Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2011

Τουρκική παρενόχληση στο Καστελόριζο


Με διάβημα που επιδόθηκε από την πρεσβεία μας στην Αγκυρα απάντησε η Αθήνα στην προκλητική ενέργεια των Τούρκων να εκδιώξουν από την ελληνική υφαλοκρηπίδα ιταλικό σκάφος. Η τουρκική συμπεριφορά συνιστά αμφισβήτηση όχι μόνο της υφαλοκρηπίδας, αλλά και του δικαιώματος ανακήρυξης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Καστελόριζο και έρχεται στον απόηχο των δηλώσεων Νταβούτογλου ότι το νησί δεν ανήκει στο Αιγαίο αλλά στη Μεσόγειο. Το ερευνητικό πλοίο, ναυλωμένο από το Ισραήλ -μετά από άδεια που έλαβε από τις ελληνικές αρχές-, σχεδίαζε τη χάραξη διαδρομής προκειμένου να ποντιστεί οπτική ίνα που θα συνδέσει το Ισραήλ με την Ιταλία.
Το βράδυ του Σαββάτου, ωστόσο, κι ενώ το ερευνητικό πλοίο είχε φτάσει νότια από το Καστελόριζο, τουρκική κορβέτα έφτασε στην περιοχή και του ζήτησε να αποχωρήσει με το επιχείρημα ότι βρίσκεται εντός των ορίων της τουρκικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Είναι η πρώτη φορά που η Αγκυρα -έστω και με αυτόν τον τρόπο- θέτει ζήτημα ΑΟΖ.
O εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, σχολίασε συνολικά την εικόνα που διαμορφώνεται στο Αιγαίο την επαύριο της επίσκεψης του Αχμέτ Νταβούτογλου στη χώρα μας, καθώς, πέρα από το συγκεκριμένο συμβάν, ξανάρχισαν οι καθημερινές παραβιάσεις και είχαμε νέα διέλευση τουρκικής κορβέτας την περασμένη Δευτέρα: «Δεν μπορεί όλα αυτά να σταματάνε την ημέρα που φτάνει εδώ ο κ. Νταβούτογλου και να ξαναρχίζουν την επομένη της αναχώρησής του. Αυτό δείχνει ότι η Τουρκία το ελέγχει και μας δημιουργεί πολύ σοβαρό προβληματισμό το γεγονός ότι πράγματι έχουμε τέτοιες καταστάσεις».
ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΟΥΡΛΗΣ
Αντίο Καστελόριζο, αντίο Εθνική Κυριαρχία, με τις υγείες μας Πασόκια του κερατά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου