Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

Ήρθε η πολυαναμενόμενη αναγνώριση της αθωότητας των Βουλγάρων νοσοκόμων από τη Λιβύη© Φωτογραφία: αρχείο
Οι πέντε νοσοκόμες και ο Παλαιστίνιος γιατρός στη δίκη στη Βεγγάζη
 Κείμενο: Μαρία Ντιμιτρόβα

Στο αποκορύφωμα των άνευ προηγουμένου εξεγέρσεων του λαού στη Λιβύη, ανώτατος αξιωματούχος του καθεστώτος εκφώνησε την αναμενόμενη για μεγάλο χρονικό διάστημα αναγνώριση της αθωότητας των Βουλγάρων νοσοκόμων, που καταδικάστηκαν για τη εκ προμελέτης μόλυνση άνω των 400 παιδιών με τον ιό του Έιτζ.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης της Λιβύης Μουσταφά Μοχάμεντ Αμπντελτζαλίλ ανακοίνωσε σε συνέντευξη για το τηλεοπτικό κανάλι Αλ Τζαζίρα, ότι το καθεστώς του Καντάφι είναι υπαίτιο για την μόλυνση των παιδιών στο νοσοκομείο στη Βεγγάζη. Ο Αμπντελτζαλίλ επεσήμανε την υπόθεση με την θανατηφόρα επιδημία ως ένα από τα παραδείγματα για τα εγκλήματα του καθεστώτος κατά του λαού της Λιβύης.

Μετά από οχτώ χρόνια στη φυλακή και απάνθρωπα βασανιστήρια, οι καταδικασμένοι σε θάνατο 5 Βουλγάρες νοσοκόμες και ο Παλαιστίνιος γιατρός, απελευθερώθηκαν στα μέσα του 2007 μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τον Μουαμάρ Καντάφι. Στην τελική επιχείρηση για την έξοδό τους από την φυλακή στη Λιβύη, πρωτοστάτησε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί. Κατά τις διαπραγματεύσεις η Βουλγαρία απάλλασσε τη Λιβύη από παλιό χρέος ύψους 130 εκατομμυρίων δολαρίων. Και κατά τις ακροάσεις ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής στη Γαλλία, κατέστη σαφές ότι το «ανταλλακτικό νόμισμα» για την απελευθέρωση των νοσοκόμων μας ήταν η επίσκεψη με τιμές στη Γαλλία του Καντάφι ένα χρόνο αργότερα.

Η Βουλγαρία χειροκρότησε τη διεθνή «συναλλαγή», με την οποία σώθηκαν οι ζωές των αθώων Βουλγάρων νοσοκόμων και του Παλαιστίνιου γιατρού και τελείωσε η δικαστική φάρσα. Η Σνεζάνα Ντιμιτρόβα, η Βάλια Τσερβενιάσκα, η Κριστιάνα Βάλτσεβα, η Βαλεντίνα Σιρόπουλο, η Νάσια Νένοβα και ο Ασράφ Χατζούτζ ήδη χαίρονται την ελευθερία τους. Στις καρδιές όλων όμως έμεινε ο πόνος ότι η αθωότητά τους ποτέ δεν αναγνωρίστηκε από το δικαστήριο της Λιβύης. Λόγω της ισχυρής προπαγάνδας στη χώρα, πολλοί άνθρωποι στον αραβικό κόσμο εξακολουθούσαν να τους αντιλαμβάνονται ως μαζικούς παιδοκτόνους. Οι Βουλγάρες νοσοκόμες έκαναν μήνυση στο δικαστήριο της Σόφιας κατά του Μουαμάρ Καντάφι, τον κύριο υπαίτιο για την επιδημία ανάμεσα στα παιδιά στη Βεγγάζη. Μέχρι τώρα η μήνυση είχε μάλλον συμβολική σημασία. Μετά από την ομολογία του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της Λιβύης, όμως η υπόθεση μπορεί να εξελιχθεί και η αλήθεια να επικρατήσει.

Μετάφραση: Ντενίτσα Σοκόλοβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου