Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου 2011

Στη φυλακή για χρέη πάνω από 5.000 ευρώ


Με ποινές φυλάκισης που μπορεί να ξεπεράσουν τα τρία χρόνια θα τιμωρούνται όσοι δεν καταβάλουν βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο, σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Πλέον οι ποινές θεσπίζονται για οφειλές πάνω από 5.000 ευρώ που παραμένουν απλήρωτες για τουλάχιστον 4 μήνες προς το Δημόσιο ή ακόμα και τις ΔΕΚΟ.
Συγκεκριμένα, για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ προβλέπεται φυλάκιση έως ενός έτους, η οποία θα είναι τουλάχιστον έξι μηνές για χρέη 10-50.000 ευρώ. Στην περίπτωση που οι οφειλές είναι μεταξύ 50.000 και 150.000 ευρώ προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους, ενώ για τα μεγαλύτερα των 150.000 ευρώ ποσά προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον για 3 χρόνια.
Στην ουσία η διαδικασία του αυτοφώρου θα διαρκεί από τέσσερις μήνες μετά την ημερομηνία που όφειλαν να έχουν πληρωθεί τα χρέη έως 20 μήνες για πράξεις που θεωρούνται πλημμέλημα και έως 5 χρόνια για κακούργημα.
Με φυλάκιση τιμωρούνται απλήρωτες οφειλές προς τις εφορίες και τα τελωνεία, χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Η ποινική δίωξη ασκείται μετά από αίτηση του προϊσταμένου της αρμόδιας ΔΟΥ ή του τελωνείου, ενώ η πράξη μπορεί να κριθεί ατιμώρητη ένα εξοφληθούν οι οφειλές "μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε οποιονδήποτε βαθμό".

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη θέσπιση Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος,  ο οποίος συνεπικουρείται από τουλάχιστον τρεις εισαγγελείς ή αντεισαγγελείς πρωτοδικών. Οπως προβλέπεται στη σχετική διάταξη το έργο των εισαγγελών που έχουν ως αρμοδιότητα την αντιμέτωπιση του οικονομικού εγκλήματος εποπτεύει και συντονίζει Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Δημιουργείται Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών για τον εντοπισμό περιπτώσεων διαφθοράς, στο έργο της οποίας περιλαμβάνεται και ο έλεγχος του πόθεν έσχες των υπαλλήλων οτυ υπουργείου και των εποπτευόμενων νομικών προσώπων.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Στο διαδίκτυο θα δημοσιεύονται τα στοιχεία όσων έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, όταν αυτές υπερβαίνουν τις 150.000 ευρώ ανά περίπτωση. Η δημοσίευση δεν θα γίνεται όταν ο οφειλέτης έχει συμφωνήσει σε τμηματική καταβολή του χρέους, ενώ το δρόμο για το διαδίκτυο θα παίρνουν και οι περιπτώσεις παραβάσεων του Κώδικα Βιβλίου και Στοιχείων.

Ερχεται η φοροκάρτα

Το νομοσχέδιο ανοίγει το δρόμο για την ηλεκτρονική φοροκάρτα, η χρήση της οποίας πάντως θα είναι προαιρετική από τους πολίτες.

Προβλέπεται, επίσης, ότι οι ταμειακές μηχανές των καταστημάτων θα έχουν online σύνδεση με τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Οι επιχειρηματίες θα υποχρεούνται να στέλνουν δεδομένα για τις πωλήσεις τους στο υπουργείο και σε περιπτώσεις που δεν τα στέλνουν θα απειλούνται με πρόστιμο από 200 έως 5.000 ευρώ.

Φόρος στα μερίσματα

Στα κέρδη που διανέμουν οι επιχειρήσεις προς το προσωπικό τους προβλέπεται η αυτοτελής φορολόγησή τους με συντελεστή 25%. Η ρύθμιση αυτή τίθεται σε ισχύ την 1.1.2012, ενώ για τα μερίσματα που θα διανεμηθούν κατά το τρέχον έτος προβλέπεται φορολογικός συντελεστής 21%.
Με το ίδιο ποσοστό φορολογούνται και τα μερίσματα που εισπράττονται από εταιρείες του εξωτερικού.
Επιβολή ΦΠΑ σε περιπτώσεις μη υποβολής δήλωσης
Σε περίπτωση που επιτηδευματίας δεν υποβάλλει προσωρινή δήλωση ΦΠΑ για κάποια περίοδο, ο προϊστάμενος της εφορίας θα τον χρεώνει με ΦΠΑ, βασιζόμενο στους μέσους όρους των προηγούμενων δηλώσεων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου