Τετάρτη, 20 Απριλίου 2011

Απελευθέρωσαν Κινέζο ακτιβιστή, δεκάδες παραμένουν «εξαφανισμένοι»


Απελευθερώθηκε ένας από τους πιο γνωστούς Κινέζους ακτιβιστές που είχαν προφυλακιστεί μετά την εξαπόλυση μαζικών επιχειρήσεων των αρχών ασφαλείας εδώ και περίπου δύο μήνες σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ντόμινο εξελίξεων με αφορμή τις εξεγέρσεις που ξέσπασαν σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Ο Τζιάνγκ Τιανγιόνγκ στο μισοάδειο κέντρο νομικών ερευνών μετά από έρευνα των αρχών (φωτογραφία αρχείου)Ο Τζιάνγκ Τιανγιόνγκ στο μισοάδειο κέντρο νομικών ερευνών μετά από έρευνα των αρχών (φωτογραφία αρχείου)Ο Τζιάνγκ Τιανγιόνγκ, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Πεκίνο, επέστρεψε χθες το βράδυ στο σπίτι του και σύμφωνα με τη γυναίκα του είναι σε σχετικά καλή κατάσταση.

Ο Τζιανγκ ήταν μεταξύ δεκάδων γνωστών δικηγόρων και ακτιβιστών από ολόκληρη την Κίνα που εξαφανίστηκαν, ανακρίθηκαν ή κρατήθηκαν παρανόμως τις τελευταίες εβδομάδες. Η πιο σημαντική φυσιογνωμία που έγινε στόχος των αρχών μέχρι στιγμής είναι ο διάσημος καλλιτέχνης και σφοδρός επικριτής της κυβερνητικής πολιτικής Ai Weiwei, που παρακολουθούσε στο Twitter το ζήτημα των πρόσφατων προφυλακίσεων προτού εξαφανιστεί νωρίτερα τον Απρίλιο.

Ο ελεύθερος πλέον Τζιάνγκ συνελήφθη στις 19 Φεβρουαρίου, ενώ την ίδια μέρα “εξαφανίστηκαν” και παραμένουν άφαντοι 18 ακόμη δικηγόροι, ακτιβιστές και διαφωνούντες σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η οργάνωση Υπερασπιστές των Κινεζικών Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου