Παρασκευή, 25 Μαρτίου 2011

Υπό αμφισβήτηση η ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας μετά την τραγωδία στην ΙαπωνίαΚατά ένα τρίτο έχουν μειωθεί οι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας στη Βουλγαρία μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία και την κρίση στον πυρηνικό σταθμό «Φουκοσίμα», δείχνουν τα στοιχεία έρευνας της εταιρείας δημοσκοπήσεων Alpha Research, που διεξάχθηκε αμέσως μετά τη φυσική καταστροφή. 
Πριν από την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ, η πυρηνική ενέργεια ήταν το θέμα που συζητούταν περισσότερο τόσο στη χώρα μας, όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ. Ύστερα από αίτημα των Βρυξελλών οι πρώτοι μικροί αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού «Κοζλοντούι» έκλεισαν πριν από τη λήξη της προθεσμίας εκμετάλλευσής τους. Τότε τρία τέσσερα των Βουλγάρων υποστήριζαν την κατασκευή νέων μονάδων.

Σήμερα όμως η κοινή γνώμη ταλαντεύεται και οι απόψεις των ερωτηθέντων είναι αντίθετες. Οι οπαδοί της κατασκευής νέου πυρηνικού σταθμού συρρικνώθηκαν στο 51%, ενώ οι αντίπαλοι των αντιδραστήρων αυξήθηκαν μέχρι και 45%. Οι τελευταίοι ανήκουν κυρίως σε τέσσερεις κοινωνικές ομάδες – των μαθητών, των φοιτητών, των ελεύθερων επαγγελματιών και των γυναικών, που είναι και οι κυριότεροι υποστηρικτές των οικολογικών πρωτοβουλιών.

Ο κίνδυνος από μόλυνση με ραδιενέργεια όμως ευαισθητοποιεί όλο και περισσότερους ανθρώπους σχετικά με τα θέματα της πυρηνικής ενέργειας. Γι’ αυτό τα επιχειρήματα «κατά» της κατασκευής νέων πυρηνικών μονάδων σύμφωνα με τους κοινωνιολόγους, σχετίζονται με αμφιβολίες για την ασφάλεια της πυρηνικής ενέργειας. Αυτοί οι ενδοιασμοί μεταφέρονται και στην κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού ηλεκτροσταθμού «Μπέλενε». Οι επιφυλάξεις αφορούν τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, το κόστος κατασκευής του σταθμού και ενδεχόμενα εναλλακτικά ενεργειακά σχέδια. Το 32% των ερωτηθέντων σήμερα είναι κατηγορηματικοί ότι καθόλου δεν πρέπει να κατασκευάζονται νέοι αντιδραστήρες.

Ακόμα και οι οπαδοί της πυρηνικής ηλεκτροπαραγωγής γίνονται επιφυλακτικότεροι, όταν πρόκειται για ασφάλεια και αποφυγή της οικονομικής εξάρτησης. Μπορεί να ειπωθεί ότι η υποστήριξη εκ μέρους της κοινωνίας για την κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων βασίζεται κυρίως στους φόβους των Βούλγαρων για την υψηλότερη τιμή του ρεύματος από άλλες πηγές.

Ενδιαφέρουσες είναι οι θέσεις των ερωτηθέντων και σχετικά με τον τεχνολογικό εξοπλισμό των πυρηνικών σταθμών. Μόλις το 26% προτιμάει εξολοκλήρου ρωσική τεχνολογία για ένα μελλοντικό πυρηνικό σταθμό. Περισσότερο από ένα τρίτο δηλώνει προτίμηση για τη δυτικοευρωπαϊκή τεχνολογία και άλλο ένα τρίτο υποστηρίζει την εφαρμογή μικτής τεχνολογίας. Η οικονομική και ενεργειακή εξάρτηση της Βουλγαρίας από τους πόρους και τις πρώτες ύλες μόνο ενός κράτους, στην προκειμένη περίπτωση της Ρωσίας, παίζει σημαντικό ρόλο για τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης.

Οι κοινωνιολόγοι αναλύουν και το επίκαιρο για τη Βουλγαρία θέμα – την κατασκευή του δεύτερου πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε». Οι φόβοι που προξένησε η έκρηξη στον ιαπωνικό πυρηνικό σταθμό και τα ασαφή πλεονεκτήματα του σχεδίου βρίσκονται στη βάση των προσδοκιών του κοινωνικού συνόλου για προσεκτική εκτίμηση των επιχειρημάτων «υπέρ» και «κατά» του σταθμού.

Για ένα μεγάλο μέρος των Βούλγαρων οι έλεγχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας. Το ήμισυ των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η απόφαση πρέπει να ληφθεί με βάση τη θέση των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα του ελέγχου εκ μέρους των Ευρωπαίων ειδικών όμως το 22% τάσσεται κατηγορηματικά κατά της κατασκευής νέων πυρηνικών μονάδων στην επικράτεια της Βουλγαρίας.

Η έρευνα της κοινωνιολογικής εταιρείας Alpha Research δείχνει εύγλωττα ότι σαν συνέπεια του σεισμού στην Ιαπωνία και της βλάβης στο πυρηνικό σταθμό εκεί, οι φόβοι των Βούλγαρων για τη ζωή και την υγεία τους αυξήθηκαν. Από δω και πέρα η κοινή γνώμη αναπόφευκτα περισσότερο από ποτέ άλλοτε θα εστιάσει την προσοχή της στις ενέργειες της κυβέρνησης για την ασφάλεια και την οικονομική αποδοτικότητα του σχεδίου κατασκευής του πυρηνικού ηλεκτροσταθμού «Μπέλενε».

Мετάφραση: Ντενίτσα Σοκόλοβα, Έλλη Γκέκοβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου