Δευτέρα, 23 Μαΐου 2011

Τα βραβεία του 64ου Φεστιβάλ των Καννών
Ο Χρυσός Φοίνικας του 64ου Φεστιβάλ των Καννών απονεμήθηκε σήμερα στο «Δέντρο της ζωής» του αμερικανού σκηνοθέτη Τέρενς Μάλικ, ενώ για την ερμηνεία τους τιμήθηκαν η Αμερικανίδα Κίρστεν Ντανστ για τη «Μελαγχολία» και ο Γάλλος Ζαν Ντιζαρντέν για το «The Artist».
Το «Δέντρο της ζωής», στο οποίο πρωταγωνιστεί ο Μπραντ Πιτ, εκτυλίσσεται στην Αμερική της δεκαετίας του 1950. Ο σκηνοθέτης Μάλικ δεν ήταν παρών για να παραλάβει το βραβείο και τον εκπροσωπούσε ένας από τους παραγωγούς του, ο Μπιλ Πόλαντ.
«Είναι δύσκολο να παίρνεις τη θέση ενός γίγαντα», δήλωσε ο Πόλαντ όταν ανέβηκε για να παραλάβει το βραβείο, ενώ εξήγησε ότι ο Μάλικ «είναι γνωστό ότι είναι συνεσταλμένος και διακριτικός».
Η Αμερικανίδα ηθοποιός Κίρστεν Ντανστ, 29 ετών, κέρδισε το βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας για τη συμμετοχή της στην αμφιλεγόμενη ταινία «Μελαγχολία» του Δανού σκηνοθέτη Λαρς φον Τρίερ, ο οποίος κηρύχθηκε ανεπιθύμητο πρόσωπο στο φεστιβάλ μετά τις δηλώσεις του για τον Χίτλερ.
Ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν Ντιζαρντέν τιμήθηκε για τη συμμετοχή του στη μαυρόασπρη και βουβή ταινία «The artist» του Μισέλ Χαζανιβίσιους.
Το Βραβείο της Επιτροπής απονεμήθηκε στη Γαλλίδα σκηνοθέτη Μαϊουέν για την τρίτη μεγάλου μήκους ταινία της «Polisse», στην οποία πραγματεύεται τη βία κατά των παιδιών.
Η τουρκική ταινία «Κάποτε στην Ανατολία» του Νουρί Μπίλγκε Τζεϊλάν και το «Παιδί με το ποδήλατο» των Γάλλων αδερφών Νταρντέν κέρδισαν εξ ημισείας το Μεγάλο Βραβείο του φεστιβάλ.
Το βραβείο Σκηνοθεσίας έλαβε ο Δανός Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν για την ταινία «Drive», το βραβείο Σεναρίου ο Ισραηλινός Τζόζεφ Σένταρ για την ταινία «Footnote», τη Χρυσή Κάμερα ο Αργεντίνος Πάμπλο Τζιορτζέλι για την ταινία «Las acacias», ενώ το βραβείο ταινίας μικρού μήκους απονεμήθηκε στην ταινία «Cross Country» της Ουκρανής Μαρίνα Βρόντα.
Τα βραβεία
- Χρυσός Φοίνικας: στην ταινία «Το δέντρο της ζωής» του Τέρενς Μάλικ
- Μέγα Βραβείο: εξίσου στις ταινίες, «Το αγόρι στο ποδήλατο» των Βέλγων αδερφών Νταρντέν και «Κάποτε στην Ανατολία» στον Τούρκο Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν
- Βραβείο σκηνοθεσίας: στον Δανό Νίκολας Γουάιντινγκ Ρεφν για την ταινία του «Drive»
- Βραβείο ανδρικής ερμηνείας: Ζαν Ντιζαρντέν για την ταινία «Ο καλλιτέχνης» του Μισέλ Χαζαναβίσιους
- Βραβείο γυναικείας ερμηνείας: Κίρστεν Ντανστ για την ταινία «Μελαγχολία» του Λαρς φον Τρίερ
- Βραβείο της Επιτροπής: στην ταινία «Αστυνομία» της Μαϊβέν Λε Μπέσκο
- Βραβείο σεναρίου: στον ισραηλινό Τζόζεφ Σένταρ για την ταινία «Υποσημείωση»
- Βραβείο Χρυσής Κάμερας: «Las Acacias» του Αργεντινού Πάμπλο Τζιορτζιέλι, που προβλήθηκε στο πλαίσιο της Εβδομάδας της Κριτικής.
- Καλύτερη ταινία μικρού μήκους «Cross Country» της Μαρίγια Βρόντα
Βραβεία της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών (FIPRESCI):
- Διαγωνιστικό τμήμα: «Χάβρη» του Άκι Καουρισμάκι
- «Ένα κάποιο βλέμμα»: «Ο υπουργός» του Πιέρ Σέλερ
- «Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών»/ «Εβδομάδα της Κριτικής»: «TakeShelter» του Τζεφ Νίκολς
Οικουμενικά Βραβεία:
- Καλύτερης ταινίας: «This Must Be the Place» του Πάολο Σορεντίνο
- Ειδικές μνείες: «Χάβρη» του ΆκιΚαουρισμάκι και «Και τώρα πού πάμε;»της Ναντίν Λαμπάκι
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου