 18 Ιουλίου και αν δεν εκταμιευτεί η επόμενη δόση η Χώρα θα κηρύξει στάση πληρωμών, ποιος “νουνεχής” διαχειριστής θα τολμήσει να σκεφτεί να επενδύσει σε αυτή την Χώρα;

Βέβαια δεν παύουν οι “εισαγόμενες” δηλώσεις που πιέζουν τα κόμματα εξουσίας για πολιτική συναίνεση, αν και όπως αναφέρει σε προηγούμενο σχόλιό του ο συναγωνιστής Μιχάλης Γελαντάλις, οι δηλώσεις περί συναίνεσης ήταν για τα “μάτια του κόσμου” αφού όλα θα περάσουν με την πλειοψηφία των 151 στη Βουλή. Όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος ουδέποτε η συναίνεση ήταν προϋπόθεση για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης και τέθηκε στο τραπέζι από τους Ρεν και Γιούνκερ μόνο έπειτα από αίτημα της Ελληνικής πλευράς (!) ..........
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου