Τρίτη, 12 Απριλίου 2011

Διαμορφώνεται το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν. Ο Ιάκωβος Καμπανέλης είχε υπάρξει ένας από τους ελάχιστους επιζόντες του


Η αυστριακή υπουργός εσωτερικών Μαρία Φέκτερ παρουσιάζοντας τα σχέδια των εργασιών διαμόρφωσης των εγκαταστάσεων, δήλωσε ότι τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν δεν επιτρέπεται να ξεχαστούν.
Η μόνιμη έκθεση των εγκαταστάσεων του στρατοπέδου θα εμπλουτιστεί με νέο υλικό που θα έχει ως θέμα τις μαζικές εξοντώσεις που έγιναν εκεί και που είχαν βρει μαρτυρικό θάνατο πάνω από 3.700 Έλληνες. Η πρώτη φάση των εργασιών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2013 ενώ έχει προβλεφθεί ότι θα στοιχίσει 1,7 εκατατομμύρια ευρώ. Ο Μάνουελ Σίχερ, ο επικεφαλής της ειδικής ομάδας αρχιτεκτόνων, δήλωσε ότι οι νέες εκθέσεις του Μαουτχάουζεν θα αγγίξουν και τις μελλοντικές γενιές που δεν θα έχουν πλέον κάποια άμεση προσωπική επαφή με την εποχή του ναζισμού είτε από συγγενείς είτε γνωστούς που την είχαν οι ίδιοι ζήσει.
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Μαουτχάουζεν, ιδρύθηκε από Γερμανούς ναζιστές τον Αύγουστο του 1938, αρχικά για να μεταφερθούν εκεί κρατούμενοι από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Νταχάου και του Άουσβιτς. Η απελευθέρωσή του έγινε στις 5 Μαΐου 1945, ενώ πάνω από 206.000 κρατούμενοι από συνολικά σαράντα χώρες κρατήθηκαν εκεί, 122.797 από τους οποίους, δεν κατάφεραν να γλυτώσουν.
Η Κυριακή 8 Μαΐου έχει οριστεί σαν ημέρα μνήμης για τους νεκρούς στο Μαουτχάουζεν. Η Ελλάδα πρόκειται να τιμήσει τη μνήμη των 3.700 Ελλήνων νεκρών του στρατοπέδου με την παρουσίαση του ομώνυμου έργου του Μίκη Θεοδωράκη "Μαουτχάουζεν" από το μουσικό σχήμα της Βιέννης "Οι Έλληνες". Το "Μαουτχάουζεν" μελοποιήθηκε το 1966, σε ποίηση του Έλληνα Ακαδημαϊκού, συγγραφέα και ποιητή Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος υπήρξε για δυόμισι χρόνια κρατούμενος στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και είχε γράψει το 1965 το μυθιστόρημα-χρονικό "Μαουτχάουζεν", που βασίζεται στις τραγικές στιγμές που έζησε εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου