Δευτέρα, 17 Ιανουαρίου 2011

Ανώτατος τραπεζικός έτοιμος να δώσει στοιχεία στο WikiLeaks που «καίνε» φοροφυγάδες

Την απόφαση του να παραδώσει δεδομένα που αφορούν περίπου 2.000 κατόχους λογαριασμών σε υπεράκτιες τράπεζες έκανε γνωστή σήμερα ο Ελβετός πρώην τραπεζίτης Ρούντολφ Έλμερ.


Ο Ε. Ρούντολφ είχε απολυθεί το 2002 από τη θέση του επικεφαλής της τράπεζας Julius Bear που λειτουργεί στις νήσους Κέιμαν ενώ την Τετάρτη ξεκινά στην Ελβετία δίκη εις βάρος του με την κατηγορία της παραβίασης του τραπεζικού απορρήτου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές της συνέντευξης τύπου που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Λονδίνο, ο Ε. Ρούντολφ μαζί με τον Τζακ Μπλαμ, πρώην ερευνητή του αμερικανικού Κογκρέσου και έναν δικηγόρο με έδρα του την Ουάσιγκτον που εκπροσωπεί whistleblowers (άτομα που αποκαλύπτουν μυστικά ή σκάνδαλα) αναμένετε να συναντηθούν με τον ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, προκειμένου να του παραδώσουν δύο CD με ονόματα και πληροφορίες για 2.000 καταθέτες που έχουν μεταφέρει τα χρήματά τους στο εξωτερικό.

Η παρουσία του Τζ. Ασάνζ στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου δεν είναι βέβαιη λόγω του κατ’ οίκον περιορισμού του. Σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Ρ. Ελμερ που δηλώνει «οπαδός» του WikiLeaks, σε αυτό που ελπίζει είναι η παρουσία του ιδρυτή του στη συνέντευξη τύπου να προσελκύσει την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης στις αθέμιτες πρακτικές των τραπεζών.   

Ο Ελβετός πρώην τραπεζίτης έχει διαρρεύσει και στο παρελθόν έγγραφα στο WikiLeaks, το 2007 συγκεκριμένα, αναφέρουν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Σύμφωνα με δηλώσεις το Ρ. Ελμερ στην βρετανική εφημερίδα Observer, τα CD περιλαμβάνουν τρανταχτά ονόματα από τον χώρο του θεάματος, των επιχειρήσεων αλλά και βουλευτές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και ασιατικών χωρών.
http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=242205

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου