Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Ανασκόπηση βαλκανικών γεγονότων 2


Κείμενο: Μάγια Αλεξάντροβα

Η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων συστήνει την παραχώρηση ευρείας αυτονομίας στο Βόρειο Κόσοβο Η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων σύστησε στις αρχές της Πρίστινας να παραχωρήσουν ευρεία αυτονομία στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, ενώ στο Βελιγράδι – σ’ αντάλλαγμα αυτής της πράξης να αναγνωρίσει το Κόσοβο. Η πρόταση περιλαμβάνεται στην τελευταία έκθεση της Διεθνούς Ομάδας Κρίσεων στο τμήμα που αφορά το Κόσοβο. Η Διεθνής Ομάδα Κρίσεων καλεί την Πρίστινα και το Βελιγράδι όσο το δυνατό συντομότερα να λάβουν απόφαση για το βόρειο τμήμα του Κοσόβου που κατοικείται κυρίως από Σέρβους του Κοσόβου και στην πράξη έχει «διπλή κυριαρχία». Η διεθνής οργάνωση που ασχολείται με την αποτροπή συγκρούσεων διαπιστώνει ότι το Κόσοβο και η Σερβία έχουν ίση κυριαρχία στο Βόρειο Κόσοβο. Πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ των δύο κρατών σε σχέση μ’ αυτό το έδαφος που σύμφωνα με τη Διεθνή Ομάδα Κρίσεων είναι η μεγαλύτερη εδαφική «παρεξήγηση» στα Βαλκάνια.

Απώλειες για τον ελληνικό τουρισμό από την ανθρωπιστική κρίση στην Ιαπωνία Η Ελλάδα προβλέπει ότι θα χάσει ένα μεγάλο μέρος των 60 χιλιάδων Γιαπωνέζων τουριστών, που επισκέπτονται τη χώρα ετησίως, λόγω της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ιαπωνία. Οι Γιαπωνέζοι ταξιδεύουν κατά τη διάρκεια όλων των εποχών του χρόνου, χωρίς να έχουν ιδιαίτερες προτιμήσεις προς τους θερινούς μήνες – γεγονός που σε μεγάλο βαθμό παρατείνει την τουριστική σεζόν στην Ελλάδα. Από 45 χιλιάδες το 2005 ο συνολικός αριθμός των Γιαπωνέζων τουριστών στην Ελλάδα πέρυσι ανήλθε σε 60 χιλιάδες.

Ο ρουμανικός πυρηνικός σταθμός στην Τσερναβόντα μπορεί να αντέξει σεισμό μεγέθους 8 βαθμών Ο ρουμανικός πυρηνικός ηλεκτροσταθμός στην Τσερναβόντα είναι σχεδιασμένος να αντέξει σεισμό μεγέθους έως 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ το μέγιστο μέγεθος των σεισμών που μπορεί να σημειωθούν στη Ρουμανία είναι 7-7,5 βαθμών, αναφέρεται σε ανακοίνωση της ρουμανικής Εταιρείας Πυρηνικής Ενέργειας. Σε περίπτωση σεισμού η λειτουργία του σταθμού διακόπτεται σε συνθήκες πυρηνικής ασφάλειας, διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Η κρατική εταιρεία επισημαίνει ότι στη Ρουμανία δεν υπάρχει κίνδυνος σεισμού τόσου υψηλού μεγέθους σαν το σεισμό που σημειώθηκε στην Ιαπωνία την περασμένη εβδομάδα.

Μειώθηκαν οι πωλήσεις τσιγάρων στην Τουρκία Οι πωλήσεις τσιγάρων στην Τουρκία μειώθηκαν κατά 13,2% το 2010 σε σύγκριση με τον προηγούμενο χρόνο. Το γεγονός αυτό εξηγείται με τη θέση σε ισχύ νόμου περί περιορισμού του καπνίσματος. Το 2009 στην Τουρκία πωλήθηκαν 107 δις τεμάχια τσιγάρα, ενώ το 2010 περίπου 93 δισεκατομμύρια. Το καλοκαίρι του 2010 τέθηκε σε ισχύ νόμος που απαγορεύει το κάπνισμα στα μπαρ και τα εστιατόρια της χώρας. Το 2008 η Άγκυρα απαγόρευσε το κάπνισμα στα γραφεία, τα διοικητικά κτίρια και τους δημόσιους χώρους. Είναι γνωστό ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ορκισμένος εχθρός του καπνίσματος.

Χάκερς επιτέθηκαν στην ιστοσελίδα της κροατικής κυβέρνησης
Η ιστοσελίδα της κροατικής κυβέρνησης στο Internet δέχθηκε επίθεση από χάκερς, όμως το πρόβλημα γρήγορα αντιμετωπίστηκε. Η επίθεση των χάκερς συνέπεσε χρονικά με τις αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες σε πολλές πόλεις, οργανωμένες μέσω του Facebook και υποτίθεται ότι αποτελεί απλώς μια διαφορετική μορφή έκφρασης της δυσαρέσκειας προς την κυβέρνηση. Η επίθεση δεν είναι έργο της γνωστότερης ομάδας χάκερς «Ανώνυμος» και τα δεδομένα στην ιστοσελίδα δεν κινδύνευαν. Πρόκειται για τη λεγόμενο μέθοδο «MySQL ένεση» που είναι αρχαϊκή, αλλά αποτελεσματική, γιατί υπερφορτώνει την ιστοσελίδα και αυτή στην πράξη γίνεται απρόσιτη.

Η Ρουμανία κατασκευάζει υπερηχητικό αεροσκάφος Το ρουμανικό υπερηχητικό αεροπλάνο που σχεδιάζεται για την εκτόξευση στο διάστημα του πυραύλου Haas, ονομάστηκε επίσημα I.A.R-111. Η Ρουμανική Ένωση Κοσμοναυτικής και Αεροναυτικής σκοπεύει να στείλει στο διάστημα τον πρώτο ρουμανικό πύραυλο, ικανό να μεταφέρει κοσμοναύτη. Ο πρόεδρος της Ένωσης, Ντιμίτρου Ποπέσκου, δήλωσε ότι για την οργάνωση, της οποίας ηγείται, είναι μεγάλη τιμή και χρέος να συμβάλει στην παράδοση της μάρκας I.A.R που από το 1925 ως τώρα έφεραν αεροπλάνα παγκόσμια αναγνωρισμένης ποιότητας. Το αεροσκάφος I.A.R-111 πρέπει όχι μόνο να συνεχίσει την παράδοση, αλλά και να πετάει ακόμα πιο ψηλά και πιο γρήγορα από τους προκατόχους του, συμβάλλοντας στην πρόοδο της Ρουμανίας, είπε ο Ντιμίτρου Ποπέσκου.

Μετάφραση: Έλλη Γκέκοβα


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου