Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

Τα καρτέλ (ξανα) παίζουν με την υγεία μας!


Γράφει η Κουκίδα
thumb
Τόσα εμβόλια - στοκ να πάνε χαμένα; Όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) αποφάσιζε να κηρύξει τον Ιό Η1Ν1 σε πανδημία το 2009, με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς τις απαραίτητες μελέτες, ο κόσμος λίγο σκεφτόταν τα χρήματα που θα έδινε για το εμβόλιο, φτάνει να γλύτωνε από τον θανατηφόρο ιό.
Μέσα σε λίγους μήνες οι 5 μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του πλανήτη - εν μέσω μάλιστα της σοβαρής παγκόσμιας οικονομικής κρίσης-  κέρδισαν περί τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ (πριν καν κυκλοφορήσει το εμβόλιο), από την αποκλειστική πώληση των εμβολίων του Η1Ν1. Η Ελλάδα μόνο παρήγγειλε 8 εκατομμύρια δόσεις ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ. Πενήντα κυβερνήσεις έσπευσαν να γεμίσουν τις αποθήκες τους. Όμως η «πανδημία» δεν εξαπλώθηκε, παρά το βομβαρδισμό των προειδοποιήσεων ενώ οι παρενέργειες και οι θάνατοι που προκάλεσε το εμβόλιο ειδικά στους ηλικιωμένους αποσιωπήθηκαν. Τον Αύγουστο του 2010 ο Π.Ο.Υ κήρυξε το τέλος του συναγερμού, λέγοντας ότι «η γρίπη έχει κάνει τον κύκλο της». Αυτό έγινε υπό το βάρος των αποκαλύψεων, ότι οι λομπίστες των φαρμακοβιομηχανιών σε ΕΕ και ΗΠΑ (το πιο ισχυρό λόμπι) έσπρωξαν τους αρμόδιους αξιωματούχους στην ανακήρυξη της γρίπης σε πανδημία. Οι προκαταρτικές έρευνες που άρχισαν  δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. Και ήρθε ο φετινός χειμώνας και ξανά, με θράσος, φαρμακοβιομηχανίες και κυβερνήσεις προωθούν (με πιο ήπιο τρόπο γιατί οι περισσότεροι είναι ψιλο-υποψιασμένοι) την επανεμφάνιση της λεγόμενης νέας γρίπης ως θανατηφόρας ασθένειας, ώστε να προωθηθούν εκ νέου τα εμβόλια.

Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούμε το φαινόμενο και στην Ελλάδα, με τους αρμόδιους δημοσιογράφους να μεταφέρουν αβίαστα τις «ανησυχίες» του υπουργείου Υγείας στον κόσμο μέσω τηλεοράσεως. Μάλιστα επιλέχθηκε η χρονική στιγμή της απεργίας των γιατρών του ΙΚΑ όταν οι πολίτες έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον στην υγεία, για να μεταδοθούν οι νέοι θάνατοι από τον Η1Ν1. Οι περισσότεροι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τα συμπτώματα της νέας γρίπης με την συνηθισμένη. Προσπαθούν να μάθουν αλλά οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες με αποτέλεσμα να ξαναπαίρνει μπρος ο πανικός. Δεν υπάρχει ξεκάθαρη οδηγία (ως οφείλεται ) με το ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο, ποιοι όχι, εάν υπάρχει όντως λόγος ανησυχίας και βεβαίως να ενημερωθεί ο πολίτης για τις παρενέργειες που καταγράφηκαν από τα περιστατικά του 2009-2010. Είναι δυνατόν να παίζουν ΚΑΙ με την υγεία μας; Κι όμως. Η κερδοσκοπία δεν έχει φραγμούς και δεν καταλαβαίνει από ήθος.

Οι πέντε «τυχερές» φαρμακοβιομηχανίες που βλέπουν πάλι τις μετοχές τους να τραβούν την ανιούσα είναι η Baxter, αμερικανικών συμφερόντων, και οι GlaxoSmithKline, Novartis, Sanofi-Aventis και AstraZeneca, ευρωπαϊκών συμφερόντων.

Τα 10 δισεκατομμύρια που κέρδισαν μόνο το 2010 θεωρούνται τα άμεσα, τα «καθαρά». Έχουμε και τα έμμεσα συμβόλαια με τις κυβερνήσεις που δεν γνωρίζουμε το ύψος τους.

Η Κουκίδα μαθαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να διοχετεύσει εκ νέου εκατομμύρια από τον ήδη προβληματικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για να χρηματοδοτήσει πειράματα, έρευνες και καινοτομίες και να αγοράσει διαγνωστικά εργαλεία. Τα χρήματα αυτά βέβαια θα τα καταβάλει ο ευρωπαίος φορολογούμενος πολίτης. Ποιος θα εισπράξει; Οι εταιρείες που συνεργάζονται με Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, όπως οι Sanofi - Anentis, GlaxoSmithKline, Baxter International κ.λπ., που έχουν ήδη πάρει σειρά για χρηματοδότηση ερευνών και μελετών πάνω στη νέα γρίπη.

Δισεκατομμύρια κερδών στην πλάτη του ανυποψίαστου πολίτη που αν μη τι άλλο περιμένει τον κρατικό μηχανισμό να τον προστατέψει παρά να τον βγάλει (και σε αυτό τον τομέα) στο απόσπασμα.

Περαστικά μας.

ΥΓ : Προς ΓΑΠ : Πήγατε Βρυξέλλες σε μια σύνοδο κορυφής η οποία «έκαιγε» περισσότερο την Ελλάδα από οποιαδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ. Επτά συνάδελφοι σας στην ευρωζώνη έβαλαν βέτο στο γαλλογερμανικό σχέδιο. Συνολικά 19 από τις 27 χώρες είχαν ενστάσεις. Εσείς; (αποκαλυπτικό ρεπορτάζ αυτήν την Πέμπτη στο Ποντίκι)

ΥΓ1: tough cookie ο Μουμπάρακ ε deep America ; Είπαμε, τους δικτάτορες της παλαιάς γενιάς τους εκπαιδεύσατε καλά. Σιγά μην έφευγε σε διάστημα ωρών, όπως έλεγαν σύσσωμα τα ΜΜΕ παγκοσμίως για μέρες ολόκληρες.  Αν δεν εξασφαλίσει άσυλο και κάποια εκατομμύρια στον λογαριασμό του δεν το κουνάει ρούπι ο Χόσνι. Εξ ου και οι (πραγματικές) διαπραγματεύσεις με τους αμερικανούς απεσταλμένους στο Κάιρο. Πάντως, να βλέπεις τον αμερικανό απεσταλμένο να δηλώνει ότι ο Μουμπάρακ «αποτελεί σύμβολο ασφάλειας και πρέπει να παραμείνει για να επιβλέψει την διαδικασία διαδοχής του», ήταν όλα τα λεφτά. Μπάχαλο τους έκανε στο White House.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου