Πέμπτη, 10 Μαρτίου 2011

Θεσσαλονίκη: Συνάντηση Μπουτάρη – Νταβούτογλου


Την αισιοδοξία του για την οικοδόμηση μιας «καινούργιας ελληνοτουρκικής φιλίας» και «ενός καινούριου ελληνοτουρκικού άξονα» υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του στο δημαρχείο με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.
«Διανύουμε μια περίοδο πολύ μεγάλης φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες και μπορούμε να στήσουμε αυτές τις δυνατές γέφυρες φιλίας ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και στην Κωνσταντινούπολη και στη Θεσσαλονίκη και τη Σμύρνη», τόνισε ο Νταβούτογλου και συνέχισε: «Δεν είναι μόνο να λύνουμε τα προβλήματα αλλά να βλέπουμε με αισιοδοξία και το μέλλον». Ο Τούρκος ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα έχει «μια ακόμη πιο αισιόδοξη εικόνα» για τις σχέσεις των δύο χωρών. Σε ερώτηση για το Καστελόριζο ο κ. Νταβούτογλου τόνισε «ότι δεν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα και δε θέλω να επαναλάβω», παραπέμποντας στις εξηγήσεις, που έδωσε στην Αθήνα.
Ο Νταβούτογλου δήλωσε «ερωτευμένος» με τη Θεσσαλονίκη, για την οποία σημείωσε ότι ιστορικά αποτελούσε, χάρη στο λιμάνι της, «σπουδαίο εμπορικό και πολιτισμικό κέντρο» και τόνισε ότι μπορεί να ξαναγίνει «παγκόσμιο κέντρο εμπορίου και πολιτισμού». Πρόσθεσε ότι «η πόλη είναι τυχερή που έχει έναν δήμαρχο με όραμα», συμπληρώνοντας, ότι στο εξής σε κάθε ομιλία του θα προσκαλεί τους Τούρκους πολίτες να την επισκέπτονται, και υπογράμμισε ότι θα στηρίξει το αίτημα για πιο διευρυμένη αεροπορική, σιδηροδρομική και ακτοπλοϊκή διασύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη και άλλες πόλεις της Τουρκίας, όπως επίσης και θα παρακολουθήσει προσωπικά την προοπτική αδελφοποίησης της Θεσσαλονίκης με τη Σμύρνη. «Όποιος δεν ξέρει την ιστορία της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να καταλάβει την ιστορία των Βαλκανίων, της Ευρώπης, της Μεσογείου, την ιστορία της ανθρωπότητας» τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο Νταβούτογλου έθεσε στον κ. Μπουτάρη θέμα λειτουργίας τζαμιού και μουσουλμανικού νεκροταφείου. Ο κ. Μπουτάρης εξήγησε ότι το θέμα του τζαμιού είναι ζήτημα της κεντρικής διοίκησης και τον διαβεβαίωσε δημόσια ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διευκολύνει τους μουσουλμάνους «για την άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων τους και τη δημιουργία ενός κοιμητηρίου που έχει προγραμματιστεί». Τόνισε δε ότι θα εργαστεί για την ανάδειξη της πολυπολιτισμικής κληρονομιάς της Θεσσαλονίκης. «Η πόλη έχει ανοιχτή την αγκαλιά της για τους Τούρκους αδελφούς μας για επιχειρηματικές, πνευματικές, καλλιτεχνικές και άλλες δραστηριότητες που θα μας φέρουν ακόμη πιο κοντά», κατέληξε ο κ. Μπουτάρης.
Επίσκεψη στο τουρκικό προξενείο
Νωρίτερα, ο Νταβούτογλου επισκέφθηκε το τουρκικό προξενείο Θεσσαλονίκης, όπου έγινε δεκτός από τον τούρκο πρόξενο Χουσείν Οζτεμίρ. Ο Νταβούτογλου ξεναγήθηκε στους χώρους του ιστορικού κτίσματος, που ήταν το σπίτι του ιδρυτή του σύγχρονου τουρκικού κράτους, του Κεμάλ Ατατούρκ, και υπέγραψε στο βιβλίο επισκεπτών.
Συνοδευόμενος από τον Τούρκο πρόξενο ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε το γειτονικό καφέ «Πρίγκηπος» και ευχαρίστησε τους ιδιοκτήτες του και το προσωπικό, που πριν λίγους μήνες είχαν συμβάλει στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην εξωτερική περίφραξη του τουρκικού προξενείου, η οποία είχε προκληθεί από ρίψη μολότοφ. «Οι γείτονες πρέπει να προσέχουν ο ένας τον άλλον», τους είπε ο Νταβούτογλου και τους προσκάλεσε να τους φιλοξενήσει στην Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο προξενείο, ομάδα Κυπρίων φοιτητών της ΠΕΟΦ διαδήλωσε ειρηνικά με πανό στο απέναντι πεζοδρόμιο φωνάζοντας συνθήματα για το Κυπριακό.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών το απόγευμα γευμάτισε σε εστιατόριο της πόλης, ενώ αναχωρώντας σταμάτησε για λίγο στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου και συνέχισε για το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=83841

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου