Πέμπτη, 3 Μαρτίου 2011

Απόσυρση 2011/ ΙΧ: βαρυχειμωνιά παρά την απόσυρση


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΚΛΑΡΗΣ
Παγωμένη παραμένει η αγορά του αυτοκινήτου 10 ημέρες μετά την εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης, καθώς από την περασμένη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου οδηγήθηκαν στα διαλυτήρια μόλις 1.800 παλαιά αυτοκίνητα σε όλη τη χώρα.
Ο ρυθμός απόσυρσης είναι αποκαρδιωτικός, αν αντιληφθεί κανείς ότι με την προηγούμενη απόσυρση του 2009 είχαν φύγει μέσα σε περίπου 1,5 μήνα 70.000 αυτοκίνητα, δηλαδή κατά μέσο όρο 14.000 οχήματα ανά δεκαήμερο.
Παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η σύνδεση της απόσυρσης με την αγορά νέου αυτοκινήτου, που ισχύει σήμερα, ουσιαστικά μπλοκάρει τη διαδικασία, αφού μπορεί να είναι αρκετοί αυτοί που θέλουν να αποσύρουν το παλιό τους αυτοκίνητο, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που ενδιαφέρονται και το κυριότερο μπορούν, να αγοράσουν ένα καινούργιο ΙΧ, παρά τις δελεαστικές προσφορές των εταιριών που φτάνουν ακόμη και τα 5.000 ευρώ.
Παρ' όλα αυτά, εκτιμάται ότι σταδιακά τους επόμενους μήνες εφαρμογής του μέτρου -που λήγει στα τέλη του 2011- θα αυξηθεί το αγοραστικό ενδιαφέρον, χωρίς όμως να υπάρχει καμία πιθανότητα να προσεγγίσει τα επίπεδα παλαιότερων αποσύρσεων.
Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στην αγορά αυτοκινήτου είναι το γεγονός ότι πλέον οι αντιπρόσωποι και έμποροι αυτοκινήτων δεν ενδιαφέρονται να αγοράσουν το δικαίωμα της απόσυρσης από κατόχους παλαιών οχημάτων, με συνέπεια η ανταλλακτική αξία των προς απόσυρση οχημάτων να είναι... μηδενική.
«Μέχρι σήμερα οι 8 στους 10 που έρχονται ρωτούν πόσο αγοράζουμε το παλιό τους αυτοκίνητο. Αρχικά υπήρχε η εκτίμηση ότι θα κυμανθεί στα 400 - 500 ευρώ, καθώς το όφελος είναι κατά μέσο όρο στα 900 ευρώ. Πλέον, επειδή δεν υπάρχει ζήτηση, έχει παγώσει και αυτή η διαδικασία και έτσι δεν αγοράζονται παλιά αυτοκίνητα προκειμένου να αποσυρθούν», επισήμανε έμπορος αυτοκινήτων.
Στάσιμη η αγορά
«Προς το παρόν, δεν υπάρχει κίνηση, όμως εκτιμώ ότι σταδιακά θα αυξηθούν κάπως οι πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων όχι σε μεγάλο βαθμό, αλλά λίγο καλύτερα από τα σημερινά επίπεδα», σημείωσε ο Απόστολος Πετιμεζάς, πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από τις ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων και τις εκτιμήσεις εισαγωγέων και εμπόρων, με δεδομένο ότι το 2010 ταξινομήθηκαν 141.500 καινούργια αυτοκίνητα, ενώ ο μέσος όρος ετησίως τα προηγούμενα έξι χρόνια ήταν στα 265.000 νέα ΙΧ, υπολογίζεται ότι φέτος η αγορά θα κινούνται -χωρίς την απόσυρση- περίπου στα 80.000 - 100.000 καινούργια αυτοκίνητα. Με το μέτρο της απόσυρσης οι πλέον αισιόδοξοι εκτιμούν ότι οι πωλήσεις θα κινηθούν στις 140.000 - 150.000, ενώ με πιο συγκρατημένες προβλέψεις θα φτάσουν στα 120.000 - 130.000 νέα οχήματα.
Αναδουλειά επικρατεί και στα εξουσιοδοτημένα κέντρα ανακύκλωσης, όπου πρέπει να οδηγηθούν τα προς απόσυρση αυτοκίνητα. «Εμείς από την προηγούμενη Δευτέρα που ξεκίνησε το μέτρο έχουμε δεχθεί συνολικά 10 αυτοκίνητα για απόσυρση. Και οι άλλοι συνάδελφοι που μιλάμε είναι περίπου στα ίδια επίπεδα, λίγο πάνω ή λίγο κάτω», σημείωσε ο Νίκος Μπακιρτζίδης, υπεύθυνος εξουσιοδοτημένου από την ΕΔΟΕ κέντρου ανακύκλωσης οχημάτων στην περιοχή της Σίνδου.
http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=82783

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου