Τετάρτη, 2 Μαρτίου 2011

Βουλγαρικό τριαντάφυλλο για το Αφγανιστάν


© Φωτογραφία: Βενέτα Νικόλοβα
Το 2004 το βουλγαρικό κράτος από κοινού με γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση για την καταπολέμηση της πείνας οργάνωσε την αποστολή στο Αφγανιστάν φυτευτικού υλικού της καλλιεργούμενης στη Βουλγαρία ελαιούχου τριανταφυλλιάς δαμασκηνής
Η συμβολή της Βουλγαρίας στη μεταπολεμική ανόρθωση του Αφγανιστάν δεν ανάγεται μονάχα στην παρουσία στρατιωτικής μονάδας περίπου 550 ανδρών στο πλαίσιο της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια. Η υποστήριξη της χώρας μας έχει και καθαρά κοινωνική διάσταση.
Χάρη στη βοήθεια Βούλγαρων εμπειρογνωμόνων το καταστραμμένο από τους μακρόχρονους πολέμους και αναταραχές κράτος κοντεύει να αντικαταστήσει τις παράνομες καλλιέργειες παπαρούνας με την καλλιέργεια βουλγαρικής ελαιούχου τριανταφυλλιάς, εξασφαλίζοντας τρόπο βιοπορισμού σε εκατοντάδες αφγανικές οικογένειες.

Αυτό έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας έκθεσης τροφίμων που διεξήχθηκε στο Βερολίνο την περασμένη εβδομάδα. Το Αφγανιστάν παρουσιάστηκε με τα παραδοσιακά του κοσμήματα, μεταξωτά υφάσματα, ξηρούς καρπούς και κάτι καινούργιο – με την καλλιέργεια βουλγαρικής ελαιούχου τριανταφυλλιάς.

Περίπου το 90% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου και το 63% της καλλιέργειας παπαρούνας στον κόσμο πραγματοποιούνται στο έδαφος του Αφγανιστάν. Στο κράτος που συνταράσσεται από συγκρούσεις η παραγωγή ναρκωτικών εξελίχθηκε σε κερδοφόρα βιομηχανία που συντηρεί τις τρομοκρατικές συμμορίες. Αυτή η κατάσταση όμως μπορεί να αλλάξει χάρη σε ένα σχέδιο που ξεκίνησε πριν μερικά χρόνια.

Το 2004 το βουλγαρικό κράτος από κοινού με γερμανική μη κυβερνητική οργάνωση για την καταπολέμηση της πείνας οργάνωσε την αποστολή στο Αφγανιστάν φυτευτικού υλικού της καλλιεργούμενης στη Βουλγαρία ελαιούχου τριανταφυλλιάς δαμασκηνής (Rosa Damascena). Για το σκοπό στη νότια αφγανική επαρχία Νανγκαρχάρ εξάχθηκαν 40 χιλιάδες ρίζες τριανταφυλλιάς από την περιοχή του δήμου Πάβελ μπάνια και ακριβέστερα από το ευρισκόμενο στην καρδιά της Κοιλάδας των ρόδων χωριό Τουρία. Αποδεικνύεται ότι το κλίμα και το έδαφος των δύο περιοχών είναι παρόμοια και εξαιρετικά ευνοϊκά για την καλλιέργεια του τρυφερού φυτού, από το οποίο παράγεται το αιθέριο έλαιο που βρίσκεται στη βάση των προϊόντων φημισμένων εταιρειών καλλυντικών.

Στο Αφγανιστάν χρησιμοποιείται όχι μόνο βουλγαρικό φυτευτικό υλικό, αλλά εφαρμόζεται και βουλγαρική μέθοδος απόσταξης και τα αποτελέσματα είναι περισσότερο από ενθαρρυντικά. Μέχρι στιγμής στο ασιατικό κράτος φυτεύτηκαν 100 εκτάρια τριανταφυλλιάς, από τα οποία πέρυσι παράχθηκαν 30 κιλά ροδέλαιου. Το ροδέλαιο αγοράστηκε από γνωστή γερμανική εταιρεία καλλυντικών. Για την παραγωγή ενός κιλού ροδέλαιου που κοστίζει από 4 έως 5 χιλιάδες ευρώ, χρειάζονται περίπου 4 χιλιάδες κιλά ροδοπέταλων.

Το σχέδιο καλλιέργειας τριανταφυλλιάς εξασφάλισε ευπρεπή τρόπο βιοπορισμού σε 720 Αφγανούς γεωργούς και τις οικογένειές τους. Η είδηση για τη βουλγαρική υποστήριξη για τους γεωργούς στην επαρχία Νανγκαρχάρ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την παγκόσμια κοινή γνώμη.


Άποψη από την Κοιλάδα των ρόδων
Ταυτόχρονα οι παραγωγοί ροδέλαιου στη χώρα μας φοβούνται ότι έτσι η Βουλγαρία μόνη της δημιουργεί ανταγωνιστικότητα σε μια βιομηχανία, στις παγκόσμιες αγορές της οποίας καταλαμβάνει ηγετική θέση. Οι κάτοικοι του χωριού Τουρία, απ’ όπου στάλθηκε το φυτευτικό υλικό για το Αφγανιστάν, όμως δεν σκέπτονται έτσι. Σύμφωνα με την Νεβένα Σοκόλοβα, πρόεδρο του χωριού, είναι θαυμάσια διαφήμιση του βουλγαρικού τριαντάφυλλου και της χώρας.

"Εμείς στο χωριό χαιρόμαστε ότι στο Αφγανιστάν καλλιεργείται βουλγαρική ελαιούχο τριανταφυλλιά, δεν θεωρούμε όμως ότι μπορεί να είναι ανταγωνιστική για μας επειδή δεν έχει τις ιδιότητες του ρόδου που καλλιεργείται στη χώρα μας. Όσο και παρόμοιες να είναι οι συνθήκες - το κλίμα και το έδαφος στις δύο περιοχές , δεν είναι ίδιες και αυτό επιδρά και την ποιότητα του ροδέλαιου", αναφέρει η Νεβένα Σοκόλοβα.

Από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ελπίζουν η καλλιέργεια τριαντάφυλλου να επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες περιοχές του Αφγανιστάν, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτό τις εκτάσεις με οπιούχα παπαρούνα. Προς το παρόν δύο μεγάλες εκτάσεις με παπαρούνα αντικαταστήθηκαν με βουλγαρική ελαιούχο τριανταφυλλιά. Σύμφωνα με αγρότες από το Νανγκαρχάρ η καλλιέργεια της βουλγαρικής ελαιούχου τριανταφυλλιάς είναι πολύ πιο εύκολη από την καλλιέργεια της οπιούχας παπαρούνας. Είναι επίσης και πολύ κερδοφόρα δραστηριότητα. Ενώ οι Ταλιμπάν προς το παρόν δεν δημιουργούν σημαντικά προβλήματα.

Έχοντας υπόψη την παγκόσμια παραγωγή ροδέλαιου που ανέρχεται σε 4 τόνους ετησίως, η παραγωγή του Αφγανιστάν που είναι 30 κιλά είναι μικρή. Από την γερμανική οργάνωση, με την πρωτοβουλία της οποίας πραγματοποιείται το σχέδιο όμως θεωρούν ότι στο Αφγανιστάν έρχονται θετικές αλλαγές , και συμβολή σ αυτές ίσως έχει και η βουλγαρική ελαιούχος τριανταφυλλιά.

Μετάφραση : Έλλη Γκέκοβα, Σοφία Μπόνστεβα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου