Παρασκευή, 1 Απριλίου 2011

Ανασκόπηση βαλκανικών γεγονότων 3


Κείμενο: Στοΐμεν Παβλόφ

Ο Τούρκος καθηγητής Τζεβντέτ Γιαλτσανέρ, από το Κέντρο θαλάσσιων ερευνών του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Μέσης Ανατολής, προειδοποίησε ότι υπάρχει πιθανότητα, της τάξης του 10%, να πληγεί η Τουρκία από παλιρροϊκό κύμα. Οι περιοχές υψηλού κινδύνου βρίσκονται στα παράλια της Θάλασσας του Μαρμαρά και της Μεσογείου. Αυτό μπορεί να συμβεί σε περίπτωση σεισμού πάνω από 7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Ο κ καθηγητής υποστηρίζει ότι το φαινόμενο δημιουργίας παλιρροϊκού κύματος έχει πλήξει στο παρελθόν τις τουρκικές ακτές και αν συμβεί εκ νέου θα φτάσει σ’ αυτές μέσα σε 20’. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος εκκένωσης των περιοχών υψηλού κινδύνου περιορίζεται στα 15 μόνο λεπτά της ώρας.

Τα εμβάσματα των Αλβανών μεταναστών στις τράπεζες της Αλβανίας, συνεχίζουν να μειώνονται όλο και περισσότερο. Το γεγονός αυτό αποτελεί συνέπεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, διαπιστώνει σε έκθεσή της η Κεντρική Τράπεζα της Αλβανίας. Μέσα στο 2010 οι Αλβανοί μετανάστες έστειλαν στις οικογένειές τους 690 εκ €- 110 εκ λιγότερα από όσα έστειλαν το 2009. Σε ό,τι αφορά τις ξένες επενδύσεις στην Αλβανία, η τάση είναι θετική, αναφέρεται στην ίδια έκθεση, μια και το 2010 σημείωσαν αύξηση 23% σε σύγκριση με το 2009.

Η Βοσνία πρέπει να αυξήσει τις προσπάθειες στην καταπολέμηση των διακρίσεων απέναντι στις εθνικές μειονότητες. Οι διακρίσεις αυτές συνεχίζουν να απειλούν τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων του ατόμου, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στη Βοσνία, αναφέρεται στην ειδική έκθεση του κ Τόμας Χάμαρμπεργκ, επιτρόπου ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο επίτροπος εκφράζει την ανησυχία του σε ό, τι αφορά στη συνέχιση των διακρίσεων, απέναντι στις εθνικές μειονότητες και καλεί τις βοσνιακές αρχές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με μεγαλύτερη υπευθυνότητα. Καλεί, επίσης, να καταργηθούν όλα τα εμπόδια για την ολοκλήρωση των κοινωνικών και οικονομικών δικαιωμάτων τω ευπαθών κοινωνικών ομάδων και πιο συγκεκριμένα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, των θυμάτων του πόλεμου και της σεξουαλικής βίας, η οποία προέκυψε στη διάρκειά του.

Μετάφραση: Σταύρος Βανιώτης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου