Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2011

Σε ποιο βαθμό ο Βούλγαρος είναι Ευρωπαίος;

Κείμενο: Βενέτα Νικόλοβα

Τέσσερα χρόνια μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στην ΕΕ μόλις το 25% των Βουλγάρων έχουν την αυτοπεποίθηση Ευρωπαίων πολιτών, δείχνουν τα στοιχεία δημοσκόπησης της εταιρείας ASSA Μ. Ή με άλλα λόγια πολλοί είναι οι άνθρωποι στη χώρα που συνεχίζουν να αντιλαμβάνον τον εαυτό τους σαν αουτσάιντερ της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας. Γιατί; 
"Η Ευρώπη τελειώνει εκεί, όπου αρχίζουν να τρώνε πατσά", είπε κάποτε ο Βρετανός πολιτικός Ουίνστον Τσώρτσιλ. Και λέγοντας το είχε υπόψη ορισμένες βαλκανικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Βουλγαρίας, που βρίσκονται στο σταυροδρόμι μεταξύ της Δύσης και της Ανατολής. Σήμερα 60 χρόνια αργότερα η επίδραση της Ανατολής στη Βουλγαρία είναι αρκετά πιο ελάχιστη. Η Βουλγαρία από καιρό είναι αδιαίρετο μέρος του παγκοσμιοποιημένου κόσμου. Σε ποιο βαθμό είμαστε όμως τμήμα της Ενωμένης Ευρώπης και των αξιών της;

Αδιαμφισβήτητα η Βουλγαρία ανήκει στην Ευρώπη και όχι μόνο από γεωγραφική άποψη. Και τα παιδιά μάλιστα στη χώρα με ετοιμότητα θα σας διηγηθούν πως η Βουλγαρία είναι ένα από τα αρχαιότερα κράτη της Ευρώπης με ιστορία άνω των 1300 ετών. Ο Βούλγαρος είναι περήφανος με το γεμάτο δόξα παρελθόν, αλλά όχι και με το δύσκολο και ανασφάλιστο παρόν του. Γι' αυτό όταν κάνουν όνειρα για το μέλλον τους οι νεαροί άνθρωποι φαντάζονται όχι τη Βουλγαρία αλλά το εξωτερικό. Η ευρωπαϊκή αυτοσυνείδηση καθορίζεται έως έναν μεγάλο βαθμό από το βιοτικό επίπεδο και τον τρόπο ζωής μας , που δεν είναι συγκρίσιμα μ αυτά στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο στην έλλειψη χρημάτων και προοπτικής, που στις συνθήκες κρίσης αναγκάζουν πολλούς Βουλγάρους καθώς και άλλους ευρωπαίους να νιώθουν αουτσάιντερ τόσο στην Ευρώπη, όσο και στην ίδια τους χώρα. Ο χρονικός σκεπτικισμός κάνει τους Βουλγάρους παθητικούς και το γεγονός αυτό δεν βοηθά στην επίλυση των προβλημάτων τους.

Στη Βουλγαρία δεν έχει τόσο αναπτυγμένη Κοινωνία των πολιτών όπως στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Ο καθένας νομίζει ότι κάποιος άλλος πρέπει να λύσει τα προβλήματα του. Ταυτόχρονα πολλοί νέοι φεύγουν στο εξωτερικό επειδή θέλουν να ζουν σαν πραγματικοί ευρωπαίοι» σχολιάζει χρήστης του Facebook. Αποδείχθηκε όμως ότι και οι Ευρωπαίοι έχουν τι να ζηλέψουν στους Βουλγάρους – είναι η ικανότητα τους να επιβιώνουν σε κάθε περίπτωση χωρίς να χάνουν το αίσθημα χιούμορ.

Μετάφραση: Σοφία Μπόντσεβα

 πηγή: Βουλγάρικη ραδιοφωνία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου