Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Νταβούτογλου για Λιβύη. Ενδιαφέρον για την Κύπρο.
Νταβούτογλου: Αντίθετη η Τουρκία σε στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Τουρκία αντιτίθεται σε μια στρατιωτική επέμβαση για την επίλυση της πολιτικής κρίσης στη Λιβύη, αναφέρουν σήμερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
«Είμαστε αντίθετοι σε ξένη επέμβαση επειδή οι Λίβυοι είναι εναντίον της», δήλωσε ο Νταβούτογλου. Ο υπουργός δήλωσε πως η Τουρκία υποστηρίζει τον ειρηνικό μετασχηματισμό στην περιοχή.
Τα σχόλια του Νταβούτογλου απηχούν δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είχε δηλώσει πως η ιδέα μιας επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Λιβύη είναι «ανόητη».
Έκκληση για να μην αποδυναμωθούν οι δεσμοί μεταξύ Τουρκίας και Τουρκοκυπρίων
«Είναι φυσικό να διατυπώνονται συγκεκριμένα αιτήματα στο πλαίσιο της νομιμότητας, αλλά αυτό δεν πρέπει να μετατρέπεται σε επικρίσεις κατά της Τουρκίας και σε αποδυνάμωση των αδελφικών δεσμών» σχολίασε ο Τούρκος υπουργός στην τουρκική τηλεόραση μετά τις χθεσινές διαδηλώσεις των τουρκοκυπρίων στη Λευκωσία.
Εν τω μεταξύ ο τουρκικός τύπος υποδέχθηκε τις διαδηλώσεις με τίτλους όπως «Κράτησαν πολύ οι διακοπές της Αϊσέ», θυμίζοντας ότι η εισβολή του 1974 στην Κύπρο ξεκίνησε με το σύνθημα «Η Αϊσέ φεύγει για διακοπές». Η Αϊσέ (το όνομα της κόρης του τότε υπουργού Εξωτερικών Τουράν Γκιουνές) έγινε στόχος των διαδηλωτών αφού 37 χρόνια μετά, «οι διακοπές της Αϊσέ δεν έχουν τελειώσει».
Στη διαδήλωση που εκτιμάται ότι ήταν μεγαλύτερη από την προηγούμενη της 28ης Ιανουαρίου που έχει εκνευρίσει τον Τούρκο πρωθυπουργό κ Ταγίπ Ερντογάν συμμετείχε σχεδόν το 1/5 των κατοίκων της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ).
Αυτήν τη φορά δεν υπήρξαν προσβολές κατά της Τουρκίας σημειώνουν οι περισσότερες εφημερίδες αλλά και ότι σημειώθηκε ένταση μεταξύ των διαδηλωτών και της «αστυνομίας» όταν μια ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να αναρτήσει πανό που έγραφε «κατοχική Τουρκία φύγε από την Κύπρο».
Οι εφημερίδες της αντιπολίτευσης όπως η Τζουμχουριέτ εκτιμούν ότι η διαδήλωση στρέφονταν κυρίως κατά του κυβερνητικού κόμματος ΑΚΡ και προβάλουν συνθήματα όπως «ΑΚΡ πάρε τα χέρια σου από πάνω μας», «Αυτή η χώρα είναι δική μας, εμείς θα την κυβερνήσουμε».
Άλλα συνθήματά τους ήταν τα «Θέλουμε να γίνουμε αφέντες του σπιτιού μας», «Το ΑΚΡ δεν είναι η Τουρκία», «Η Κύπρος δεν είναι ούτε τουρκική ούτε ελληνική, ούτε βρετανική, ανήκει στους Κυπρίους», «όχι στην διακυβέρνηση με οδηγίες», «Αυτή η πατρίδα είναι δική μας θα την διοικήσουμε εμείς», «το καθεστώς είναι μάνα όλων των κακών» και «δεν υπακούμε, θέλουμε το μέλλον μας».
http://www.kathimerini.gr/   με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου