Πέμπτη, 3 Φεβρουαρίου 2011

Δημόσιο: Αύξηση ωραρίου και απογευματινή λειτουργία

Αύξηση των καθημερινών ωρών εργασίας από 7,5 σε 8 (από 37,5 σε 40 εβδομαδιαίως) και απογευματινή λειτουργία ορισμένων δημοσίων υπηρεσιών «αιχμής» προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών, η πολιτική ηγεσία του οποίου συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.
Δημόσιο: Αύξηση ωραρίου και απογευματινή λειτουργία
Σε συνάντηση που είχαν σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, τέθηκαν επί τάπητος θέματα που ανοίγουν την «ατζέντα» για τον εκσυγχρονισμό του δημόσιου τομέα, την παραγωγικότητα των υπαλλήλων και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Ο κ. Ραγκούσης πρότεινε την αύξηση των ωρών εργασίας από 7,5 σε 8 καθώς και την καθιέρωση απογευματινής λειτουργίας σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες «αιχμής».
Το νέο, προτεινόμενο, ωράριο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τον Οκτώβριοπροκειμένου οι εργαζόμενοι να προγραμματίσουν τις υποχρεώσεις τους («δεν μπορούμε να αναγκάσουμε μία υπάλληλο σε απογευματινή εργασία εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόγραμμα στον παιδικό σταθμό», ανέφερε επί παραδείγματι ο κ. Ραγκούσης) και δεν θα είναι σε καμία περίπτωση διακεκομμένο.
Οσον αφορά το ενιαίο μισθολόγιο, ο κ. Ραγκούσης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να θιγούν περαιτέρω οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων. «Θα γίνει όμως μια ανακατανομή του συνολικού μισθοδοτικού κόστους», ανέφερε. 
«Μέτοχοι» του Δημοσίου οι υπάλληλοί του
Ο κ. Ραγκούσης χαρακτήρισε τους δημοσίους υπαλλήλους «μετόχους» του Δημοσίου: «Εάν η κρατική μηχανή πάει καλά, εκείνοι θα είναι και οι πρώτοι που θα ωφεληθούν», είπε και διευκρίνισε ότι η όλη συζήτηση όχι μόνο γίνεται έξω και πέρα από τις υποχρεώσεις που διαμορφώνει το Μνημόνιο αλλά και ότι η Τρόικα δεν γνωρίζει τίποτα για τις συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις. 
Στους εκπροσώπους της ΑΔΕΔΥ τέθηκε επίσης η αναμόρφωση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, η ανάγκη για νέο πειθαρχικό Δίκαιο στους δημόσιους υπάλληλους καθώς και το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση.
Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Παπασπύρος δήλωσε ότι από τη συζήτηση για το μισθολόγιο,  η ΑΔΕΔΥ κρατάει τη θέση ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε ενιαία εφαρμογή σε νέους και παλιούς εργαζομένους, ενώ για το ωράριο λειτουργίας ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος γενικευμένης εφαρμογής,  καθώς αυτή θα δημιουργούσε προβλήματα.
Τόνισε επίσης  ότι η ΑΔΕΔΥ δεν συζητάει το διακεκομμένο ωράριο, κάτι πουαπέκλεισε και η πλευρά του υπουργείου.
Ο κ. Παπασπύρος σημείωσε ότι ο συνδικαλιστικός φορέας των δημοσίων υπαλλήλων θα πάρει θέση σε όλα τα ζητήματα, τονίζοντας ότι η όποια αλλαγή στη Δημόσια Διοίκηση δεν πρόκειται να προκύψει «από υποταγή στο λογική του Μνημονίου»
Ρεπορτάζ: Νίκος Τσίτσας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου