Τρίτη, 1 Μαρτίου 2011

Στρατολογεί αντάρτες από το Μαλί ο Καντάφι


Βουλευτές από το βόρειο Μαλί αναφέρουν ότι εκατοντάδες νεαροί Τουαρέγκ από το Μαλί και το Νίγηρα, μεταξύ των οποίων και πρώην αντάρτες, έχουν στρατολογηθεί από το Λίβυο ηγέτη, Μουάμαρ Καντάφι για να πολεμήσουν στη Λιβύη. «Ανησυχούμε πάρα πολύ», είπε ο Αμπντου Σαλάμ Αγκ Ασάλατ, πρόεδρος της Περιφερειακής Συνέλευσης του Κιντάλ. Αυτοί οι νέοι «ανεβαίνουν μαζικά (στη Λιβύη). Είναι πολύ επικίνδυνο για εμάς επειδή, είτε μείνει είτε πέσει ο Καντάφι, θα υπάρξουν επιπτώσεις για την περιοχή μας», πρόσθεσε.
Οι τοπικές αρχές προσπαθούν να μεταπείσουν ιδίως τους πρώην αντάρτες αλλά «δεν είναι εύκολο», παραδέχτηκε, αφού ο Καντάφι τους προσφέρει «δολάρια και όπλα. Όλα αυτά με φοβίζουν πραγματικά αφού μια μέρα θα επιστρέψουν με τα ίδια όπλα για να αποσταθεροποιήσουν το Σάχελ», πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι ένας πρώην ηγέτης των ανταρτών Τουαρέγκ στο Μαλί βρίσκεται ήδη στη Λιβύη.
 Ο Ασάλατ υποστήριξε ότι υπάρχει ένα «δίκτυο» που οργανώνει τη μεταφορά των νεαρών στη Λιβύη. «Ο Καντάφι έχει χέρια μέχρι εδώ. Ξέρει ποιον να καλέσει, κάνουν ομαδικά ταξίδια. Φαίνεται ότι από το Τσαντ έχουν μια αερογέφυρα. Άλλοι πηγαίνουν οδικώς στη νότια Λιβύη», εξήγησε. Τις ίδιες ανησυχίες εξέφρασε και ο δήμαρχος του Κιντάλ, Αρμπασάν Αγκ Μπαζαγιάκ. «Τι θα κάνουν μετά; Θα επιστρέψουν με τα ίδια όπλα. Αποτελούν κίνδυνο για όλη την περιοχή», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου