Τρίτη, 8 Φεβρουαρίου 2011

ΕΕ-ΟΗΕ: Ιστορικό το δημοψήφισμα στο Νότιο Σουδάν





Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον χαιρέτισε σήμερα το «ιστορικό» δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στο Νότιο Σουδάν. «Είναι μια ιστορική στιγμή για το Σουδάν», δήλωσε η κ. Αστον χαιρετίζοντας «την καλή και αξιόπιστη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος».
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση σέβεται απολύτως τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που τα θεωρεί πραγματική θέληση του λαού του Νότιου Σουδάν που εκφράστηκαν δημοκρατικά», προστίθεται στην ανακοίνωση της κ. Αστον και επισημαίνεται: «Η Ευρωπαϊκή Ένωση εύχεται την ανάπτυξη μιας καλής μακρόχρονης συνεργασίας, με βάση όρους συμφωνιών και ειρήνης».
Οι πολίτες στο Νότιο Σουδάν ψήφισαν σε ποσοστό 98,83% υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής τους, όπως ανακοινώθηκε αργά σήμερα από την επιτροπή του δημοψηφίσματος.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν γκι Μουν χαιρέτισε «τη μεγάλη επιτυχία» που είχε το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Νότιου Σουδάν και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τόσο το Νότιο όσο και το Βόρειο Σουδάν.
Στη δήλωσή του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ καλεί τις δύο κυβερνήσεις να συμφωνήσουν για την καλή οργάνωση της περιόδου μετά το δημοψήφισμα.
http://www.kathimerini.gr/    με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου