Πέμπτη, 5 Μαΐου 2011

Δολοφονίες και ακρωτηριασμοί αλμπίνων στην Τανζανία


Εκατοντάδες αλμπίνοι έχουν δολοφονηθεί για να χρησιμοποιηθεί το αίμα τους ή μέρος των σορών τους για τελετές μαύρης μαγείας στην Τανζανία, ενώ κορίτσια με αλμπινισμό υφίστανται βιασμούς εξαιτίας μιας δοξασίας ότι μπορούν να θεραπεύσουν το AIDS, όπως ανακοίνωσε σήμερα μια καναδική οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τουλάχιστον 63 αλμπίνοι, περιλαμβανομένων παιδιών, είναι γνωστό ότι έχουν δολοφονηθεί, κυρίως στο απομακρυσμένο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας.
"Πιστεύουμε ότι υπάρχουν εκατοντάδες κι εκατοντάδες δολοφονίες στην Τανζανία αλλά μόνο ένας μικρός αριθμός τους δηλώνεται στην αστυνομία", δήλωσε ο Πίτερ Ας, ιδρυτής και διευθυντής της οργάνωσης Under The Same Sun (UTSS), μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.

"Υπάρχει η δοξασία ότι, αν έχεις σχέση με ένα κορίτσι που πάσχει από αλμπινισμό, θεραπεύεσαι από το AIDS. Κι έτσι πολλά κορίτσια με αλμπινισμό βιάζονται σε αυτή τη χώρα εξαιτίας αυτής της πεποίθησης, που είναι μια ψευδής πεποίθηση".

Περίπου 1,4 εκατ. Τανζανοί, σε σύνολο 40,7 εκατ. πολιτών, είναι φορείς του ιού HIV, που προκαλεί το AIDS.
Οι κυνηγοί αλμπίνων σκοτώνουν τα θύματά τους και συλλέγουν το αίμα τους, τα μαλλιά τους, τα γεννητικά τους όργανα κ.λπ. για την παρασκευή μαγικών φίλτρων που μάγοι-γιατροί υποστηρίζουν ότι φέρνουν τύχη στην αγάπη, στη ζωή και στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πιστεύεται ότι "ένα άτομο που έχει αλμπινισμό, είναι καταραμένο. Είναι από τον διάβολο, δεν είναι άνθρωπος, δεν πεθαίνει, απλά εξαφανίζεται", είπε ο Ας.

Ο Έρνεστ Κιμάγια, επικεφαλής της Ένωσης Αλμπίνων της Τανζανίας, που πάσχει από λευκοπάθεια, την εκ γενετής πάθηση που οφείλεται στην έλλειψη μελανίνης, δήλωσε ότι ο κοινωνικός στιγματισμός αποτρέπει πολλά κορίτσια από το να καταγγέλλουν τους βιασμούς που υφίστανται, γεγονός που καθιστά δύσκολο το να εκτιμηθεί πόσα υφίστανται κακοποίηση.

"Αυτά τα πράγματα γίνονται υπογείως. Ακόμα και οι δολοφονίες αλμπίνων άρχισαν σιωπηρά, πριν οι ακρότητες επιτέλους εκτεθούν δημόσια", δήλωσε ο Κιμάγια στο Reuters.

Ακτιβιστές ανέφεραν την περασμένη εβδομάδα ότι στη βόρεια Τανζανία είχαν δολοφονηθεί τρεις έφηβοι που έπασχαν από αλμπινισμό, όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας. Οι τρεις είχαν δηλητηριαστεί και αργότερα τα οστά τους εκλάπησαν από τους τάφους τους.
Η κυβέρνηση της Τανζανίας δηλώνει ότι είναι αποφασισμένη να θέσει ένα τέλος στις μακάβριες δολοφονίες, αλλά επικρίνεται για την αδράνειά της από πολλές οργανώσεις και διεθνείς οργανισμούς.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=272792

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου